Най-често през лятото стопаните по селата използват кравешки тор или хумус на негова основа, за да торят парцел за зеленчукова градина. Но има и по-ефективни торове, използващи тор от други селскостопански животни.

Овча тор: химичен състав в %
Пресният оборски тор и хумусът, получен в резултат на ферментация на негова основа, имат подобен химичен състав. Но разпределението на полезните вещества в различните форми на тор може също да има известни разлики.
Торът - по-добре е да не се използва този продукт в пресен и неразреден вид, което се обяснява с високото съдържание на азот.

Но обаче оборският тор съдържа и други

полезни опоненти, като основните от тях са

следните:

  • вода - приблизително 65% от общия обем на тора;
  • органична материя - 31,8%;
  • калий - 0,67%;
  • азот - 0,83%;
  • калций - 0,33%;
  • фосфор - 0,23%

В зависимост от диетата на овцете,

условията на съхранение и продължителността на вливане на продукта, количеството на всеки компонент може да варира, така че посочените цифри за хумуса ще бъдат без значение.
• Хумусът е веществото, получено след последния етап на разлагане на пресен оборски тор. Обикновено се представя като тъмна маса, загубила до 75% от органичния си компонент. Но дори и в тази форма органичната материя е подходяща за създаване на почвени смеси и за мулчиране на повърхностите на лехите със земеделски култури.

След завършване на процеса на гниене,

количеството фосфор, азот и калий

в тора се увеличава,

докато други стойности могат леко да намалеят.

За да се увеличи хранителната стойност на тора, преди да се положи оборският тор за преработка, е добре да се добавят към него:
• листа от пъпеши;
• царевица;
• чушки;
• домати и други зеленчукови култури, като основното е, че те не показват признаци на увреждане от болести или вредители.
Да се има предвид: Средно готовият за употреба оборски тор се получава не по-рано от 1-2 месеца след полагането му върху хумус.