Здравословното хранене е кулинарна тенденция през последните години. Фразата „здравословна храна" вече не предизвиква негативни асоциации, напротив, вдъхновява за нови експерименти. Най-приятното, разбира се, е да експериментирате със сладки лакомства, за да ги направите вкусни, но по-малко вредни за организма. Почти всеки сладкиш може да бъде леко модифициран, за да се получи по-здравословен вариант. Как да направите това? Като ключова съставка за всички десерти ще вземем най-сочната лятна ягода.

Ягодово желе 

Желето е много често срещан десерт в диетата на привържениците на здравословното хранене, защото за приготвянето му са необходими само плодове, вода и желиращ агент. Захарта обикновено се използва като подсладител, но в нашия случай е по-добре да се замени с натурален сироп или заместител на захарта. В тази рецепта се използва стевия.

Съставки: 200 г ягоди, 200 мл вода, 4 г стевия, 2 г агар-агар.

Приготвяне: Сложете ягодите в тенджера, добавете щипка стевия, добавете 1 суп. лъж. вода и разбъркайте. Оставете да заври и да къкри на среден огън за 10 минути. Пасирайте плодовете с блендер. Охладете и прецедете през цедка, така че консистенцията на желето да е равномерна.

Накиснете агар-агар според инструкциите на опаковката.

Налейте 200 мл вода в охладеното ягодово пюре, добавете останалата стевия и разбъркайте.

Поставете на котлона и изчакайте да заври, добавете агар-агар, разбъркайте.

Охладете, разпределете сместа в порционни чашки и поставете в хладилник, докато стегне.

Мус с извара 

Технологията на приготвяне на здравословни мусове е подобна на тази за желе. Те също обикновено се приготвят с вода и плодове. Но в класическия вариант този десерт се прави с бита сметана, така че предлагаме да добавим и млечни съставки: извара и натурално кисело мляко. Те ще придадат на десерта приятен кремообразен вкус и поради ниския процент мазнини, няма да го направят твърде калоричен. Вместо захар се използва сироп от йерусалимски артишок, но всеки друг подсладител ще свърши работа.

Съставки: 150 г ягоди, 150 г мека извара, 100 кисело мляко, 10 г желатин, 2 суп. лъж. сироп от йерусалимски артишок.

Приготвяне: Разтворете желатина в студена вода. Сипете киселото мляко в купата на блендера, добавете ягодите и пасирайте. Добавете изварата и отново разбийте до гладкост. Прибавете разтворения желатин и сиропа от йерусалимски артишок. Разбийте отново в блендера. Разпределете сместа в купички или порционни формички и охладете за 2-3 часа.

Трайфъл 

Трайфълът е десерт, който може да се приготви с най-различни пълнежи. Домашен бананов кекс, овесени бисквитки или други здравословни бисквитки ще свършат работа като основа. Ако нямате нищо под ръка, изпечете бърз здравословен пандишпан без глутен.

Продукти: Основно: 200 г ягоди.

За блата: 3 суп. лъж. нискомаслено кисело мляко, 1 суп. лъж. мека извара, 30 г оризово брашно, 1 яйце, 1 суп. лъж. сироп от йерусалимски артишок, щипка бакпулвер.

За масления крем: 180 г мека извара, 150 г кисело мляко, 2 ч. лъж. сироп от йерусалимски артишок, 1 ч. лъж. лимонов сок.

За ягодовия сос: 100 г ягоди, 1 суп. лъж. сироп от йерусалимски артишок, лимонов сок - на вкус.

Приготвяне: Отделете жълтъка от белтъка. Към него добавете сиропа от йерусалимски артишок, киселото мляко, изварата, брашното и бакпулвера. Замесете хомогенно тесто. Разбийте белтъка на гъст сняг и го добавете към тестото. Разбъркайте.

Прехвърлете тестото в тава, покрита с хартия и печете на 180 °C за около 15 минути до златистокафяво. Оставете блата да се охлади и го натрошете на трохи.

Междувременно, използвайте блендер, за да смелите ягодите за соса. Сипете ги в купа, добавете сиропа и лимоновия сок и разбъркайте.

Смесете киселото мляко, меката извара и сиропа. Може да се добави лимонов сок за лека киселинност, но тази съставка е по избор. Разбийте с миксер до гладкост. Нарежете пресните ягоди на малки парченца.

В чашите за сервиране сложете слой натрошен блат, след това крем, ягодов сос и нарязани плодове. Повторете. Преди сервиране, дръжте десерта в хладилник за 1 час.

Десертът в чаша изглежда много елегантен, така че може да се сервира като празнично лакомство.

Панакота с растително мляко 

Друг известен десерт, който традиционно се приготвя с високомаслена сметана. За диетичната версия на панакота използваме растително мляко. Оризовото или кокосовото мляко са подходящи. Мекият им вкус хармонично ще подчертае яркия аромат на ягодите. Всеки подсладител ще ви свърши работа, за да замените стевията, въпреки че ако плодовете са сладки, можете да се справите и без него.

Съставки: 50 г киноа, 300 мл кокосово мляко, 100 г ягоди, 10 г желатин, 2 г стевия.

Приготвяне: Сварете киноата, накиснете желатина и пасирайте ягодите с блендер. Сложете сварената киноа в тенджера, добавете кокосовото мляко и стевията. Прибавете ягодовото пюре, разбъркайте и загрейте на слаб огън за около 3 минути. Свалете от котлона и добавете разтворения желатин.

Разбъркайте. Прецедете сместа от ягоди и мляко през цедка и изсипете във формички. Охладете и поставете в хладилника да стегне.

Вегански сладолед 

Веганският сладолед също е чудесна идея за здравословен десерт с ягоди. Не са ви необходими сложни съставки, за да го приготвите. Можете да използвате оризово или бадемово мляко, вместо кокосово. Фъстъченото масло е по избор.

Съставки: 200 г ягоди, 200 мл кокосово мляко, 1 банан, 1 суп. лъж. фъстъчено масло, мента за украса.

Приготвяне: Обелете банана и го нарежете на едри парчета. Сложете го в блендера. Почистете ягодите и ги сложете в блендера. Сипете кокосовото мляко и добавете фъстъчено масло.

Получената смес се поставя в пластмасова кутия, затворете капака и оставете във фризера за няколко часа. Разпределете готовия сладолед в чаши, украсете с листа от мента и пресни ягоди.

Чия пудинг с ягодово пюре 

Чия пудингът е практически синоним на здравословен десерт. Подходящ е не само за здравословна закуска, но и за енергично начало на деня. Не забравяйте да измиете добре сушените плодове и да ги подсушите с кухненска хартия, за да отстраните излишната влага.

Съставки: 200 г ягоди, 1 банан, 4 суп. лъж. семена от чия, 250 мл бадемово мляко, 1 ч. лъж. мед, 20 г стафиди, 20 г сушени череши, 20 г лешници, 20 г бадеми.

Приготвяне: Нарежете лешниците и бадемите на средно големи парчета. Смесете със стафидите и сушените череши. Нарежете банана на малки парченца, ако желаете, оставете няколко резена за средата на десерта, останалите сложете в купа на блендер. Добавете ягодите и 50 мл бадемово мляко. Разбийте до гладкост. Добавете семената от чия и меда към останалите 200 мл бадемово мляко и разбъркайте.

Изсипете сместа в чаши и оставете да престои 10 минути, докато се сгъсти. След това украсете с ядки и сушени плодове, резени банан и пюре от ягоди върху чията. Поставете в хладилник за 4 часа или за една нощ. Сервирайте пудинга, гарниран с ягоди.

Палачинки с рикота 

Препоръчително е тези палачинки да се приготвят в сух тиган. За да не загорят палачинките, все пак е необходимо да се добави малко растително масло към тестото. Бадемово мляко ще свърши работа вместо овесено. Можете да готвите палачинки с вода по същата рецепта, но в този случай ще ви е необходимо малко повече брашно.

Съставки: Основно: 180 мл овесено мляко, 80 г овесено брашно, 50 мл зехтин, яйчен белтък, 2 г стевия, 1 ч. лъж. бакпулвер, щипка сол.

За пълнежа: 150 г ягоди, 100 г рикота, 1 суп. лъж. мед.

Приготвяне: Смесете брашното, бакпулвера, солта и стевията. Сипете млякото, разбийте с миксер и оставете за 15 минути. Добавете белтъка, сипете зехтина и разбийте с тел. Изпържете тънки палачинки в тиган.

Нарежете ягодите на ситно и ги поставете в дълбок съд, добавете рикотата, меда и разбъркайте. Поставете пълнежа от горски плодове върху готовите палачинки, навийте ги на руло и след това нарежете на няколко парчета. Преди сервиране, нанижете парчетата руло от палачинки на шишчета.

Меки бисквитки с извара 

Добра рецепта за меки бисквитки без масло! Вместо пшенично брашно, към тестото се добавя оризово, така че десертът е подходящ и за хора на безглутенова диета. Извън сезона, вместо ягоди, можете да сложите в пълнежа стафиди, сушени кайсии или сини сливи.

Съставки: 150 г ягоди, 200 г мека извара, 120 г оризово брашно, 1 яйце, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 г. стевия.

Приготвяне: Сложете меката извара, стевията и яйцето в голяма купа. Пасирайте до гладка смес. Добавете бакпулвера и оризовото брашно и разбъркайте с тел. Тестото трябва да е меко, но плътно, затова регулирайте количеството брашно в зависимост от изварата.

Нарежете ягодите на едри парчета и ги добавете към тестото.

Постелете тава с хартия за печене. Оформете тестото на малки топчета и ги наредете в тавата. Печете в предварително загрята на 180 °C фурна за около 20 минути до златистокафяво.

Мъфини с ягоди 

Да, печивата също могат да бъдат здравословни. Основното е да използвате по-малко масло и захар. Не е нужно да купувате бадемово брашно, съвсем лесно е да се приготви у дома – просто смелете ядките на фини трохи с помощта на блендер.

Съставки: 100 г ягоди, 100 г бадемово брашно, 1 яйце, 100 мл соево мляко, 50 мл зехтин, 1 ч. лъж. стевия, 1 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: Смесете брашното и бакпулвера. Смесете зехтина, соевото мляко и стевията. Добавете яйцето и разбийте с тел. Добавете сместа от яйца и мляко към сухите съставки. Омесете до получаване на гладко тесто. Нарежете ягодите на едри парчета и ги добавете към тестото. Поставете го във формички за мъфини и печете в предварително загрята на 160 °C фурна за около 15 минути.

Чийзкейк без печене 

Друг десерт с ягоди без печене с желатин. Можете да добавите здравословни продукти към основата - лешници, орехи, овесени ядки, сушени кайсии, фурми, стафиди. Всичко зависи от предпочитанията ви.

Продукти: За основата: банан, 100 г сини сливи без костилки, 50 г бадеми, 1 ч. лъж. какао на прах.

За сместа с извара: 250 г ягоди, 200 г мека извара, 300 г кефир, 15 г желатин, 4 г стевия.

Приготвяне: Измийте сините сливи и ги подсушете с кухненска хартия. Подсушете бадемите в сух тиган. Сложете нарязания банан, сините сливи, бадемите и какаото на прах в блендера и пасирайте до гладка смес.

Вземете тава с подвижен ръб - това ще улесни изваждането на десерта - и я покрийте със стреч фолио. Разпределете сместа от плодове и ядки равномерно по дъното на тавата. Разтворете желатина във вода. Пасирайте ягодите с помощта на блендер. Смесете пюрето от плодове с изварата, кефира и стевията. Пасирайте отново до гладка смес. Добавете разтворения желатин и разбъркайте с блендер.

Изсипете сместа във формата с подвижна основа и поставете в хладилник, докато стегне напълно за 3 часа.