Ако имате много плодове, узрелите кайсии могат да се използват за приготвяне на компоти, сладка, вино, конфитюри със или без ядки. Често домакините добавят към десерта и други плодове, орехи, бадеми, подправки, създавайки интересен асортимент. Правилният избор на съставки и пропорции ще помогне да се направи не само ароматен, но и здравословен деликатес, който ще се превърне в истинска лечебна сила през зимата.
Домакините, които отглеждат кайсии в градините си, обикновено нямат въпроси относно това кои плодове да изберат за сладко. Домашно отглежданите плодове най-често са сладки, вкусни и красиви. Ако се налага да купувате продукта на пазара, трябва да имате предвид някои препоръки:
- кайсиите трябва да имат сладък аромат;
- обърнете внимание на равномерния цвят, без кафяви петна и други признаци, показващи застояла стока;
- в идеалния случай плодовете са със средна плътност; меките и прекалено твърди плодове не са подходящи за сладко;
- кайсиите не трябва да имат никакви повреди или пукнатини, получени по време на прибиране или доставка;
- можете леко да натиснете плода, за да усетите неговата сочност;
- най-често плодовете с гладка повърхност са по-сочни.
Как да съхранявате
Не е препоръчително да съхранявате сладко, приготвено от кайсии с ядки, повече от 12 месеца. По-добре е продуктът да се използва в рамките на 7 месеца, тъй като концентрацията на циановодородна киселина в ядките се увеличава при продължително излагане на топлина. Ако бурканът е отворен, трябва да се консумира в рамките на една седмица.
Можете да съхранявате сладкото на стайна температура в тъмен шкаф или килер. Ще се запази добре в суха изба или мазе, където няма резки температурни промени.
Какво да направите, ако сладкото е захаросано
Понякога се случва да откриете захаросано сладко. Това става, ако десертът е преварен, добавена е допълнителна захар или е престоял дълго време. Разбира се, не бива да го изхвърляте, тъй като този проблем може да се реши.
Захаросаният деликатес може да се използва за приготвяне на компоти, вино, желета и пайове.
Ако искате да „съживите" сладкото и да го направите отново течно, трябва да го загреете в микровълновата фурна или на водна баня и по този начин да разтопите десерта. Сладкото, което се е захаросало, а после е загрято, няма да остане течно дълго време. Ето защо е препоръчително да използвате сладкото в кратко време.
Плюсове и минуси
Кайсиевото сладко съдържа витамини B, C, A, E, PP, диетични фибри, калий, магнезий, фосфор, желязо, натрий. Основната част от полезните вещества на кайсиите се запазват дори след термична обработка.
Консумацията на сладко в малки количества има благоприятен ефект върху здравето. Благодарение на уникалния състав на продуктите в деликатеса:
- подобрява се чревната функция;
- детоксикацията започва с цел отстраняване на отпадъците и токсините от тялото;
- сърдечно-съдовата система е укрепена;
- ретината на очите е овлажнена, което е важно за здравето на очите и подобрява зрението;
- имунната система е укрепена, можете да се отървете от настинки и кашлица;
- нивото на хемоглобина се поддържа в нормални граници;
- мозъчната дейност се активира;
- нервната система е укрепена;
Консумацията на десерт със семена предотвратява развитието на рак.
Кайсиевият десерт с ядки може
да бъде вреден в някои случаи.
Това се отнася главно до високото съдържание на захар. Продуктът не трябва да се включва в диетата на хора с наднормено тегло и диабетици. Същото важи и за хора с индивидуална непоносимост и алергии.
Ако не искате напълно да се откажете от любимия десерт, винаги е важно да запомните дозировката. През деня можете да ядете не повече от две супени лъжици. Приемът на десерти трябва да съставлява максимум 10-15% от основната диета, а останалите 85-90% трябва да са здравословни и висококачествени хранителни продукти.
Кайсиевото сладко с ядки ще бъде полезно само ако се консумира умерено. Две супени лъжици на ден са порцията за здрав човек.
Можете ли да ядете кайсиеви ядки?
Съществува мнение, че ядките са отровни поради наличието на циановодородна киселина. Тя всъщност присъства в плодовете, но в минимални количества и не влияе на здравето. Обърнете внимание, че циановодородната киселина се съдържа и в бадемите, но ние ядем тези ядки с подобен състав без страх.
Кайсиевите ядки съдържат минерални съединения, аминокиселини и органични киселини.
По време на Съветския съюз са произвеждали „кайсиево мляко", което се е използвало като лекарство за кашлица, хълцане, бронхит и др.

Коментари