Тече оптималният срок за сеитба на слънчоглед в Южна България

Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ

През първaта половина на месец март на много места в полските райони от страната бяха регистрирани валежи между 20-40 л/кв.м, в резултат на което се създадоха условия за увеличаване на почвените влагозапаси в дълбочина.

През следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Развитието на зимните житни култури и зимната рапица ще бъде със забавени темпове, при прогнозирани средноденонощни температури близки до биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси. При пшеницата и ечемика в Дунавската равнина ще се наблюдава масово фаза братене. На отделни места при посевите в южните райони от страната ще протича начало и масово вретенене – агростанции Хасково, Любимец, Пловдив и Пазарджик. При овощните видове ще протичат фазите разпукване на пъпките, цветен бутон и цъфтеж. При лозата ще се наблюдава сокодвижение. Отрицателни минимални температури, критични за цветовете на най-напредналите в развитието си овошки, не се прогнозират.
Очакваните чести валежи през периода ще ограничават възможността за работа на полето – провеждане на предцъфтежни пръскания с фунгициди и инсектициди при трайните насаждения и предсеитбени почвообработки на полетата предвидени за засяване с пролетни култури. През периода е оптималният агротехнически срок за сеитбата на слънчоглед в Южна България.