Всичко е в дозата, доколкото понасяме жегата, толкова трябва да се излагаме на слънцето. Но определено прекалените жеги могат да имат и своя негативен ефект - трябва да се хидратираме достатъчно, да се храним с по-леки храни и да сме малко по-предпазливи.

Това посъветва кардиологът д-р Танер Шахин относно това как де се справяме с жегите, за да предпазим сърцето.  

"Температури над 30 градуса при висока влажност може да са опасни, вече над 35 градуса с нормална влажност, се нарушава нашия топлообмен. При увеличена продължителност на жегите, се увеличава честотата на инфарктите. Веднъж появил се инфаркт, винаги може да се появи втори. Сърцето се натоварва когато е жега", казва той. 

Кардиологът посъветва да се пият достатъчно течности - 30 до 40 мл. на килограм телесна маса е нормата. Тоест за за 80 килограмов човек това е от 2,5-3 л. вода на ден. 

„Храненето да е на малки порции - основно салати, сезонни плодове и зеленчуци, бяло месо, риба. Не преяждайте в жегите и се хидратирайте. Енергийните напитки имат много захар и стимуланти,  това може да доведе до притеснителни аритмии, бирата обезводнява, кофеинът също" казва д-р Шахин. 

Направи и разликата между топлинен удар и топлинна умора.  

 Топлинната умора започва когато организмът не се хидратира, има силна умора, крайниците са студени с пот, главоболие. 

Докато при топлинния удар, тялото не не може да се охлади, крайниците са топли, но сухи, хората могат да изпаднат и в кома.