Без съмнение сушито е най-популярното азиатско ястие по нашите географски ширини. Приготвя се с добавяне на разнообразни съставки. Но източната кухня е богата на разнообразни и оригинални ястия, които вече можем да приготвим и ние.

Днес не е трудно да се намерят продуктите за почти всяко азиатско ястие в магазините. Подбрахме рецепти с лесни съставки. Това са фунчоза, някои супи и основни ястия с месо, както и рулца на фурна. Разбира се, не пренебрегнахме и десертите.

Фунчоза с пилешко месо и зеленчуци (Корея) 

Ще ви трябват: 100 г фунчоза (стъклени спагети), 200 г пилешко филе, 150 г моркови, 150 г чушки, 150 г лук, 150 г краставици, сол, подправки, билки, растително масло и соев сос на вкус.

Приготвяне: Нарежете ситно свежите зелени подправки. Залейте стъклените спагети с гореща вода, оставете за пет минути, след което изплакнете със студена вода и отцедете в гевгир. Нарежете останалите съставки на лентички.

Запържете лука в растителното масло. Добавете пилешкото филе и пържете още 10 минути, като разбърквате от време на време. След това прибавете морковите, чушката и пържете още пет минути, като разбърквате.

Оставете пържените зеленчуци да се охладят малко и ги смесете с фунчозата. Добавете прясна краставица, сол и подправки на вкус, разбъркайте добре. Подправете със соев сос, поръсете със нарязаните свежи подправки и сервирайте.

Тайландска супа с юфка и свинско месо 

Ще ви трябват: 1,5 л месен бульон, 250 г свинско месо, 150 г юфка с яйце, 1 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. растително масло, 2 яйца, глава лук, свежи зелени подправки, настърган корен от джинджифил, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете яйцата твърдо, охладете ги, обелете и разрежете наполовина. Измийте зелените подправки и ги нарежете.

Нарежете свинското месо на малки парченца и го запържете в загрят тиган в растително масло, добавете сол и смлян черен пипер. В друг тиган запържете ситно нарязания лук, като добавите настърган корен от джинджифил. Сварете юфката почти до готовност.

Сварете бульона в тенджера и добавете сместа от лук и джинджифил, заедно с юфката. Варете пет минути, след което свалете от котлона, гарнирайте с половинки сварени яйца и билки. Сервирайте.

Том Ям със скариди и кокосово мляко (Тайланд) 

Ще ви трябват: 400 г вода, 250 г различни морски дарове със скариди, 50-60 г пресни печурки или шийтаке, 1 домат, глава лук, люта чушка, 1-2 скилидки чесън, 5 суп. лъж. кокосово мляко, 1 ч. лъж. растително масло, сол, смлян черен пипер, червен пипер, настърган корен от джинджифил, лимонова кора и сушена лимонена трева на вкус.

Приготвяне: Нарежете обеления чесън и лютата чушка, добавете настъргания корен от джинджифил. Запържете тази смес в тиган с растително масло.

Нарежете обеления лук на едро, а измития домат - на филийки. Нарежете обелените и измити гъби произволно.

Кипнете водата в тенджера и добавете пресни или размразени морски дарове, гъби и сместа от тигана, заедно с олиото, в което са били пържени. Оставете супата да заври и гответе 10 минути на среден огън. След това добавете всички останали продукти и изчакайте още пет минути на слаб огън. Свалете супата от котлона, разсипете я в купички и сервирайте.

Ориз с яйце (Китай) 

Ще ви трябват: 1 чаша дългозърнест ориз, 3 сурови яйца, 50 г соев сос, 3 суп. лъж. растително масло, чесън, билки, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Изплакнете добре ориза под течаща вода и сварете в подсолена вода, до готовност. Изплакнете добре отново и отцедете в гевгир.

Докато оризът се охлажда, нарежете обеления чесън на ситно и го запържете в тиган с растително масло. През това време разбийте яйцата със сол до гладкост. Изсипете тази смес в тигана и запържете на сравнително слаб огън, като бъркате непрекъснато, докато се сготви. Веднага щом омлетът е готов, сипете отгоре ориза, залейте със соевия сос и разбъркайте добре. Ако е необходимо, добавете сол и смлян черен пипер на вкус. Загрейте сместа на слаб огън и сервирайте, гарнирана с билки.

Можете да добавите всякакви зеленчуци, които желаете.

Пълнен лук (Япония) 

Ще ви трябват: 8 глави лук, 1 л месен бульон, 500-600 г свинска кайма, 100 г варени гъби, 200 г соев сос, 1 яйце, 2 суп. лъж. нишесте, 2 суп.лъж. захар, сол и подправки на вкус.

Приготвяне: Обелете лука и отрежете около една трета от горната част. Отстранете цялата пулпа отвътре, оставяйки само двата горни слоя. Нарежете на ситно извлечената пулпа и я запържете заедно със ситно нарязаните гъби. Оставете да се охлади.

В дълбок съд смесете свинската кайма и сместа от лук и гъби. Добавете 1 суп. лъж. соев сос, яйце, сол и подправки на вкус. Разбъркайте каймата до гладкост и напълнете с нея лучените „чашки", като предварително сте добавили равно количество нишесте към всяка част.

Наредете лука в тава или тенджера. Отделно смесете останалия соев сос, бульона, 2 суп. лъж. захар и сол на вкус. Сипете течността в тавата и покрийте с капак. Гответе пълнения лук на среден огън за около половин час.

По желание можете да добавите варен ориз към плънката вместо гъби.

Телешко с босилек (Тайланд) 

Ще ви трябват: 500 г телешко филе, 200 г пилешки бульон, 70-80 г рибен сос, 30 г соев сос, 1/2 лайм, 1-2 люти чушки, 2-3 скилидки чесън, зелен лук, кориандър, босилек, сушена лимонена трева, зехтин, царевично нишесте, захар и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете месото на тънки лентички. Смесете соевия сос и лимонената трева и мариновайте месото в тази смес.

Докато месото се маринова, пригответе дресинга. Обелете чесъна и лютата чушка и ги нарежете на ситно, смесете ги. Добавете захарта, сока от лайм и рибения сос. Отделно разредете нишестето в пилешкия бульон, като контролирате гъстотата по желание.

Запържете телешкото месо в силно загрят тиган в зехтин, от двете страни, до златистокафяво. След това постепенно добавете нишестето, разредено във вода и сос. Разбъркайте добре и оставете да заври.

Добавете ситнонарязаните зелени подправки, разбъркайте и свалете от котлона.

Свинско в сладко-кисел сос 

Ще ви трябват: 500 г свинско месо, 150 г соев сос, 50 г корейски моркови, 2-3 суп. лъж. доматен сос или кетчуп, 1 суп. лъж. винен оцет, 1 суп. лъж. мед, 1 суп. лъж. френска горчица, 1 люта чушка, 1-2 скилидки чесън, счукан сушен корен от джинджифил, вода, подправки и растително масло на вкус.

Приготвяне: Нарежете свинското месо на лентички и го запържете в растително масло от всички страни до златистокафяво. Прехвърлете месото в чиния.

Обелете лютата чушка, отстранете семките и я нарежете на ситно. Добавете останалите продукти, с изключение на чесъна и смлените подправки, към останалото растително масло в тигана. Разбъркайте и оставете соса да къкри, като регулирате котлона, докато сосът стане умерено гъст.

Обелете чесъна, нарежете го и добавете към сгъстения сос заедно с подправките. Ако сосът се е сгъстил твърде много, добавете малко вода. Разбъркайте добре и оставете да къкри на слаб огън за 1-2 минути. Прехвърлете свинското месо в соса и оставете да къкри още 1-2 минути, като разбърквате, добавете вода, ако е необходимо. Изключете котлона, покрийте тенджерата с капак и оставете месото за още 5-10 минути, за да поеме соса. След това разделете на порции и сервирайте.

Азиатски пролетни рулца със скариди 

Ще ви трябват: 3 листа оризова хартия, 200 г обелени скариди, 70-80 г корейски моркови, 100 г домати, 1 краставица, 1 глава лук, 2-3 суп. лъж. растително масло, чесън и листа от зелена салата на вкус.

Приготвяне: Запържете обеления чесън цял в растителното масло. Добавете скаридите и запържете до готовност от двете страни, така че да се навият на пръстени, но не препържвайте. Нарежете всички подготвени и, ако е необходимо, обелени зеленчуци.

Потопете лист оризова хартия в студена вода за няколко секунди. След това го извадете и го поставете на масата с гладката повърхност надолу, а грапавата нагоре. Върху него поставете порция скариди, а отгоре - порция зеленчуци и листа от маруля. Навийте листа оризова хартия на руло, като сгънете краищата навътре.

По желание готовите пролетни рулца могат да се изпържат в растително масло.

Ябълки в мед 

Ще ви трябват: 4 ябълки, 1 чаша бистър мед, 2/3 чаша пшенично брашно, 1/2 чаша вода, 1/2 чаша зехтин, 1 суп. лъж. царевично брашно, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. бял винен оцет, 2 белтъка, 1/2 лимон, растително масло за пържене, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте и обелете ябълките, отстранете семките и дръжките. Нарежете ги на филийки, поръсете с лимонов сок и царевично брашно.

В дълбока купа смесете пшеничното брашно, вода и 2 суп. лъж. растително масло, добавете отделно разбитите белтъци със сол. Разбъркайте добре тестото. Потопете всяко резенче ябълка в него и пържете в голямо количество растително масло във фритюрник или тенджера.

Докато ябълките се пържат, пригответе соса. За целта смесете меда със зехтина и загрейте на слаб огън, докато се затопли. След това свалете от котлона, добавете бял винен оцет и разбъркайте добре.

Панирани банани 

Ще ви трябват: 4 банана, 130-150 г оризово брашно, 100 г газирана минерална вода, пудра захар на вкус, фъстъчено масло за пържене.

Приготвяне: Обелете бананите и ги нарежете напречно на няколко парчета. Пресейте брашното в дълбок съд и бавно, като бъркате, налейте минералната вода. Разбъркайте тестото до гладкост.

Загрейте добре тигана и изсипете фъстъченото масло. Запържете бананите в тесто от всички страни до златистокафяво. При сервиране поръсете с пудра захар на вкус.

Ястията от азиатската кухня ще бъдат особено вкусни, ако отделите време да спазвате стриктно технологията на готвене.