Всяко лято домакините консервират любимите си плодове. Специално място заема сладкото от кайсии с ядки. Кайсиевото сладко има невероятен аромат и богат вкус, а когато се комбинира с ядките, извадени от плодовете, десертът е несравним.
Накиснати в сладък сироп, леко горчивите ядки стават крехки и много вкусни.
Важно е да се знае, че такова сладко се съхранява само за един сезон, тъй като ядките съдържат циановодородна киселина, която след определено време се превръща в отрова.
Вкусното, ароматно сладко ще е особено актуално в студеното време за закуска или като пълнеж за домашно приготвените печива.
Сладкото може да се яде с палачинки, овесени ядки, сладкиши или сладолед. Всяко домашно печиво с кайсиево сладко ще бъде по-вкусно, по-ароматно, по-здравословно.
Класическа рецепта
Продукти: 0,7 кг кайсии (без костилки), 50 г кайсиеви ядки, 1 лимон, 3 чаени чаши захар.
Приготвяне: Изберете недозрели, твърди кайсии, но в същото време сочни и с месеста пулпа. Измийте плодовете с хладка вода и ги подсушете. Всеки плод се разрязва на две. Не изхвърляйте костилките, защото те са тайната на вкусното сладко.
Поставете плодовете в купа или подходяща тенджера и поръсете със захар. Разклатете съда, за да разпределите равномерно захарта. Покрийте съда с тънка кърпа или марля и го оставете за 3,5-4 часа, за да се отдели сокът (може да поставите в хладилника за една нощ).
Кайсиите, които са пуснали сока си, сложете на слаб огън и оставете да къкрят 5 минути след като заврат. Разклатете съда със съдържанието (не бъркайте!) и отстранете появилата се пяна. Свалете съда от котлона, покрийте с капак и оставете да се охлади (приблизително 5-6 часа). Резените ще поемат сиропа и ще станат прозрачни.
За следващото варене ще трябва да приготвите и кайсиевите ядки. Те ще придадат на сладкото пикантен и необичаен вкус.
Забележка: В зависимост от сорта кайсия, ядките могат да бъдат много горчиви или, напротив, сладки (по-често при едри плодове). Ако ядките са горчиви, залейте ги с вряла вода и обелете с остър нож, като оголите светлата ядка.
Второто варене е по познатата схема: след като заври, варете 5 минути и отново оставете да се запари за 5-6 часа, докато се охлади напълно.
По време на третия етап на готвене е необходимо да добавите лимонов сок, който ще придаде на кайсиевото сладко приятен аромат и ще удължи срока му на годност. Пяната трябва да се отстранява.
Разсипете горещото сладко в буркани и затворете. Внимателно обърнете стъкления съд и изчакайте да изстине напълно. Приберете , за съхранение охладения кайсиев деликатес на хладно място, където слънчевите лъчи не проникват.
Петминутно сладко за зимата
Продукти: 4 ч. ч. захар, 1 кг кайсия (без костилки), кайсиеви ядки - колкото са плодовете.
Приготвяне: Сортирайте кайсиите, отстранете всички, които са твърде меки или повредени. Измийте добре твърдите и сочни плодове и ги разрежете наполовина. Отстранете костилките.
Счупете костилките и извадете ядките. Поставете ги в малка тенджера и ги кипнете за няколко минути. Отцедете водата. По този начин горчивината ще изчезне.
Поставете половинките кайсии в широка емайлирана тава и ги поръсете със захар. Оставете плодовете за 3,5-4 часа, за да си пуснат сока. Поставете тавата с накиснатите кайсии на слаб огън. Варете сместа 5 минути от момента на кипене и веднага я свалете от котлона. Оставете кайсиите да се напоят за около 6 часа, след което повторете стъпките още два пъти. При последното варене добавете кайсиевите ядки. Разбъркайте и гответе 5 минути.
Готовото сладко се поставя в буркани и се затваря. Охладеното сладко се прехвърля в суха изба за съхранение. Десертът съдържа много витамини, тъй като не е бил подлаган на продължително готвене, което означава, че е по-полезен за организма. Ядките придават особена пикантност на гъстия десерт.
„Кралска" рецепта
Продукти: 1,5 ч. ч. вода, 1 кг кайсии (без костилки), 4-5 листа от касис/череша, кайсиеви ядки - според броя на плодовете.
Приготвяне: Прегледайте кайсиите, измийте ги и подсушете върху кухненска хартия. Внимателно направете разрез отстрани на плода с нож и отстранете костилката. Важно е да се опитате да запазите кайсията възможно най-цяла. Ако това не стане, можете да приготвите суровината на резени.
Извадете ядките от костилките на плодовете и ги измийте. Поставете по една ядка във всяка кайсия.
След това всеки плод трябва да бъде прободен на няколко места с клечка за зъби, така че кайсиите да се накиснат по-добре в сироп.
Налейте чиста вода в емайлирана тенджера, добавете захар и разбъркайте. Поставете тенджерата на слаб огън и, като разбърквате, сварете сиропа. Потопете пълнените кайсии една по една в горещия сироп. Поставете предварително измити и подсушени листа от касис или череша в тенджерата. Варете 5 минути след завиране. Разклатете съда със съдържанието с кръгови движения няколко пъти, докато готвите сладкото. Оставете сместа да престои 9-10 часа или за една нощ. Повторете стъпките (готвене и охлаждане).
Поставете съда на огъня за трети път и след като заври, варете 22-24 минути. Накрая не забравяйте да извадите листата на плодовете.
Готовото сладко сложете в малки буркани и затворете. Оставете кралските заготовки да се охладят, след което ги приберете в мазето или друго подходящо място.
Азербайджанско сладко (рецепта със сода)
Продукти: 2 суп. лъж. лимонов сок, 3,5 ч. ч. захар, 1 суп. лъж. сода, 1 кг кайсии, чаша филтрирана вода.
Приготвяне: Изберете твърди и узрели кайсии.
Налейте един литър вода в дълбока купа и добавете една супена лъжица сода. Разбъркайте разтвора и сложете кайсиите в него, оставяйки ги за три часа. Изплакнете плодовете с хладка вода и ги отцедете в гевгир. Прободете всеки плод с дървено шишче и отстранете костилките (кайсиите трябва да останат цели).
Счупете костилките и вземете ядките. Получените ядки трябва да се върнат обратно в кайсиите.
Налейте чиста вода в тенджера, добавете захар и поставете на котлона. Намалете котлона и варете сиропа, като бъркате непрекъснато. Сложете пълнените кайсии в горещия сироп, свалете от котлона и оставете да престоят около 7-8 часа. Оставете сладкото отново да заври, след което да къкри 10 минути на слаб огън. След това изключете котлона, охладете го и повторете тези стъпки още два пъти.
Поставете тенджерата на огъня за последен път, добавете лимонов сок и варете 5 минути.
Внимателно прехвърлете сладкото в буркани, затворете и охладете. Вкусният кайсиев деликатес с кехлибарен оттенък ще допълни закуската или ще украси домашно приготвени сладкиши. С настъпването на зимата непременно трябва да отворите буркана и да се насладите на невероятния аромат и вкус.
С лимон
Съставки: лимон, чаша филтрирана вода, 1,2 кг кайсии, 4 ч. ч. захар.
Приготвяне: Кайсиите трябва да бъдат сортирани, да се подготвят качествени, узрели и плътни плодове. Измийте ги и подсушете. Отстранете костилките от плода. Това може да се направи с молив – натиснете „опашката" и отстранете костилката. Използвайте клечка за зъби, за да направите няколко дупки по повърхността на кайсиите.
Извадете ядките от костилките на плодовете. За да предотвратите горчивината на десерта, не забравяйте да обелите ядките. Върнете ядката обратно в центъра на кайсията. Поставете заготовките в широк съд за готвене.
Изсипете захарта в тенджера, налейте вода и добавете лимонов сок. Сварете сиропа на слаб огън. Залейте пълнените кайсии с получения сироп и оставете за 9-10 часа.
Поставете съда с плодовете на огъня, оставете да заври, като периодично разклащате съда. Използвайте решетъчна лъжица, за да отстраните пяната, която се образува на повърхността. След като заври, оставете да къкри 5 минути. Оставете сладкото да се накисне за 8-10 часа.
Повторете стъпките на варене и охлаждане два или три пъти (кайсиите трябва да станат прозрачни, а сиропът да се сгъсти).
Сложете сладкото в стерилизирани буркани и затворете. След като изстине сладкото го приберете в килера. Въпреки дългото накисване, деликатесът е много лесен за приготвяне, изглежда красиво, напомня на мед с лек бадемов вкус. Добавянето на лимон придава приятни цитрусови нотки и помага за по-доброто съхранение.
С портокал
Продукти: 2 портокала, 1,5 кг кайсии, 150 мл филтрирана вода, 800 г захар, 1/3 ч. лъж. канела.
Приготвяне: Изберете плътни кайсии без никакви признаци на увреждане, измийте и подсушете. Разрежете плодовете на половинки и отстранете костилките, извадете ядките.
Измийте добре портокалите, обелете ги, нарежете ги на парчета, като отстраните семките. Смелете подготвените парчета портокал.
Налейте вода в широк съд, добавете захар и, като разбърквате с дървена лъжица, пригответе сиропа. Сложете портокаловото пюре в сиропа и оставете сместа да къкри под капак на слаб огън за 5 минути.
Потопете резенчетата кайсия и ядките в портокаловия сироп. Варете сладкото на слаб огън, докато се редуцира наполовина, като разбърквате и отстранявате пяната, която се появява.
Сложете горещото сладко в подготвените буркани и затворете. Съхранявайте изискания деликатес на хладно и тъмно място. През зимата кайсиевият десерт с аромат на портокал и лек бадем ще ви зарадва с великолепния си меден вкус.
Шоколадово сладко с какао и масло
Съставки:1,4 кг захар, 1,6 кг кайсии, половин пакетче масло, 4 суп. лъж. какао, 2 г ванилия (по желание).
Приготвяне: Изберете ненаранени, плътни и узрели кайсии и ги измийте. Разрежете плодовете на половинки и отстранете костилките.
Поставете резенчетата кайсия в малка купа и ги поръсете със захар (оставете няколко супени лъжици захар). Покрийте купата с плодовете с кърпа/марля и оставете за 8-10 часа.
В тенджера смесете какаото с останалата захар.
Извадете ядките от костилките и ги обелете.
Прехвърлете кайсиите на средно силен котлон и загрейте.
Добавете няколко лъжици кайсиев сироп към какаовата смес. Разбъркайте добре, за да няма бучки, добавете ванилията.
Оставете кайсиите да заврат, отстранете пяната, ако е необходимо, след което свалете от котлона и охладете. Поставете съда с плодовете обратно на котлона и изчакайте да заври. Добавете ядките и, като разбърквате, продължете да готвите още 10 минути.
Добавете маслото към шоколадовата смес и го разтопете на слаб огън. Изсипете получения шоколад във врящото сладко и разбъркайте добре. Оставете да къкри на слаб огън за около половин час, като не забравяте да разбърквате от време на време.
Разсипете шоколадовото лакомство в буркани и затворете. Охладете на стайна температура.
Кайсиевото сладко с ядки с деликатен аромат и отличен вкус ще изненада дори най-изтънчения гурме.
С бадеми
Продукти: 1,2 кг захар, 1,3 кг кайсии, чаша бадеми.
Приготвяне: Измийте и подсушете добре кайсиите. Разрежете плодовете на половинки и внимателно отстранете костилките. Извадете и обелете ядките, за да се избегне горчивина.
Поставете приготвените плодовете в широка емайлирана купа и добавете половината от захарта. Оставете плодовата смес за около 5-6 часа.
Сложете бадемите в отделен съд, залейте ги с вряла вода и оставете за 8-10 минути. Обелете ги.
Поставете тенджерата с кайсиите на слаб огън и, като разбърквате, оставете сместа да заври. Добавете кайсиевите ядки, обелените бадеми и останалата захар към плодовете. Продължете да готвите на слаб огън за около половин час. По време на готвене периодично разбърквайте и отстранявайте пяната.
Изключете котлона, покрийте съда с чиста кърпа и оставете за няколко часа.
Върнете съда на слаб огън и оставете сладкото да къкри около половин час след като заври. Процесът трябва да бъде съпроводен с разбъркване и отстраняване на пяната.
Разсипете сладкото в буркани и затворете. Приберете охладените заготовки в килер или изба. Витаминният деликатес има богат аромат, приятен вкус и привлекателен вид. Той ще зареди тялото с енергия, ще укрепи имунната система и ще ви придаде добро настроение.
Гъсто сладко
Продукти: 1,4 кг захар, 1,5 кг кайсии, кайсиеви ядки на вкус.
Приготвяне: Изберете зрели, ароматни, твърди кайсии. Измийте ги с хладка вода и ги поставете в гевгир, за да се отцеди водата.
Разделете плодовете на половинки и отстранете костилките. Поставете костилките отделно в купа. Прехвърлете резенчетата кайсия в емайлирана купа или подходяща тенджера и поръсете със захар.
Сложете съда на хладно място за 4-5 часа.
Счупете костилките и отстранете ядките (трябва да ги опитате, тъй като понякога са горчиви). Ядките трябва да са сладки, в противен случай можете да ги замените с бадеми.
Сложете кайсиите на среден огън. Разбърквайте често с дървена лъжица, за да разтворите захарните кристали. Варете сместа около 10-12 минути. Добавете обелените ядки в сместа, разбъркайте и изключете котлона. Покрийте съда с марля и оставете, докато се охлади напълно. Върнете тенджерата на котлона и след като заври, оставете да къкри 10 минути.
Сложете горещото сладко в буркани, затворете ги и внимателно обърнете с капаците надолу.
Съхранявайте охладените заготовки на хладно място.
В мултикукър
Продукти: 1 лимон, 3 ч. ч. захар, 1,2 кг кайсии, 50 г кайсиеви ядки, 40 мл водка.
Приготвяне: Пригответе твърди кайсии, които нямат петна или други признаци на увреждане. Измийте плодовете и ги подсушете с кухненска хартия.
Разрежете ги и отстранете костилките. Счупете костилките и извадете ядките. За да не горчат ги обелете.
Измийте лимона, подсушете го и изстискайте сока.
Поставете резенчетата кайсия, ядките, лимоновия сок и кристалната захар в купата на мултикукъра. Оставете съдържанието в съда за няколко часа.
Задайте програмата „Задушаване" и гответе сладкото за 60 минути. При тази програма сладкото се получава доста течно. Ако искате да постигнете по-плътна консистенция, трябва да изберете режима "Печене" и да готвите кайсиевия десерт един час, без да затваряте капака на устройството.
В края на готвенето, независимо от избраната програма, добавете водка, която подсилва вкуса на съставките, и разбъркайте добре.
Сложете горещото сладко в буркани и затворете.
Внимателно обърнете буркана и оставете да се охлади напълно. Съхранявайте в суха изба.








Коментари