Ползите от куркумата са много и са познати на света от хиляди години. За някои тя е силно багрило, за други е вълшебна подправка за гозбата, а за трети - безценен лек за не една болест.

Стритите на прах корени на растението имат мощни антиоксидантни свойства и облекчават редица здравословни проблеми, макар и медицината да не приема това еднозначно. Има състояния обаче, при които тя не би се поколебала да се произнесе категорично и против куркумата. И с право, защото освен ползи, куркумата може да има и неблагоприятни странични ефекти.

При прием на антикоагуланти

Или медикаменти, които се предписват за разреждане на кръвта. Консумацията на куркума успоредно с приема на такива лекарства може да доведе до опасно понижено ниво на кръвосъсирване, тъй като подправката има също подобно действие в организма. Избягвайте и паралелния прием на куркума с билки или други подправки, които може да подействат антикоагулантно – ангелика, карамфил, върбовка, женшен.

Преди операция

Ако ви предстои планова хирургическа интервенция, е добре да преустановите приема на куркума поне две седмици преди това, съветват специалистите.

При диабет

Куркумата може да повлияе на нивото на кръвната захар в организма. Този факт трябва да се има предвид от хората с това заболяване, защото ефектът от предписано лечение може да се засили в комбинация с подправката, а нивата на кръвна захар да се понижат под препоръчителните стойности..

Ако имате проблеми с жлъчката

Без значение дали става дума за наличие на камък в жлъчката или за обструкция на жлъчните пътища, куркумата не е ваш приятел. Защото може да влоши състоянието, особено при честа употреба.

По време на бременност

Куркумата може да повлияе на матката, стимулирайки месечния цикъл, а това съвсем не е добре дошло по време на бременност. Избягвайте овкусяването на ястията с подправката и в периода на кърмене, съветват специалистите.

При стомашни смущения и ГЕР

Ако ви мъчат киселини, най-вероятно прибягвате често до употребата на антиациди. Смесването на тези медикаменти обаче с куркума не е добра идея, тъй като това може да доведе до още повече киселини в стомаха. Избягвайте куркумата и ако страдате от гастроезофагеален рефлукс.

Дори и да нямате някои от изброените оплаквания, подхождайте внимателно с куркумата, за да може да се възползвате от терапевтичните й действия, без да вредите несъзнателно на организма. Винаги се консултирайте със специалист, ако имате съмнения как ще повлияе на здравословното ви състояние, и не прекалявайте с количествата.

Още интересни материали на mila.bg