Обследвайте есенните посеви за обикновена полевка и ларви на житен бегач

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ

През изтеклия период бяха регистрирани минимални температури от минус 2-3о С до минус 4о (Добрич), критични за цветовете на най-напредналите в развитието си овошки – кайсия, бадем и джанка.

През първата половина от следващия седемдневен период се прогнозира повишение на средноденонощните температури и активизиране на вегетационните процеси при земеделските култури. При пшеницата ще преобладава фаза братене. На отделни места при есенните посеви, в агростанциите Хасково и Любимец е регистрирано начало на фаза вретенене. През втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. Очаква се понижение на температурите и средноденонощни стойности близки до биологичния минимум необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Прогнозираните валежи през повечето дни от периода в полските райони от страната ще увеличават почвените влагозапаси в дълбочина.

По-подходящи условия за работа на полето ще има през първите един-два дни от периода, когато се прогнозира относително сухо време. Агротехническите дейности през периода са свързани с провеждане на предцъфтежни растителнозащитни пръскания при трайните насаждения, извършване на предсеитбени почвообработки на полетата предвидени за засяване с пролетни култури, обследване на есенните посеви за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и на ларвите на обикновения житен бегач.