Неприятелите водят скрит начин на живот, трудни са за контрол

Често овощарите забелязват наличието на корояди чак когато повредите станат прекалено очебийни. Затова и съветът е да не се допуска тези опасни вредители да се заселят в овощната градина. След като бръмбарите вече са по дърветата борбата с тях е изключително трудна, почти невъзможна.

За неприятеля

Короядите са много малки бръмбарчета, достигат едва до няколко милиметра. Ларвите им също са с малки размери.

Вредят възрастните и ларвите, които се хранят с жива тъкан, както и със соковете на дърветата.

Ларвите са много трудни за установяване, тъй като водят скрит начин на живот. Вредата от тях се изразява и в това, че прогризват ходове под кората, в които зимуват и какавидират.

Короядите нападат по-отслабени дървета, за които не са полагани добри грижи, а също и болни с рани по кората, процепи, повреди от мразове и т.н.
Най-често срещаните видове у нас са:

  • Голям овощен беловинояд

Среща се навсякъде у нас, но предпочита ябълката. Неприятелят развива две поколения годишно и зимува като ларва в ходовете под кората на ствола, скелетните разклонения и клоните.

Ларвата какавидира през април - май в края на хода. Бръмбарите прогризват кръгли отвори в кората и излизат навън. Започват да се храня с пъпките и основата на листните дръжки, но тази повреда е с малко значение. Женските правят входни отвори и навлизат под кората, като на границата между кората и дървесината изгризват майчини ходове и снасят по едно яйце. Ходове, които издълбават ларвите, са перпендикулярни на майчините и не се пресичат. От начало са тънки, но постепенно се разширяват.

Повредените дървета отслабват и изостават в развитието си.

Ларвата какавидира през юли, а бръмбарите от новото поколение летят от юли до септември. Снасят яйца, а излюпените ларви остават да зимуват.

  • Малък бръчков беловинояд

Видът е разпространен в цялата страна. Вреди основно по костилковите - праскова, кайсия, череша, слива, вишня, но и по някои семкови - круша, ябълка и други.

Неприятелят развива две поколения годишно, зимува като ларва от различна възраст в ходове по ствола и клоните на овощните дървета.

Има сходна биология и нанасят подобни повреди като големия овощен беловинояд.

Борба

Короядите, които вече са нападнали овощните дървета, много трудно се контролират. Затова е препоръчително да се вземат профилактични мерки, които са свързани с отглеждане на здрави и силни дървета:

  • Спазване на добри агропрактики: торене, подхранване, поливане, резитба и др.
  • Не трябва да се допускат рани, цепнатини, повреди от измръзване или други повреди, които са входна врата за неприятеля.

Затова след резитба на по-дебели клони, както и при счупване на такива, задължително е те да се обработват с овощарска замазка.

  • Варосване на стъблото е важна мярка за предпазване на дърветата от образуване на рани от измръзване, в които короядите снасят яйца.
  • Химичната борба е трудна и не винаги успешна. Тя е насочена срещу възрастни бръмбари през периодите, в които излизат навън: края на май - началото на юни и края на юли - началото на август.

За всяко поколение са необходими по две пръскания през 15-20 дни. Може да се използват контактни инсектициди, като е необходимо дозите да се завишат.

Също така в ходовете може да се поставят и тампони, напоени с препарат. Прави се в най-топлите часове на деня, а след това ходовете се затворят с овощарска замазка.

За подходящи продукти, посъветвайте се с продавач-консултантите в някоя агроаптека.

02-2 – Видими повреди от корояди

02-3 – Короядите навлизат без проблеми през раните по ствола и клоните на дърветата