Правителството се ангажира да се намерят средства и начини за изплащане на т.нар. украинска помощ до 15 май, съобщи премиерът Димитър Главчев, след среща с над 50 браншови организации, която продължи над 2,5 часа. В нея участваха новият служебен министър на земеделието Георги Тахов и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова. 

"Не ми е първа среща с бранша, видях хора на една маса, които нормално си говорихме и възпроизведохме решение. Благодаря на премиера, че именно със земеделието му е първата среща", заяви новият служебен министър на земеделието Георги Тахов. Той обясни, че средствата са осигурени на 100%, срокът от 15 май е продиктуван от технологията на плащането и всички земеделци ще си получат парите в пълен размер. Подадените заявления по украинската помощ са 52 000, а сумата е близо 300 млн. лв. 

Една част от парите ще бъдат от преструктуриране на план-сметката на фонд "Земеделие" - около 200 млн., а останалото ще дойде от бюджета. Министерството на финансите полага усилия да осигури необходимия ресурс, обясни вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.

"Това е знак, че служебното правителство ще работи добре със сектора", коментира председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов.

"Надяваме се забавените от старото ръководство планове да се изпълнят, кампанията по директните плащания да не завърши по-късно от предходната, която закъсня с 3 месеца", каза пък Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и на съюза на говедовъдите.