Най-полезните вещества от нея и как можете да ги използвате

Природата изобилства на полезни вещества, които могат да бъдат полезни за здравето ни както отвътре, така и отвън. Можем да ги отгледаме и в градината. Там откриваме нейните плодове безплатно – дарове, които можем да използваме като козметични продукти, за да се разкрасим или да помогнем на чувствителната си кожа през пролетта и лятото. В следващите редове може да научите повече за най-полезните вещества от градината и как можете да ги използвате.

Ментата е мигновен освежител: Растението е с богато съдържание на етерични масла, чиято основна съставка е ментолът. Той действа антибактериално, охлажда кожата и я освежава, стимулира обмяната на вещества в лимфната система. Освен това ментовото масло облекчава подутините, помага при главоболие. Препоръчва се при настинка, а също успокоява нервите и регулира храносмилането.

Козметичните компании използват ментата в етеричните масла против стрес, както и в продуктите с грижа за лицето и гърдите. Прилага се в пилингите за крака, основна съставка е в маските за мазна кожа. Съдържа се и в пастите за зъби, солите за вана и душ геловете.

Гинко е перфектното средство срещу стареенето на кожата: Дървото гинко е символ на живота и здравето. Екстрактът от листата му е богат на флавоноиди, които улавят свободните радикали. Също така екстрактът от гинко стимулира оросяването в периферната нервна система, дава енергия на тялото, активира микроциркулацията на лимфните възли. При редовен прием се повишава психичната устойчивост и се повишава способността ни да се справим със стреса. Гинко се прилага също в антицелулитните продукти и козметиката за борба с бръчките, както и в гримовете, млеката за почистване на грима и душ геловете.

Розмаринът ни поддържа в добра форма: Освен в кухнята, той намира широко приложение в козметиката. Неговите силно ароматни листа са богати на етерични масла, които влияят благотворно на нервната система, кръвообращението, кръвното налягане и дишането. Ароматът му освежава и подобрява настроението. Растението съдържа подобни на хормоните вещества, които го правят подходящ лек при типични женски неразположения. В козметичната индустрия розмаринът се използва в продуктите за възстановяване от наранявания, за подхранване на кожата, оросяване и повишаване на нейната еластичност. Освен това той се съдържа в продукти против акне заради успокояващото си действие. Идеален е за употреба при изгаряне на слънце, за почистване на кожата от токсините, в душ геловете и солите за вана, лосионите за тяло и кремовете против бръчки, както и в шампоаните с дълбоко почистващо действие.

Жожоба за красива кожа и коса: Маслото от това растение е използвано още от индианците в грижата за косата и кожата заради полезните си мастни киселини и аминокиселини, витамините А и Е, които имат противовъзпалително действие. Поради голямата си трайност жожобата е основна съставка на козметиката, която ни дава природата. Тя възстановява и освежава кожата, придава блясък на изтощената и цъфтяща коса, използва се в шампоани и соли за вана, лосиони за тяло, гримове, дневни и нощни кремове.

Алое вера успокоява наранената и стресирана кожа: В гелоподобната текстура на листата на растението се съдържат около 160 лечебни вещества, включително минерали, витамини и аминокиселини. Нанесен директно върху кожата, гелът от листата мигновено я успокоява след излагане на слънце. Сокът от алое вера действа антибиотично, противовъзпалително, болкоуспокояващо, стимулира оросяването. Когато се пие, сокът понижава кръвното налягане и помага при запек. Съдържа се в продуктите за стресирана, изтощена и суха кожа – например в маски за чувствителна кожа, слънцезащитни лосиони и кремове за след излагане на слънце, както и в лосионите за почистване и освежаване на кожатa.

Лайката лекува наранена кожа: Билката е богата на бизаболол и флавоноиди, които помагат на кожата да се възстанови от различни видове увреждания. Лайката е полезна като добавка за вана, като антисептична промивка на устната кухина или просто като чай. Помага и при неразположения на стомаха, при хрема и менструални болки. Често се прилага в продуктите за почистване на проблемна кожа, кремовете за ръце, лосионите за успокояване на кожата след плаж и в грижата за бебешката кожа.

Бадемовото масло стяга и успокоява кожата: Ядката е съставена от 50% чисто масло, а ароматът на етеричното масло действа успокояващо. В козметиката се използват както сладките, така и горчивите бадеми. Маслото от горчив бадем помага в лечението на различни здравословни проблеми, но губи действието си, ако бъде загрято. Влага се в козметични продукти за суха кожа, защото я успокоява, стяга и придава блясък. Маслото също така е отлично за масажи, които могат да накарат тялото и душата да се отпуснат. Маслото на сладкия бадем се използва в пилинг-маските за суха кожа и при грижа за тялото.

Лавандулата успокоява душата и тялото: Лавандуловото етерично масло отпуска прекрасно душата и тялото след стресиращ ден. Ароматът му укрепва нервите, а директно на кожата действа антисептично. В миналото момичетата в провинцията са взимали вана с лавандулови цветчета, преди да отидат на среща с любимото момче. Използвали са растението като натурален парфюм, а всъщност той има също свойството да прогонва молците. Козметичните продукти с лавандула са подходящи за всеки тип кожа и се предлагат като масажни масла, лосион за тяло, кремове против бръчки.

Кресонът освежава кожата: Това растение от градината е естествен източник на витамини и естествен антибиотик. Стимулира обмяната на веществата и функцията на жлъчката, помага при акне. Сокът помага срещу косопад, а чаят от изсушени листа е отлично средства за прочистване на кожата от пъпки. В козметичните продукти се използва като грижа за проблемна кожа и коса поради своето нежно антибактериално и омекотяващо действие. Освен това се прилага при избелване на тъмните кожни петна, които се образуват при натрупването на меланин, оцветяващ кожата. Козметиците използват маслото в продуктите за почистване на смесена кожа, както и в шампоаните за чувствителен скалп.