10 рецепти, които ще разнообразят закуската ви

Изпечете яйца в авокадо, домати и кошници с месо, направете необичайни бутер сладкиши и пригответе вкусна фритата.

Печени яйца 

Продукти: малко растително масло, 6–12 яйца (в зависимост от големината на формата за печене), сол и смлян черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Намажете с олио отделенията за форми за мъфини. Внимателно счупете по едно яйце във всяка от тях, добавете сол и черен пипер. Можете да използвате и други подправки по ваш избор. Печете на 180°C за 15–17 минути.

Запеканка с извара и сирене 

Продукти: 1 суп. лъж. масло, 12 яйца, 400 г твърдо сирене или кашкавал, 400 г изара, 60 г брашно, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Намажете малка форма за печене с разтопено масло. Яйцата се разбиват с бъркалка и се добавят натрошеното сирене, изварата, брашното, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и изсипете сместа в подготвената тава.

Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 50-60 минути. След 45 минути от началото на готвенето започнете да проверявате готовността на запеканката - трябва да стане плътна.

В кошнички от авокадо 

Продукти: 1 авокадо, 2 яйца, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Разрежете авокадото на две по дължина и отстранете костилката. Използвайте лъжица, за да загребвате малко от пулпата, като направите вдлъбнатини за яйцата. Поставете половинките авокадо в тава за печене, така че да стоят изправени. Чукнете внимателно по едно яйце във всяка половинка. Добавете подправките и печете на 200°C за 15 минути.

Мъфини с гъби и сирене 

Продукти: 12 яйца, сол и смлян черен пипер на вкус, 1/2 връзка спанак, няколко стръка босилек, 100 г гъби, 100 г сирене.

Приготвяне: Разбийте яйцата със сол и черен пипер. Добавете нарязаните спанак и босилек, ситно нарязани гъби и натрошено сирене. Смесете добре. Поставете хартиени чаши във всяко отделение на формата за мъфини и ги напълнете с яйчената смес. Поставете в предварително загрята на 200°C фурна за 20 минути.

Фритата с шунка и чушка 

Продукти: 8 яйца, 60 г кисело мляко, чушка, глава лук, 150 г шунка, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. растително масло, сол и смлян черен пипер на вкус, 100 г твърдо сирене или кашкавал.

Приготвяне: Разбийте яйцата и киселото мляко. Чушката, лукът и шунката се нарязват на кубчета, а чесънът се наситнява. Разпределете ги на дъното на малка намаслена тава. Добавете подправките и залейте с яйчената смес. Поставете тавата в предварително загрята на 180°C фурна за 30 минути. След това отгоре поръсете с настърган кашкавал и запечете още 10 минути.

Мъфини в кошнички от кайма 

Продукти: 450 г телешка кайма, сол и смлян черен пипер на вкус, 1 ч. лъж. червен пипер, 1-2 скилидки чесън, малка глава лук, 6 яйца, 2 домата, 100 г твърдо сирене, няколко стръка магданоз, малко растително масло.

Приготвяне: Смесете каймата, подправките и наситнените чесън и лук. В друг съд разбийте яйцата със сол и черен пипер. Почистете доматите от семките и ги нарежете на малки кубчета. Добавете към яйцата доматите, настъргания кашкавал и наситнения магданоз, разбъркайте.

Намажете форма за мъфини с масло. Разпределете каймата в чашките и оформете кошнички, като притиснете месото към стените. Сипете от яйчената смес във всяка кошница. Печете 30 минути на 200°C.

Тост с бекон 

Продукти: 4 резена бекон, 4 филийки хляб, 4 яйца, 100 г твърдо сирене, сол и смлян черен пипер на вкус, няколко стръка зелен лук.

Приготвяне: Нарежете бекона на няколко големи парчета, сложете ги в предварително загрят тиган и ги запържете за няколко минути от всяка страна до златистокафяво. Поставете филийките хляб върху покрита с хартия за печене тава и използвайте гърба на лъжица, за да оформите вдлъбнатини за пълнежа.
Поставете парчета бекон около всяка вдлъбнатина и счупете по едно яйце в центъра. Поръсете с настърган кашкавал и печете на 190°C за 12 минути. Ако искате яйцето да е по-твърдо, печете около 15 минути. Поръсете готовия тост с подправки и нарязан лук.

Фритата със зеленчуци 

Продукти: 1 червена чушка, 1 жълта чушка, 1 малък патладжан, глава лук, малка тиквичка, 1 обелен картоф, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. зехтин, сол и смлян черен пипер на вкус, 8 яйца, 100 мл прясно мляко, 50 г кашкавал, няколко стръка магданоз.

Приготвяне: Нарежете чушките, патладжана, лука, тиквичката и картофа на едри парчета и ги поставете в тава за печене. Добавете наситнения чесън, полейте с олио, поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте. Поставете в предварително загрята до 200°C фурна за 15-20 минути.

Разбийте яйцата и млякото. Добавете почти целия настърган кашкавал и ситно нарязания магданоз и разбъркайте добре. Прехвърлете зеленчуците в покрита с пергамент тава за печене. Залейте ги с яйчената смес, поръсете с останалия кашкавал и запечете на 180°C за още 20 минути.

Бутерки 

Продукти: 250 г бутер тесто, 4 яйца, 30 г твърдо сирене, сол и смлян черен пипер на вкус, няколко стръка зелен лук.

Приготвяне: Изрежете от бутер тестото четири кръга с диаметър 11-12 см, поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Вземете стъклена или кръгла формичка, чийто диаметър е с около 1 см по-малък от кръгчетата тесто. Леко притиснете чашата върху кръговете, така че да се оформят ръбове. Това е необходимо, за да направите по-късно вдлъбнатини за яйцата.

Надупчете с вилица няколко дупки в средата на тестото и поставете тавата в хладилника за 10 минути. След това поставете в предварително загрята на 200°C фурна за 8 минути, докато краищата на тестото се надигнат. Извадете тавата от фурната и с лъжица оформете малки вдлъбнатини в печените изделия.

Във всяка кошничка поставете малко настърган кашкавал и внимателно счупете по 1 яйце. Поръсете със сол и черен пипер и поставете във фурната за още 12 минути. Готовите бутерки украсете със ситно нарязан лук.

Яйца в доматени кошнички 

Продукти: 3 големи домата, 1 суп. лъж. зехтин, сол и смлян черен пипер на вкус, 3 яйца, няколко стръка зелен лук, малко настърган пармезан - по желание.

Приготвяне: Поставете доматите в покрита с хартия тава за печене. Отрежете върховете и отстранете семките. Полейте с олио и овкусете със сол и черен пипер. Сложете доматите в предварително загрята на 200°C фурна за 10 минути.

След това чукнете по едно яйце във всяка доматена кошничка, поръсете със сол и черен пипер и поставете във фурната за още 15 минути. По желание поръсете с наситнен лук и настърган кашкавал.