Инес ЗЛАТАНОВА

Котките често се търкалят по гръб, и ако се чудите на това поведение, то има много обяснения. Правят го, когато са игриви, чешат се или имат нужда от добро разтягане. Понякога търкалянето е придружено от мъркане, търкане на главата в пода и мяукане. Независимо от причината, поради която котката ви се търкаля по гръб, това движение често е положителен сигнал. Преобръщането обикновено означава, че котката се чувства в безопасност и може би иска да получи малко внимание от вас.

Котката не се преобръща по гръб, ако не е сигурна и защитена. Приемете този навик като аналог на медитация. Ако котката ви се обръща всяка сутрин, и то точно пред вас, докато се приготвяте за деня, това е знак, че иска внимание. Прекарайте известно време с нея, ако я видите да се търкаля по гръб, по краката ви или по пода. Отдавайки на котката това внимание, „се отплащате" - това е положително подсилване на поведението. По този начин домашният ви любимец ще повтори отново движението на търкаляне следващия път, когато иска повече внимание. Котките обичат рутината, така че след като веднъж се установи модел, търкалянето се превръща в успокояващ ритуал. Това поведение с мотивация за ласки и внимание се среща и при кучетата. Ако в къщата има друго животно, например куче, котката може да се преобърне по гръб, когато другото животно не е наблизо, за да знаете, че иска да я обичате. Не смятайте обаче, че котката ви иска да я разтриете по корема, както правят кучетата, когато се преобръщат. В противен случай ръката ви може да бъде сграбчена и нахапана. Повечето котки обичат почесване зад ушите, така че е най-добре да започнете с това.

Търкалянето по земята

може да разпространи миризмата

на мъркащия любимец

Тъй като котките общуват предимно чрез начина, по който някой или нещо мирише, използват своите ароматни жлези по бузите, лапите и хълбоците. Когато котката ви търка главата и бузите си по пода, тя може да оставя свои ароматни маркери върху къщата и върху краката ви. Така казва на другите котки, че е била там, заявила си е мястото и вече ви е маркирала (така че другите котки трябва да се отдръпнат). Маркирането се използва като начин да се държат настрана всички потенциални врагове или съперници. Много котки изпитват инстинктивен стремеж да маркират територията си чрез търкане и драскане. Ако обаче вашата котка маркира територията си с урина, ще трябва да я научите как да спре.

Ако някога сте давали на котката си котешка мента, може да сте забелязали подобно поведение на търкаляне. Билката обикновено

предизвиква силна реакция

с нейното активно съединение непеталактон

Също така ще откриете, че много женски котки се търкалят и търкат в неща, когато са в разгонване или след чифтосване. Това вероятно е свързано с хормоните и овулацията.

Възможно е да има и други причини, поради които котката ви се търкаля по земята. Тъй като котките имат по-висока телесна температура, те често се пекат на слънце или спят в близост до отоплителен уред. Поради това котките могат лесно да се претоварят от усещането и да имат нужда да се охладят. Това включва пиене на много вода, почивка на хладни места и търкане по хладни подове. Вашата котка може също така да защитава храносмилателната си система, като се търкаля в мръсотията, покрива козината си с бактерии и ги поглъща, облизвайки козината си. Каквото и да прави котката ви, вероятно има основателна причина.

Както казахме, отъркването в различни повърхности маркира местата, вещите или дори хората, които котката счита за свои, така че ако повече се отърква в краката ви, отколкото се въргаля по земята, това е сигурен знак, че иска да заяви на другите котки, че сте неин собственик.

Котките разчитат до голяма степен

на обонянието си, за да получават

информация за заобикалящия ги свят

Те имат жлези, които отделят феромон, който е без мирис за хората, но други котки и животни лесно го усещат. Когато се прибирате от работа, по кожата ви може да се задържат и други миризми. В зависимост от това откъде сте дошли, по кожата и дрехите ви може да има дори миризми на други животни. Когато котката ви се търка във вас, тя може да се опитва да остави своя мирис, за да ви отбележи като свой. Това е вид териториално поведение.

Въпреки че зад всеки случай на това поведение може да се крие различно значение, като цяло то е знак за тяхната любов и преданост към вас. Когато котката ви започне трескаво да се търка в краката ви, когато влезете през вратата след дълъг работен ден, най-вероятно иска внимание.