Напада всички костилкови видове, а също и някои семкови

Валежите, както и високата атмосферна влажност, са фактори, които са предпоставка за зараза с ранно кафяво гниене при костилковите овощни видове - кайсия, праскова, череша, вишна, слива.

Болестта е разпространена навсякъде у нас. Освен костилковите видове тя може да нападне още ябълка, круша и трънка. Когато условията са благоприятни, заразата причинява сериозни загуби по чувствителните сортове.

Признаци:

  • Първият симптом, който се забелязва в градините е много характерен - т. нар. опожаряване на цветовете. По венчелистчетата се образуват кафяви петна, които бързо се разрастват, обхващат изцяло цвета. Той омеква и изгнива.
  • Гниенето се прехвърля от цветната дръжка към плодната клонка, като връхна част увяхва и изсъхва.
  • При благоприятни условия за развитие на болестта загниват връхните части на летораслите заедно с младите листа.
  • По плодовете признаците са под формата на кафяво петно, което постепенно нараства и покрива цялата повърхност. Плодът окапва или остава по клоните, където засъхва и се мумифицира.
  • По нападнатите зрели плодове се образуват характерни, едри, разпръснати туфи със спорите на гъбата.
  • При допир на заразен плод до някой клон на дървото, то по него се образува по-тъмно петно - раковина.

Заразата

Причинителят, който е вид паразитна гъба, зимува по нападнатите дървета - в мумифицираните плодове и в раковините по клоните.

Добри практики:

Както при повечето важни болести и при тази е препоръчително да се съчетаят агротехнически и химически мерки. По-важните, с които е добре да се съобразите, са:

  • Нови дръвчета се засаждат на проветриви места в градината.
  • За овошките се полагат добри грижи – окопаване на почвата, подхранване и поливане.
  • Редовно се унищожават издънките на саморасли сливи, джанки, трънки.
  • Санитарна резитба на всички опожарени клонки до здрава тъкан.
  • Големите рани се замазват с блажна боя или овощарска замазка.
  • Задължително се събират и унищожават загнилите и мумифицирани плодове.
  • Беритбата на плодовете трябва да става в сухо време. Извършва се внимателно, без нараняване, в най-подходящото време за всеки сорт.

Продукти за растителна защита:

  •  Косайд 2000 ВГ – 155-280 г/дка при кайсия; 155-680 г/дка при круша.
  •  Курацио – 1,6 л/дка при праскова, череша, слива, кайсия.
  •  Луна експирианс – 63-75 мл/дка при праскова, череша, кайсия.
  •  Сигнум – 30 г/дка при праскова; 60-75 г/дка при череша.
  •  Фонтелис СК – 120 мл/дка при праскова; 150 мл/дка при кайсия.
  •  Фунгоран ОН 50 ВП – 150-250 г/дка при кайсия.
  •  Шампион ВП – 300 г/дка при череша, слива, кайсия.

Чувствителност

  • Сортовете кайсии, които имат висока чувствителност към болестта, са: Късна Силистренска, Унгарска кайсия, Мушански великан, Дряновска късна 1 и 2, Канино, Умберто. Слабо чувствителени са: Ернани, Филипопол, Луизет, Хамиди, Адеди, Аренджи II, Дорби роял, Нугет.
  • Повечето сортове череши, отглеждани у нас, са устойчиви спрямо ранното кафяво гниене. Висока чувствителност проявяват сортове: Наполеон, Ранна едра, Ръждавишка белвица, Румънка, както и почти всички ранни сортове череши.
  • От вишневите сортове чувствителност показват: Унгарска вишна, Сенчеста морела, Хейманов рубин, Монтморенси, Метеор, Чачански рубин. Относително устойчиви са сортовете Дряновска ранна вишна и Циганска вишна.
  • Силно чувствителни спрямо ранно кафяво гниене са сортовете сливи§ Стенлей, Тулеу грас, Поп Харитон, Хал, Ажанска. Висока устойчивост имат Кюстендилска синя слива, Стринава, Алтанова, Ана Шпет, Калифорнийска синя.
  • От ябълковите сортове чувствителни са: Червена превъзходна, Английска ренета, Каселска ренета, Ландсбергска ренета, Червен астрахан. Толерантност спрямо болестта показват Джонатан, Златна превъзходна, Зимна златна пармена.