И най-важните предпролетни работи за двора

Да почистим инструментите, да смажем, наточим и дезинфекцираме ножиците - масово не се обръща внимание на тази работа, а това има първостепенно фитосанитарно значение.

Така се подканят вече един друг професионалните и хоби лозари и овощари, за да имат възможност да отгледат здрава и качествена реколта през настоящата година.

За тях пролетта е вече на прага и много от операциите могат да започнат, още повече че температурите са такива, че предполагат към дворни ангажименти, в които влизат преглед на насаждението и потягане на инвентара.

Най-важното нещо е преди направата на каквито и да е отрези в ранна пролет ножиците и триончетата да преминат през дезинфекция, защото те могат да пренесат много зарази и по този начин да създадат безброй главоболия на лозаря или овощаря.

По какъв начин трябва да се грижим

за инструментите си?

След използването им трябва да се почистят и отмият всички замърсявания, след което с парче плат се нанася малко масло върху инструмента. Смазват се редовно металните части със смазочно масло с общо предназначение или за метал. Два пъти в годината е редно да се смазват и дървените дръжки с ленено масло.

След почистване винаги трябва да се подсушават добре, за да се предпазим от евентуална ръжда. Ако след време все пак се забележи ръжда, редно е да се премахне с фина шкурка.

Редовното почистване ще позволи да избегнем пренасяне на бактерии и болести от едно растение на друго.

След всяко подрязване се изчиства и смолата, и мъзгата с миялен препарат или бензин. След това с парче плат се нанася смазочно масло за метал върху остриетата и, ако е необходимо, се напръскват с масло движещите се части и пантите.

Освен това добре е по време на рязане до резача да има съд с разтвор на 5% формалин - в 10 л вода се слагат 500 мл формалин или спирт, купен от хуманитараните аптеки, около 90-95 градусов.

Със спирта е хубаво да чистят с памучно парче инструментите след работа по всяко растение.
Тези операции не са излишни, защото освен чрез насекомите и спорите, много вирусни и бактериални болести се пренасят и чрез резитбените действия.

Някои залагат на ножици на батерия

Немалко стопани вече се хвалят, че са решили да подновяват дворния си технически парк и с някои иновации, като нови и модерни ножици например.
От този род са градинските акумулаторни ножици за лозя и овошки, които работят на батерии. Те са леки и удобни, могат да се купят със зарядно устройство и батерия или те да се поръчат отделно.

Инвестира се някой лев, но после може да се върши много по-бързо високопроизводителна работа при рязане на лози и клони с дебелина до 28 мм в овощни градини и лозови насаждения. Ширината на рязане може да бъде регулируема.

Новите акумулаторните ножици за подрязване стават идеалният помощник в много дворове и стопанства за извършване на нелеката резитба, особено когато тя предстои на по-големи площи.
Ножиците са и удобна алтернатива на ръчния трион за резитба на някои дебели части. Те притежават висококачествени байпасни ножове, които са проектирани за ефективно рязане, а точният, чист и остър разрез подпомага по-бърз растеж на новите зелени части.

Подобни ножици имат щипка за колан за оптимален комфорт, ергономична дръжка с мек захват, здрав и специално заточен остър нож. Те са супер леки и компактни, тежат под 1 кг, а освен това острието им може лесно да се сменя. Много стопани казват, че са се снабдили с такива и не биха ги заменили.