Започваме с биологичните нужди на растенията:

  • Недостатъчно светлина. Ще разпознаете този проблем не само по по-малкото цветове, но и по издължаването на стъблата. Решението е да намерите по-слънчево място за страдащото цвете.
  • Недостатъчно вода. Водата е основновен фактор за всички растения. Ако не е достатъчна, те стават дребни, рехави, не цъфтят добре, често изглеждат посивели, образуват повече власинки.
  • Недостатъчно хранителни вещества, най-вече калий. Този елемент отговаря за образуването на цветове и плодове. Дефицитът му по-често се появява при отглеждане в скасии и контейнери. Имайте предвид, че всички елементи и техния баланс гарантират здрави, силни и красиви цветя.
  • Недостатъчно грижи. Да, всички сме заети, че да седнем да чистим прецъфтели цветчета, но най-често това е причината за незадоволителен цъфтеж. Получава се, защото растението се стреми не да цъфти повече, а да изхрани плодовете или семената, които вече е образувало. Такава е природата на всички растения – да разпределя и насочва енергията си към създаване на потомство и запазване на вида.