Интересни рецепти с див чесън

Левурда, див чесън, колба - зеленчукът има много имена. Можете да му се насладите само през пролетта, когато младите листа са поникнали и растението все още не е цъфтяло. Зеленчукът има вкус както на чесън, така и на зелен лук.

Тръпчивият вкус на дивия чесън е ценен в различни части на света. В някои страни младите филизи се сервират като предястие, задушават се или се използват като подправка за месо. В Европа от растението се приготвя традиционен сос, а нарязаните листа се добавят към тесто.

Младият див чесън се яде суров или леко запържен в тиган с олио. Издънките могат да се мариноват, за да съхраните къс от пролетта за по-късно.

Каним ви да опитате някои необичайни рецепти.

Салата с яйца, шунка и варени картофи 

Съставки: Основно: 2 картофа, 100 г шунка, 2 яйца, 50 г твърдо сирене, 50 г див чесън, 50 г рукола.

За дресинга: 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. винен оцет, скилидка чесън, по щипка сол и млян черен пипер.

Приготвяне: Измийте руколата, подсушете я и я накъсайте или нарежете в купа за салата. Изплакнете дивия чесън, отстранете излишната вода, нарежете го и го добавете към руколата. Обелете картофите и ги сварете до готовност. След като се охладят, нарежете ги на едри парчета и смесете с билките. Нарежете и шунката и я добавете към останалите съставки.

Поръсете с настърган кашкавал. Твърдото сирене може да се нареже на люспи и с помощта на белачка за зеленчуци.

Сварете яйцата твърдо, охладете ги и ги нарежете на четвъртинки. Украсете салатата с тях.

В отделна купа смесете зехтина, винения оцет, счукания чесън, солта и пипера. Солта може да се замени с фино настъргано твърдо сирене. Овкусете салатата и сервирайте.

Салата с левурда и краставица 

Има огромен брой рецепти за салати с див чесън. Гарнирайте с консервирана риба тон и сервирайте върху препечен хляб.

Продукти: 3 краставици, 2 яйца, 50 г див чесън, сол и майонеза на вкус.

Приготвяне: Сварете яйцата, охладете ги, обелете и нарежете на кубчета. Разделете краставиците на четвъртинки и ги нарежете на ситно, смесете с яйцата. Добавете нарязания див чесън и подправете с майонеза и сол. Сервирайте.

Студена супа 

За да намалите лютивостта, залейте листата с вряла вода или ги задушете в тиган с малко олио.

Продукти: 500 мл вода, 300 г кисело мляко, 3 краставици, 100 г див чесън, 2 яйца, 50 г орехи, връзка копър, 3 суп. лъж. зехтин, сол и млян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте левурдата и копъра, накълцайте ги и сложете в купата на блендера. Добавете киселото мляко и зехтина и разбийте до гладкост.

Настържете краставиците на ситно ренде, изстискайте леко, за да отстраните излишната вода и добавете към билките и киселото мляко. Сипете водата и разбийте отново. Регулирайте гъстотата на супата според вашия вкус. Подправете на вкус и разпределете в купички. Сварете яйцата твърдо, обелете ги и ги разделете на половинки. Смачкайте орехите в хаванче или накълцайте с нож.

Украсете всяка порция с половин яйце и счукани ядки. Сервирайте.

Песто 

Лютивият зеленчук е отдавна познат в Алпите. Археолозите са открили следи от него в предпланински селища от епохата на неолита. Древните римляни също са използвали левурдата. Тя е присъствала в менюто по време на дългите морски пътешествия.

Дивият чесън е също толкова вкусен в традиционните италиански сосове. Използва се по същия начин както класическото песто с босилек: пригответе паста, добавете към салатата или просто намажете върху филия препечен хляб.

Продукти: 100 г левурда, 100 г твърдо сирене, 100 мл зехтин, 50 г кедрови ядки, сол на вкус.

Приготвяне: Запечете ядките на сух тиган. Измийте дивия чесън и го поставете върху кухненска хартия. Отстранете дебелите стъбла и нарежете листата на ситно. Настържете сиренето на ситно ренде. В купата на блендера смесете ядките и дивия чесън и разбийте до гладка смес. Добавете сиренето и половината от зехтина и разбийте отново.

Регулирайте гъстотата на соса с останалото олио. Подправете със сол на вкус, разбъркайте отново и прехвърлете в чист, херметически затварящ се съд.

Съхранявайте пестото в хладилник до 5 дни.

Маринован 

Сезонът на левурдата не трае дълго. Но след обработка, можете да опитате зеленчука по всяко време на годината. Ако искате да съхраните див чесън за зимата, опитайте този метод на мариноване. По-добре е стъблата и листата да се поставят в различни буркани, тъй като скоростта на мариноване е различна.

Продукти: 500 г див чесън, 500 мл вода, 4 суп. лъж. 9%-ен оцет, 1-2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, ½ ч. лъж. кориандър, 5-6 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер.

Приготвяне: Сортирайте дивия чесън и отстранете всички повредени части. В противен случай те могат да повредят заготовката. Отстранете корените и поставете стъблата в буркан с вместимост 0,5 л. В съда не трябва да остават празни места. В друг буркан, със същия обем, наредете плътно листата. Те могат да бъдат нарязани наполовина.

Оставете водата да заври и добавете захар, сол, кориандър и пипер и бахар. Разбъркайте, докато солта и захарта се разтворят напълно. Сипете оцета и изключете котлона. Горещата саламура се разпределя в бурканите. Течността трябва да достига до ръба на съда. Затворете плътно бурканите, обърнете ги и ги покрийте с кърпа. Оставете на стайна температура, докато се охладят напълно.

Поставете маринованата левурда на хладно и тъмно място за един месец.

Ароматна сол 

Как по друг начин да съхраним див чесън за зимата? Чистите листа се нарязват на ситно и се замразяват. Можете да ги опаковате в торбичка с цип или да ги разпределите на порции във формички за лед. Друг начин за консервиране на зелената подправка е приготвянето на ароматна сол.

Продукти: 250 г сол, 100 г див чесън.

Приготвяне: Измийте и подсушете добре дивия чесън. Отстранете твърдите стъбла и поставете листата в блендер. Можете предварително да ги нарежете. Пасирайте, без да добавяте течност. На този етап можете да добавите и ядки. Смесете пюрето от див чесън със солта. Трябва да получите хомогенна зелена маса. Разстелете сместа върху хартия за печене. Колкото по-тънък е слоят, толкова по-добре. Покрийте с друго парче хартия и сушете на стайна температура за 5-6 часа. Солта трябва да се разбърква на всеки 2-3 часа. За да забързате сушенето можете да прехвърлите хартията за печене в тава и да сушите сместа във фурната на 80-90 °C. След 1-2 часа трябва да е напълно суха.

Съхранявайте солта от див чесън в плътно затворен съд на хладно и тъмно.

Чесново масло 

Тръпчивият вкус на левурдата се съчетава добре с кремообразните нотки на маслото. Меката смес може да се разпредели и във формички за лед.

Порционните парчета са удобни при готвене на месо, птици или риба.

Продукти: 180 г масло, 50 г див чесън, ½ ч. лъж. сол.

Приготвяне: Оставете маслото на стайна температура за 30-40 минути. Трябва да стане пластично, но да не се разтича. Сортирайте дивия чесън, измийте и подсушете. Отрежете твърдите стъбла и нарежете листата на ситно. Смесете нарязаните зелени части с масло и сол, разбъркайте добре.

Оформете чесновото масло на руло, завийте го във фолио или стреч фолио и го поставете в хладилника за 1 час. Съхранявайте твърдото масло в хладилник до 20 дни или във фризер - до 2 месеца.

Плетена питка със сирене и песто 

Печивата с див чесън са ярки и ароматни. Можете просто да добавите нарязани листа към тестото или да приготвите пълнеж от песто.

Като основа могат да се използват не само домашно приготвени печива, но и купено от магазина бутер тесто. Дали съдържа мая или не, е въпрос на вкус.

Продукти: За тестото: 480 г пшенично брашно, 150 г масло, 125 мл прясно мляко, 80 мл вода, 1 яйце, 8 г суха мая, 2 ч. лъж. захар, ½ ч. лъж. сол.

За пълнежа:100 г песто от див чесън, 100 г сирене.

Приготвяне: Разтворете маята във вода, загрята до 40°C. Добавете захарта и оставете за десет минути. Ако на повърхността на течността се появи пяна, това означава, че маята се е активирала. Ако няма пяна, трябва да използвате различна мая.

Пресейте брашното в дълбока купа, добавете кубчета охладено масло, като ги нарежете на трохи с нож. Смесете млякото със стайна температура с яйцето и леко разбийте сместа. Изсипете млякото и яйцето в разтворената мая. Прибавете течните съставки към маслото и брашното и омесете еластично тесто. Трябва да стане еластично, като пластилин, и да не се лепи по ръцете ви. Завийте тестото във фолио и го охладете в хладилника за 1 час. След това, извадете охладеното тесто и го оставете за 15 минути на стайна температура.

Поръсете работната си повърхност с брашно и разточете тестото върху нея. Резултатът трябва да бъде правоъгълна кора с дебелина не повече от 1 сантиметър. Намажете тестото с песто, поръсете с настърган кашкавал или сирене и навийте на руло. Разрежете рулото по дължина и го отворете. Слоят песто трябва да е обърнат нагоре. Заплетете двата фитила на плитка и закрепете краищата заедно.

Получения „венец" поставете в кръгла тава за печене, покрийте с кърпа и оставете за 15 минути.

Загрейте фурната до 170°C и печете плитката за 30-40 минути. Охладете и сервирайте.

Солени кифлички 

Друг бърз вариант за печиво с див чесън са солените кифлички. Те могат да се приготвят за неделна закуска или да се опаковат, за да се вземат на работа. За допълнителна хранителна стойност добавете към тестото кубчета шунка или настъргани варени пилешки гърди. Сервирайте кифличките със сирене или колбаси и любимите си намазки.

Продукти: 250 г брашно, 130 г кисело мляко, 120 г сирене, 50 г масло, 50 г див чесън, 1 яйце, 1 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: Пресейте брашното с бакпулвера, добавете кубчета охладено масло. Смесете всичко до получаването на маслени трохи. Добавете настърганото сирене и ситно нарязания див чесън.

Не забравяйте да премахнете дебелите стъбла на левурдата. Разбийте киселото мляко с яйцето и смесете с останалите съставки. Замесете гладко и еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете за 20 минути на стайна температура.

Разточете тестото на кора с дебелина 2 см. Работната повърхност трябва предварително да се поръси с брашно. Изрежете от тестото различни, произволни форми.

Печете соленките в предварително загрята на 200°C фурна за 20-30 минути.

Бъркани яйца 

Яйцата с див чесън са класическа комбинация. Преди пържене, измитите листа трябва да се поставят върху кухненска хартия. В противен случай, капките вода ще пръскат от тигана във всички посоки. Кълновете се задушават на тих огън не повече от 5 минути. Ако ги оставите твърде дълго, кухнята ще се изпълни с миризма на загорял чесън. Тези съвети ще ви помогнат да приготвите вкусен див чесън на тиган.

Продукти: 3 яйца, глава лук, 50 г див чесън, 20 г масло, 2 суп. лъж. растително масло, сол на вкус.

Приготвяне: Загрейте в тигана олиото и половината от маслото. Запържете нарязания лук до златистокафяво. Добавете нарязания див чесън и останалото масло. Задушавайте на среден огън за 5 минути. Направете три малки вдлъбнатини в задушената лучена смес и във всяка от тях чукнете по едно яйце.

Пържете яйцата до готовност, добавете сол и сервирайте. По желание, в края на готвенето можете да поръсите яйцата с настърган кашкавал или натрошено сирене.

Пхали с див чесън и зелен фасул 

В Кавказ се шегуват, че тези, които ядат див чесън през сезона, ще останат здрави до следващата пролет. Зелените зеленчуци съдържат много ценни елементи: витамин С, магнезий, желязо, йод, цинк и фибри. Предлагаме да започнете запознаването си с кавказките ястия, приготвени от див чесън, с популярно студено предястие - пхали.

Продукти: 200 г зелен фасул, 100 г див чесън, 50 г орехи, връзка магданоз, 1 суп. лъж. слънчогледово олио, 1 суп. лъж. лимонов сок, ½ ч. лъж. хмел-сунели, ½ ч. лъж. сол, семена от нар.

Приготвяне: Бланширайте зеления фасул във вряща подсолена вода за пет минути. Прехвърлете в гевгир и оставете течността да се отцеди. Нарежете дивия чесън, листата от магданоз и орехите. Сложете нарязаната смес в купата на блендера. Добавете боба, слънчогледовото масло, лимоновия сок, хмел-сунели и солта. Разбийте на средна скорост. Можете да използвате и потапящ се блендер.

Оформете пхали. Те могат дъ са с всякаква форма: топки, гнезда, удължени кюфтета. Гарнирайте със семена от нар и сервирайте.

Ето селекция от ястия с див чесън. Побързайте да опитате тръпчивата иглика преди края на сезона.