Черешовата муха е най-опасният неприятел на черешата и вишната. Среща се в цялата страна. Ако не се провежда борба, плодове от късните сортове може да достигнат 80-100% червивост.

Неприятелят

  • Възрастното насекомо е дребна муха, с кафяво-черно тяло, жълта глава, бледожълти прозрачни крила с тъмни напречни ивици.
  • Яйцето е жълто-бяло, с удължена елипсовидна форма.
  • Ларвата е бяла, без глава и крака, с дължина 5-6 мм.
  • Какавидата е в бъчвовиден овален бледожълт пашкул.

Биология

Черешовата муха развива едно поколение годишно, зимува като какавида в почвата на дълбочина до 10 см. Развитието на неприятелят започва след като температура на почвата се повиши над 10°С. Мухите излизат през май, в продължение на около 2 седмици, а летежът им продължава 2 месеца.

Мухите снасят яйцата си през най-топлите часове на деня. Женските пробиват кожицата на плодчетата чрез яйцеполагалото и снасят под нея по едно яйце. В един плод може да се намерят и по 2-3 яйца (ларви), но често са от различни мухи.

Червясването е най-силно при средноранните и късните сортове. Ларвите се хранят с месестата част на плода, като я превръщат в кашообразна маса. Повредените плодове потъмняват, омекват много повече от здравите, а понякога хлътват откъм повредената страна.

Добри практики:

  • Напълно обиране на плодовете, за да се унищожат ларвите, преди да са ги напуснали.
  • Окопаването на почвата почти не намалява плътността на какавидите, а само забавя появата им, тъй като са на по-голяма дълбочина.
  • Третиране с подходящи инсектициди: децис 100 ЕК - 10-17.5 мл/дка, карате зеон 5 КС - 15 мл/дка, натуралис - 100-200 мл/дка, децис трап церази - 5-10 капана на декар – поставят се в края на цъфтежа (при паднали всички венчелистчета) и в началото на летеж на пеперудите.
  • Използване на жълти комбинирани уловки - с полов или хранителен атрактант. Уловките се закачат на дърветата преди зазряването на най-ранните сортове, като се поставят възможно по-високо от южната страна на короната.

Когато в градината има 1-2 дървета, контролът на черешовата муха може да се осъществи успешно само с жълти лепливи уловки, без прилагане на инсектицид.