Все повече стопани по селата се отказват да отглеждат крави по много причини. И въпреки трудното време преминават към отглеждане на кози.
Затова ще им дадем някои съвети
за начинаещи стопани козевъди:
0 По-добре е да купите няколко малки кози от местна порода на възраст 3-4 месеца, да ги отгледате като млечни кози и да ги приучите към наличните фуражи. След това постепенно подобрявайте породата, като заменяте мъжкия с добри дойни майки.
0 Ако купувате възрастна млечна коза, не гонете чистокръвни, а купете обикновена местна. Не е задължително да е голяма, а около 50 кг от добра дойна майка.
0 Цветът, наличието или отсъствието на рога нямат значение за млечността.
0 Обърнете внимание на вимето: по-добре е да е полукръгло, а не едностранно, с големи зърна.
0 Ако искате да проверите добива на мляко, считайте го за задоволително, ако сте успели да издоите 0,7 кг наведнъж и козата се е държала повече или по-малко спокойно, дъвче фураж или преживя.
0 Козите изпражнения трябва да са полусухи, нелепкави и под формата на топчета.
0 Опитайте прясното мляко: не трябва да има специфична остра козя миризма. Ако няма неприятна миризма, предавана на млякото, тогава и потомството няма да я има (смята се, че миризмата се предава по наследство). А това означава, че козата е здрава и след време ще може да дава 3-3,5 кг мляко на ден.
0 Когато избирате коза, трябва да обърнете внимание на нейния екстериор. Желателно е предната и задната част да са с еднаква височина: колкото по-права е линията на гърба и колкото по-широк е самият гръб, толкова по-добре;
0 Главата е кръгла с широко чело и големи подвижни очи, задната част на главата е широка, най-добрите млечни животни обикновено нямат рога;
0 Коремът не трябва да виси, а да е обемен;
0 Гърдите са развити, широки, поясницата не е дълга, месеста, а крайниците са силни, сухи, къси, не трябва да се събират в коленете (X-образно) или да се огъват навътре в предните колене;
0 Козината по кожата на млечните кози е къса, а тази на вълнените кози е дълга и се крие отдолу.
0 Не купувайте коза, освен ако не сте сигурни, че е напълно здрава.
Как да изберете коза
Трябва да изберете коза от добри дойни родители - особено много зависи от бащата на козата - тя ще наследи производството на мляко от неговата порода - такава коза се нарича метис (т.е. половината от породата). Външно тя вече е различна в първите дни от живота си: жива, подвижна, с дълги прави крака. Важно е да се уверите, че задните крака са изправени, леко разтворени (така че по-късно да не притискат вимето).
Важно! Необходимо е да се установи дали млякото на майката коза и майката на нейния баща (козата) е без мирис. Лошата миризма е наследствена.
Когато донесете козата у дома,
трябва да я научите да яде от купа и в никакъв случай от зърното. За да направите това, тя трябва да стане наистина гладна, след което трябва да затоплите млякото до 38-40 градуса. Ако тя не разбира, защото ѝ е за първи път, но много иска да яде, първо леко да потопите муцуната й в млякото, можете да поставите пръста си в устата ѝ, когато започне да го суче. Тогава потопете муцуната ѝ в млякото заедно с пръста си, след това махнете пръста си и тя ще пие сама.
Обикновено, когато избират, хората обръщат внимание на добива на мляко на майката и след това се чудят: защо коза от коза с добив на мляко от 5 литра не дава повече от 3 в бъдеще? Оказва се, че бащата има по-голямо влияние.
Всеки стопанин да знае! Млечността се предава от баща на дъщеря, т.е. ако майката на коза е произвела 5 литра, тогава дъщерите му имат по-голям шанс да наследят същата млечност.
Козата трябва да бъде
избрана от добър стопанин
Първият месец тя трябва да пие само мляко, можете да добавите сол и едно сурово яйце (1 бр. на ден). Дайте топла вода отделно. След един месец можете постепенно да въведете желе от овесени ядки:
- сварете овесена каша във вода, докато стане гъста, след това прецедете гъстата смес и избелете желето с мляко (за 3 литра желе - 0,5 литра мляко), добавете малко сол;
- изсипете сместа в буркани, поставете на хладно място и постепенно оставете на козата да я изпие. Препоръки: Препоръчително е козата да се храни с тази смес до 4 месеца, след това можете да изключите млякото. И вместо желе, запарете трици и ѝ дайте да пие топла вода.
Подрастващите козлета трябва да получават вода не повече от 3 пъти на ден, а ако имат лош апетит - тогава 2 пъти.
Младите кози раждат на 7-10 месеца
Според много стопани това не им вреди по никакъв начин: кърмата е добра и раждането е лесно.
Но даването на желе от овесени ядки за пиене през този период е опасно, защото може да причини диария при козлетата. И се налага да преминете от мляко към желе постепенно и внимателно. Освен това не може да замените пълномасленото мляко.
До 3 месеца козите растат много активно и липсата на хранителни вещества през този период може да повлияе негативно на развитието:
- Има изоставане в растежа, съзряването и в бъдеще козата няма да даде толкова мляко, колкото би могла, ако е била хранена с чисто мляко до 3 месеца (ако има липса на козе мляко, можете да я храните и с краве мляко).
- Козлетата лесно преминават към храна за възрастни - вече на 1 месец те активно ядат сено, опитват комбинирани фуражи, трици и зеленчуци.
- До 4 месеца млякото може да бъде премахнато от диетата, като постепенно се намалява количеството му.
Внимание!
- Имайте предвид, че е по-добре да давате на новородени вода 5 пъти на ден. На възраст до 2 седмици - 4 пъти на ден. След 2 месеца можете да преминете към пиене два пъти на ден.
- Лошият апетит обикновено се появява при слаби козлета. По-добре е да им давате по-често, в противен случай ще изостанат още повече в растежа.
- След една година някои кози може да имат проблеми с чифтосването поради затлъстяване. Но твърде ранното чифтосване (около 5 месеца) може да съсипе дори обещаващо животно. Препоръчително е да го покриете, когато козата достигне тегло 38–40 кг.
- Можете да определите теглото с ролетка, като измерите обиколката на гърдите зад мишниците. Тегло 38–40 кг съответства на 75 см.
Как да изберете на пазара млечна коза
Изборът на коза за разплод е изключително важно. И един от важните фактори е, че животното трябва преди всичко да угоди на купувача по отношение на цвят, конституция и екстериор, наличие на рога и др. За да направите това, трябва да прегледате животното от всички страни, както и да го разгледате, докато се движите, и да разберете възрастта му. Трябва да се знае, че
млечните кози имат малка и лека глава,
живи очи, тънки полупрозрачни уши със средна дължина, тънък врат, прав гръб, дълбок и широк гръден кош, голям, но не увиснал корем. Краката им са здрави с издръжливи копита, добре поставени, кожата е плътна и тънка, козината е с различни цветове, мека и лъскава, освен груб косъм има подкосмие от пух.
Тялото на козата трябва да е нормално развито, без дефекти и недостатъци. Гърдите трябва да са без стеснения зад лопатките, гърбът трябва да е изправен, а сакрумът не трябва да провисва. Козата трябва да е спокойна и да не е склонна към боцкане, а
плодовитостта ѝ трябва да
бъде най-малко 2 ярета на козле
При избора на млечна коза, основното внимание трябва да бъде върху производството на мляко. Ето защо, на първо място, трябва да прегледате млечните жлези: млечните кози имат конусообразно виме, голямо по размер, толкова еластично, че е трудно да се стисне с ръце. Вимето се вижда ясно отстрани, отпред и отзад. Кожата върху него е плътна, но тънка и деликатна. Зърната са еластични, средни или доста обемисти, след издояване се образуват гънки под формата на резервна кожа. Коза с лошо производство на мляко винаги има малко виме, донякъде отпуснато, а след доене малко променя формата и размера си.
През лятото закупуването на млечна коза се улеснява от факта, че можете да я издоите и да разберете количеството млечност. По-добре е да купите млада коза за разплод само от приятели, които имат високопродуктивна майка. Рискът в този случай ще бъде минимален. Но когато го купувате от другаде, трябва да обърнете внимание на развитието на вимето. При млечните кози е ясно видимо - с размерите на малък юмрук.
Производството на мляко на коза може да се определи по нейните млечни вени и млечни канали. Млечните вени тръгват от вимето по корема и навлизат в телесната кухина през млечните ямки. Колкото по-големи са вените и колкото по-широки са млечните канали, толкова по-млечна е козата.


Коментари