Дори хората, които почти не ядат супи, най-често се съгласяват, че супата със сирене е съвсем различна история. Този път сме събрали рецепти за много различни, но винаги вкусни и интересни супи!
1. С пиле
* Проста и лесна френска рецепта.
Продукти: 500 г пилешко месо, 200 г твърдо сирене или кашкавал, 400 г картофи, 180 г моркови, 150 г лук, масло, подправки, крутони.
Приготвяне: Сварете пилето до омекване, извадете го от бульона и нарежете. Поставете кубчетата картофи в бульона. Запържете леко морковите и лука в маслото и след 5-7 минути добавете към картофите.
Върнете месото отново в тигана, а след 4-5 минути - и настърганото сирене. Супата се овкусява и се готви докато сиренето се разтопи. Сервирайте с крекери или крутони.
2. Със свинско месо
* Вместо фиде можете да добавите няколко супени лъжици ориз.
Продукти: 200 г свинско месо, 3 картофа, 2 суп. лъж. фиде, 1 глава лук, половин морков, 150 г топено сирене, масло, подправки.
Приготвяне: Свинското месо се нарязва на ивици и се вари около половин час. Добавете към него кубчета картофи и гответе още 20 минути. През това време запържете лука и моркова в маслото. Сложете печеното в супата, заедно с подправките и фидето, разбъркайте и добавете топеното сирене. Варете докато сиренето се разтопи напълно.
3. С телешко месо
* Ако искате можете да направите кюфтета от телешкото месо.
Продукти: 300 г телешко месо, 1 глава карфиол, 1 морков, 2 картофа, 120 г топено сирене, 1 връзка магданоз, подправки.
Приготвяне: Месото се нарязва на парчета и се вари до омекване. Карфиолът се разделя на малки розички и се запържва до златистокафяво. Нарежете картофите с морковите на кубчета, добавете към бульона и гответе още 20 минути. Добавете карфиола и топеното сирене, а когато сиренето се разтопи, прибавете наситнения магданоз. След няколко минути свалете супата от котлона.
4. С пуешко (10-4)
* За по-диетична супа вземете филето.
Продукти: 400 г пуешко месо, 1 морков, 3 картофа, 100 г сирене, 100 г спанак, 1 шепа грах, подправки.
Начин на приготвяне: Пуйката се сварява, изважда се от бульона и се нарязва на кубчета. Картофите и морковите се нарязват на по-малки кубчета и се слагат в тенджера. След 10 минути върнете месото и добавете спанака. И след още 5 минути прибавете грах и натрошено сирене, заедно с подправките. Варете супата до готовност.
5. С риба тон
* Обзалагаме се, че тази рецепта ще ви изненада!
Продукти: 1 консерва риба тон, 250 г сирене, 3 картофа, 1 морков, 1 връзка зелен лук, 100 г зелен фасул, подправки.
Приготвяне: Нарежете морковите с картофите и добавете във вряща вода, след 10 минути към тях добавете боба. Когато зеленчуците са почти готови, сипете рибата тон, заедно с течността, добавете зеления лук и настъргания кашкавал и разбъркайте.
Подправете супата на вкус, когато сиренето се разтопи напълно.
6. С яйце
* Препоръчваме да сервирате с бял хляб или крутони.
Продукти: 3 картофа, 1 глава лук, 2 яйца, 180 г топено сирене, билки, подправки, 50 г зелен фасул, 50 г грах, 50 г черен пипер.
Приготвяне: Сложете картофите да се варят и след 5-7 минути добавете към тях останалите зеленчуци. Отделно сварете яйцата и ги нарежете на много малки кубчета заедно с топеното сирене. След 20 минути ги добавете към супата с подправките, разбъркайте, оставете да заври, варете 5 минути и накрая поръсете с билки.
7. Крем супа
* Можете да промените плътността, като добавите бульон или сметана.
Продукти: 400 г картофи, 300 г сирене, 1 глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, подправки.
Приготвяне: Всички зеленчуци се нарязват на едро, лукът се оставя цял и всичко се вари. Извадете лука, отцедете зеленчуковия бульон и пасирайте зеленчуците с блендер. Добавете натрошеното сирене и подправките и разбийте отново.
8. Със зеле
* Вместо пиле, можете да използвате всяко друго месо.
Продукти: 300 г пилешко месо, 1 глава лук, 2 картофа, 150 г зеле, 1 морков, 150 г топено сирене, подправки.
Приготвяне: Пилето се нарязва на парчета и се вари 15 минути, след което се добавят картофи и нарязаното зеле. Лукът и морковите се запържват и след още 15 минути се добавят към супата. Подправете, добавете нарязаното сиренето към супата и варете до пълното му разтваряне.
9. Лучена супа
Продукти: 200 г сирене, 3 глави лук, 2 скилидки чесън, 1 суп. лъж. брашно, 500 мл бульон.
Приготвяне: Лукът се нарязва на кръгчета и се запържва до златисто. Добавете към него чесъна и брашното и отново запържете. Залейте лука с бульона, оставете да поври 10 минути и след това добавете натрошеното сирене. Супата ще е готова, когато сиренето се разтопи.
10. С тиква
* Приготвянето на тази супа отнема по-малко от 30 минути!
Продукти: 500 г тиква, 100 г твърдо сирене, 600 мл вода, 1 морков, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, подправки, масло.
Приготвяне: Лукът, морковът и тиквата се нарязват на ситно и се запържват в маслото до омекване. Залива се с вода и супата се вари още 20 минути. Накрая се добавят подправките и настъргания кашкавал. Когато тиквата омекне, пюрирайте супата с блендер.
11. С тиквички
* Истинска находка в сезона на младите тиквички.
Продукти: 200 г тиквички, 2 картофа, 100 г топено сирене, 1 морков, 1 глава лук, подправки, 1 връзка кориандър, 1 връзка зелен лук.
Приготвяне: Сложете картофите да се варят за 15 минути. През това време нарежете тиквичките и кашкавала на парчета. Нарежете лука и морковите и ги запържете малко до златисто. Към супата се добавят запръжените зеленчуци и тиквичките, а след 5-7 минути – сиренето. Когато се разтопи, поръсете ястието с билки.
12. Със спанак
* Най-подходящи са пресният спанак и полутвърдото сирене.
Продукти: 150 г сланина, масло, 3 глави лук, 1 суп. лъж. брашно, 3 скилидки чесън, 400 г спанак, 250 г сирене, 800 мл вода, 200 мл сметана 30%, 1,5 с.л. нишесте, подправки.
Приготвяне: Беконът се нарязва на кубчета и се запържва, след което се оставя настрана. В същия тиган запържете наситнения лук с чесъна и добавете брашното. Залива се с вода, оставя се да заври и се вари 10 минути.
Спанакът и сметаната се добавят към супата и отново се оставя да заври. Настъргано сирене, смесете с нишестето и ги прибавете към супата. Смесете всичко с потапящ се блендер и сервирайте с бекон.
13. С броколи
* Нестандартна рецепта с мляко и брашно.
Продукти: 300 мл бульон, 300 г моркови, 300 г броколи, 250 г топено сирене, 800 мл прясно мляко, 100 г целина, 150 г лук, 100 г масло, 100 г брашно.
Приготвяне: Във вряща вода се слагат нарязаните моркови, целина и цветчета броколи. След 5 минути зеленчуците се изваждат. Лукът се запържва в маслото, смесва се с брашното и постепенно се наливат бульона и прясното мляко. Гответе, докато сместа се сгъсти. Добавете зеленчуците и отново гответе, докато омекнат. Накрая прибавете сиренето и изчакайте да се разтопи.
14. С гъби
* Можете да използвате горски гъби, но те трябва да бъдат добре почистени и предварително сварени.
Продукти: 300 г картофи, 300 г гъби, 200 г пилешко месо, 150 г сирене, 1 глава лук, подправки.
Приготвяне: Сварете пилето до готовност. Добавете картофите и продължете да готвите. Запържете лука с гъбите, подправете и добавете в тигана, когато картофите омекнат. След още 5 минути добавете сиренето и варете супата, докато омекне.
15. С леща
* Вземете червена леща, защото се готви по-бързо.
Продукти: 350 г месо, 200 г леща, 1 глава лук, 2 картофа, 1 морков, 100 г сирене, подправки.
Приготвяне: Сварете месото до омекване, добавете към него лещата и картофите и продължете да готвите. Нарежете лука и морковите, запържете ги леко и след 10 минути ги добавете към супата. Подправете, настържете сиренето в супата и продължете да варите, докато се разтопи.
16. С бяло сирене
* Обикновено се смята, че бялото сирене не е подходящо за супи. Но само изглежда така!
Необходими са ви: 1 праз лук, 100 г корен целина, 1 стрък целина, 2 картофа, 2 тиквички, 250 мл сметана, 150 г бяло сирене, 250 мл бульон, подправки.
Приготвяне: Празът се нарязва на едро, запържва се и се добавят картофите. Минута по-късно - тиквичките и двете целина. Задушете малко, залейте зеленчуците с бульона и гответе до готовност на картофите. Добавете сметаната, подправките, сиренето, затоплете всичко и разбийте с потопяем пасатор.
17. Със синьо сирене
* Най-вкусната рецепта за супа със сирене в колекцията!
Необходими са ви: 500 г лук, 300 г картофи, 400 мл вода, 100 г синьо сирене, 6 суп. лъж сметана, 200 г броколи, 60 г масло, 400 мл прясно мляко, подправки, чесън.
Приготвяне: Запържете лука с чесъна в маслото и добавете там ситно нарязаните картофи и броколи. След няколко минути налейте водата с млякото, варете супата, докато зеленчуците омекнат. Разбийте с блендера. Сметаната и натрошеното синьо сирене се прибавят, сместа се разбърква и супата отново се вари, докато сиренето се разтопи.

Коментари