В градината действията и бездействията през годината струват цветове. Изненадани ли сте? Представете си, че имате място, а не засеете или засадите цветя на него. Ето едно бездействие, което ще коства естетиката в градината или поне в една част от нея. Сега си представете, че имате хортензия и я орежете в неподходящото време. Резултатът ще е липса на цветове, а причината - едно действие.

За да не се стига до толкова драматични крайности, трябва да си научим уроците. А за да направим една хортензия разкошна и обилно цъфтяща, трябва да извършим поне три действия – резитба, подхранване, мулчиране.

И така, кое от трите действия е първо?

Резитбата? Зависи от вида...

За да не сбъркате, най-лесно е да запомните правилото: Цъфтящите през лятото хидрангеи се режат веднага след цъфтежа, а онези, които украсяват есента – напролет или веднага след като започне развитие на млади зелени части. Ето няколко примера:

Дъболистната (Hydrangea quercifolia), едролистната (Hydrangea macrophylla) и катерливата (Hydrangea petiolaris) НИКОГА не се режат рано напролет, през зимата или в късната есен. Защо? Защото те образуват цветовете си на стари клонки и ако се проведе резитба в неправилния момент, всички цветове ще бъдат орязани. Тези красавици се оформят веднага след приключване на пълния цъфтежен цикъл за годината.

Изключение от това правило е метличестата хортензия - Hydrangea paniculata.

Подхранване

Плодородието на почвата и редовното подхранване с правилните за хортензиите макро- и микроелементи са от съществено значение за това да създадем предпоставки за безпроблемно протичане на стабилен и обилен цъфтеж година след година. Знаейки, че повечето представителки цъфтят на стари клонки, то два са ключовите моменти за основно подхранване:

1. Напролет, когато растенията започнат да се развиват активно и бързо (тоест сега). Внася се балансиран тор с бавно действие в съотношение 5-5-5 или 10-10-10 от основните макроелементи N-P-K;

2. Точно преди да започне оформянето и наедряването на пъпките и цветовете в зависимост от вида. Торът в този случай е най-добре да бъде течен, а елементите в него в лесно усвоими форми.

Защо да мулчираме хортензиите?

Има няколко причини да не пропускаме това действие и то не само за главните ни героини в днешния брой, но и за много, много други украсни растения в градината.

1. Мулчът спомага екулирането на почвената температура, което пък е от полза за развитието на силна и здрава коренова система.

2. Покриването на почвената повърхност с органични или неорганични материали е надежден метод за борба с плевелите.

3. Мулчът възпрепятства изпарението на вода от почвата, което налага много по-малко поливки и внасяне на торове за подхранване.

Най-подходящите мулчове, които се използват при хортензиите са с кисела реакция – шредирана дървесина, иглички от горска постелка, шишарки и други.

Кога да размножим хортензията?

Винаги и във всяка градина има място за още красиви цветя. А, ако няма, може да се направи, стига да сте достатъчно изобретателни. Ето защо размножаването чрез резници се е наложило като практика. Що се отнася до хортензиите, важно е да се уцели момента, да се използва правината торфена смес и да се положат адекватни грижи за новите растения.

Зрели резници могат да се вкоренят в субстрат, ако се заложат в късната есен или рано напролет. Голям минус е, че образуването на корени става бавно, което пък е предпоставка за развитие на гнилостни процеси и нападение от патогени.

Повечето цветари предпочитат да заложат за вкореняване зелени резници. Сроковете са май-юни, а резниците се обработват с вкоренител.