Вкусна есенна закуска

Едно от най-добрите ястия за закуска или оригинална гарнитура за вечеря са тиквените палачинки. За приготвянето им можете да използвате печена, варена или сурова тиква. Ако плодовете са достатъчно меки, можете просто да ги настържете и да ги поставите в тестото. Но тиквата често е малко жилава и твърда. В тези случаи тя няма да може да се изпече добре в палачинките и има нужда от помощ: преди готвене запечете или задушете с малко вода.

Когато използвате печена тиква, има голямо предимство - тя може да се обели след изпичане, което опростява процеса на готвене - кората ще бъде мека. Ако решите да задушавате тиквата, ще трябва да я обелите сурова. Все пак варенето ще отнеме малко по-малко време за готвене.
Ако сте взели сурова тиква, трябва да я настържете и след това леко да я изцедите. Но само леко. Тиквата не е толкова сочна, колкото тиквичките и затова е препоръчително да се запази част от сока в продукта.

С печена тиква 

Продукти: 500 г тиква, 2 яйца, 100 г кисело мляко, 1 ч. лъж. сода или бакпулвер, 1 чаена чаша брашно, сол, захар.
Приготвяне: Нарежете тиквата на големи резени, отстранете семките, увийте във фолио и печете 30 минути във фурната.

Съвет: Можете да го направите без фолио. Ако имате мултикукър, просто сложете резените в него и включете на режим „Печене" за 20-30 минути.

Оставете тиквата да се охлади и отстранете кората. Нарежете на едри кубчета и намачкайте с вилица до гладкост. Може да не е много еднородно, по-късно в тестото бучките ще се разбият.

Разбийте яйцата с щипка сол. Ако искате сладки палачинки, можете да добавите захар. Прибавете киселото мляко, след това брашно, разбъркайте добре и добавете бакпулвер или сода. Смесете тестото с тиквеното пюре и отново разбъркайте добре. Оставете да престои 10-15 минути.

Загрейте тиган с растително масло. С лъжица сипете от тиквеното тесто в тигана, оформяйки палачинки. Пече се от двете страни по 2-3 минути.

Сервирайте с кисело мляко, млечни сосове, можете да използвате и сладки или солени/пикантни сосове.

Пърженки с чесън и билки 

Продукти: 500 г тиква, 3-4 скилидки чесън, ½ връзка магданоз, няколко стръка копър, 2 яйца, ½ чаена чаша брашно, сол и черен пипер, растително масло за пържене.

Приготвяне: Обелете тиквата, отстранете семките, настържете на ситно ренде и леко изстискайте.

Съвет: Ако ви се стори, че тиквата е малко жилава и твърда, първо я нарежете на кубчета и я задушете в малко вода, след което я намачкайте с вилица.

Към тиквеното пюре добавете яйцата и брашното. Всичко се разбърква добре.

Прекарайте чесъна през преса, а зелените подправки нарежете на ситно. Прибавете ги, заедно с чесъна към тестото. Подправете със сол и черен пипер.

Изпържете палачинките в загрят тиган с растително масло. Сервирайте с млечен сос и/или соев сос.

С извара и ябълки 

Продукти: 400 г печена тиква, 100 г извара 5 или 9% масленост (за предпочитане суха извара), 1 яйце, 1 ябълка, 1/2 чаена чаша кисело мляко, 1-2 суп. лъж. захар, натрошен кардамон, брашно, растително масло, сол.

Приготвяне: Изпечете тиквата и я намачкайте с вилица. Добавете изварата и разбъркайте всичко много добре. Обелете ябълката и я нарежете на тънки филийки.

Разбийте яйцата, добавете захарта, киселото мляко и подправките. Прибавете брашното и разбъркайте до гладкост, трябва да получите тесто с консистенция, подобна на течна заквасена сметана. Добавете тиквата с изварата към тестото и добавете ябълки.

Загрейте тиган с растително масло и изпържете палачинките за 2-3 минути от всяка страна.

С тиквени семки 

Продукти: 1 чаена чаша брашно, ½ ч. чаша тиквени семки, 1 ч. чаша прясно мляко, 1 яйце, 10 г суха мая, 1 ч. лъж. захар, сол, растително масло, няколко стръка всякакви билки (магданоз, копър, мента).

Приготвяне: Загрейте леко млякото (до 30 градуса).

Разбъркайте лъжица брашно, сухата мая и чаена лъжичка захар. Оставете да престои на топло място за 10-15 минути. Добавете яйцето и брашното към млякото, разбъркайте, така че да няма бучки. Смелете семената в кафемелачка или с блендер и ги прибавете към тестото. Подправете с малко сол.

Загрейте тиган, сипете растително масло и изпържете палачинките.

Със сметана 

Продукти: 500 г тиква, 2 яйца, сол и захар, сода + 1 ч. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. заквасена сметана 20%, 4-5 суп. лъж. брашно, растително масло, парче масло.

Приготвяне: Настържете тиквата на ситно ренде и леко изстискайте. Смесете яйцата, сметаната, солта и захарта. Добавете няколко супени лъжици брашно и омесете тесто с консистенция на течна заквасена сметана. Прибавете содата за хляб, загасена с оцет или лимонов сок. Разбъркайте добре всичко. Добавете тиквата, разбъркайте отново и оставете да престои 10 минути.

Изпържете палачинките в горещ тиган, като го намажете с растително масло. Преди сервиране намажете палачинките с масло. Сервирайте с кисело мляко, заквасена сметана и ситно нарязани зелени подправки.

С банан 

Продукти: 250 г тиква, 60-70 г банан, 2 суп. лъж. прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, щипка канела, 100 г брашно, 3 г бакпулвер, 2-3 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Изпечете тиквата с кората във фурната, докато омекне, около 20-30 минути на 180°C. Охладете и отделете пулпата. Бананът се нарязва на ситно и се намачква с вилица заедно с тиквата и прясното мляко. Добавете канелата и захарта, брашно и бакпулвер. Разбъркайте.

Загрейте олио в тиган на среден огън. С помощта на голяма лъжица сипвайте от сместа в тигана, като се стараете да оформите паланичките. Пържете 3-5 минути от всяка страна.

С ядки, стафиди и портокалова кора 

Продукти: 250-300 г тиква, 45 г орехи, 1 яйце, 60 г брашно, 50 г захар, 40 г стафиди, 1/2 ч. лъж. настъргана портокалова кора, 1 ч. лъж. Канела, 1/4 ч. лъж. смлян карамфил, 1/2 ч. лъж. индийско орехче, 2-3 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Тиквата се настъргва на ситно ренде. Накълцайте ядките. Смесете всичко с яйцето, брашното, захарта, стафидите, кората и подправките. Трябва да се получи хомогенно тесто.

Загрейте олиото в тиган на среден огън. Оформете палачинки и ги изпържете за 3-5 минути от всяка страна.