Ако листата на чесъна започнат да пожълтяват, това е ясен сигнал, че нещо не е наред с растението. Опитайте се да установите причината възможно най-скоро и вземете мерки, за да спасите чесновата леха.

А ето и някои възможни причини:

1. Неправилно засаждане

Често чесънът се засаждане твърде рано. Ако есента е топла, скилидките започнат да растат по-интензивно. В случай и на зима с малко сняг, то през пролетта листата са отслабени и пожълтели.

За да предотвратите това, не бързайте да засаждате чесън. Съобразявайте се с подходящите срокове, както и с времето през периода.

2. Силни мразове

Чесънът е студоустойчива култура, но не понася рязък спад на температурата. Ако след зимата чесънът е станал красив и зелен, но изведнъж някои от издънките са започнали да пожълтяват, губят еластичност и изсъхват, причината вероятно са пролетните мразове.

В помощ на пострадалите растения може да се приложи листен тор, който има антистрес ефект.

Имайте предвид, че ако причината е в замръзване, тогава новите листа ще растат зелени, без да пожълтяват.

3. Неправилно поливане

Чесънът се нуждае от редовно поливане, но както излишъкът, така и липсата на влага могат да причинят увреждане на растението.

Ако вали често или прекалявате с поливането, листата ще започнат да пожълтяват и да полегнат. Стъблата лесно ще се отделят от луковиците, а главата може дори да се „разпадне". Почвата в лехата ще бъде уплътнена и мокра.

Ако, напротив, в лехата няма достатъчно влага, листата ще започнат да изсъхват и върховете им ще пожълтяват.

Важно е да не допускате крайности. Освен това не забравяйте да разрохквате почвата след всяко поливане, така че тя да не образува гъста кора, която ще попречи на доставянето на кислород към корените.

Месец преди прибиране на реколтата поливането трябва да спре, за да изсъхнат главите и да се съхраняват по-добре.

4. Липса на хранителни вещества

Чесънът пожълтява, когато до растението не достигат хранителни вещества. Това явление се получава по-често при бедни песъчливи почви, когато хранителните елементи бързо се измиват от дъжд или поливане.

Внасянето на минерални или органични торове ще помогне за запълване на дефицита.

5. Неподходяща почва

Чесънът е взискателен към киселинността на почвата. Културата обича неутрална почва. Ако почвата е кисела, растенията ще поникнат зелени, но няколко седмици след това ще започнат да пожълтяват.

6. Неприятели

Въпреки острата миризма, с която се характеризира, и чесънът се напада от неприятели. Засегнатото растение започва да пожълтява и изсъхва.

Основните вредители на чесъна са: лукова муха, луков бръмбар, чеснов акар, трипс, нематоди.

Ако откриете ларви, насекоми, както и повреди от тях, необходимо е да третирате растенията с инсектициди.

7. Болести

Причината за пожълтяването на лехата с чесън може да се крие в инфекция от различни заболявания.

Болестите, които са важни за културата са:

  • Фузариум - характеризира се с появата на кафяви ивици по стъблата и пожълтяване на върховете на листата, които след това стават розово-кафяви и умират.
  • Бактериално гниене - листата пожълтяват и се появяват кафяви петна.
  • Пероноспороза или брашнеста мана - върху горната страна на листата се появяват жълто-кафяви петна, обикновено се проявява при дъждовно време.
  • Ръжда - при това заболяване по листата се образуват жълто-кафяви петна и ивици.
  • Бяло гниене - листата пожълтяват и умират, върху корените и люспите може да се види пухкаво бяло покритие.
  • Мозайката е вирусно заболяване, при което по листата се появяват светложълти петна, след което издънките започват да пожълтяват, лягат и изсъхват.

Някои от болестите, като фузариум и мозайка, не могат да бъдат излекувани. Ако намерите заразени екземпляри, незабавно ги извадете от лехата и ги унищожете, за да избегнете заразяване на други. Срещу останалите се прилагат подходящи фунгициди.