Дървото се състои от водач и от по два скелетни клона, разположени на няколко етажа

Палметата е формировка, която е много удачна за любителските градини, особено по-малките. Според специалистите тя е най-подходяща при крушовите сортове, независимо от подложката им, а също и при ябълките, които са присадени на умерени подложки.

Особености:

  • Палметата се състои от водач и няколко етажа от по два скелетни клона, които са разположени срещуположно по посока на реда. След окончателното формиране на короните на дърветата се образува т. нар. овощен плет, който представлява стена от клони и клонки.
  • На дървото се оставят по 4, но може и 5 етажа.
  • Разстоянието между два етажа е между 50-80 см в зависимост от растежната сила на дърветата. Когато дървото е с по-силен растеж и с повече обрастваща дървесина, те са по-големи. И обратно - при по-слабо растящо дърво са по-малки.
  • Стъблото на дървото се формира с височина 50-60 см. Върху скелетните клони няма разклонения, а обрастващи клонки или рамене.
  • Възможно е палметата да се формира без клоните да се обособяват в етажи, но те трябва да са противоположно разположени, за да не си пречат.

Скелетните клони

За да има равновесие в короната, както и всички растителни части да се огряват по-добре, трябва да се спазва правилото за съподчиненост. Клонките от първия етаж са най-големи и най-силни, а всеки следващ ред е по-малък по размери от предишния.

Обрастващите клонки върху първия етаж са най-много на брой. Ето защо при резитбата за плододаване се оставят най-дълги. Също така клонките, разположени в по-ниските части на клоните, са по-големи по размер от по-горе разположените.

Първоначално скелетните клони се оставят да растат изправени, за да достигнат определена дължина за съответния етаж. След това се накланят под ъгъл 40-45 градуса спрямо хоризонталата. Те трябва да се прикрепят към съответния ред i телена конструкция.

Филизене

Най-важната операция през първите 1-2 години е филизенето.

По скелетните клони се отстраняват филизите, които са разположени от вътрешната страна и се очертават да се превърнат в силни клончета.

По водача се премахват бъдещите конкуренти на продължителя.

Важно!

Когато през първата година след засаждането не са полагани добри грижи за дръвчето и не е направено филизене, обикновено се развиват повече клончета, които обаче са слаби. Независимо от дължината им, от тях трябва да се изберат три, които са почти с еднакви размери, а останалите се премахват. При някои сортове круша като Хардиева масловка, Деканка на комисията и др., през първата вегетация се образува много силно връхно клонче и значително по-слаби странични клончета. Силното клонче се премахва с част от двугодишната дървесина, а от останалите се избира водач и скелетни клони.

Друг вариант е връхното клонче да бъде наклонено и да стане скелетен клон, а някое от по-слабите странични клончета да бъде изправено за водач.

Ако през първата вегетация дръвчето е образувало само две силни клончета, те може да бъдат наклонени, за да оформят скелетните клони. През втората вегетация при филизенето се избира подходящ филиз за водач.

Любители овощари правят уникални „плетеници", като с резитба придават различни форми на овощните дръвчета
Любители овощари правят уникални „плетеници", като с резитба придават различни форми на овощните дръвчета