Балконът привлича вниманието, като характерна част от фасадата на къщата. Ето защо към подреждането и външния дизайн на лоджията трябва да се подхожда отговорно, за да се решат много функционални проблеми и да се придаде на структурата индивидуалност.

Балконът придава завършеност на сградата. Може да има различна форма, площ, местоположение, да бъде изолиран или остъклен. Това ви позволява да украсите вилата отвън и да направите нейния екстериор уникален.

Добре е да решите дали е необходим балкон за къщата и да претеглите плюсовете и минусите, преди да започнете да разработвате дизайнерския проект.

Предимства

  • Благодарение на атрактивния външен вид, лоджията се превръща в красива декорация на фасадата.
  • Остъкленият вътрешен балкон се използва като допълнителна жилищна площ.
  • Осигурен е безплатен достъп до чист въздух.
  • Балконът може да бъде част от структура на веранда и да предпазва разширението от дъжд и други фактори.
  • В случай на критична ситуация, лоджията може да служи като авариен изход.

Недостатъци

  • Добавянето на балкон към къщата изисква много пари.
  • Поради грешка при монтажа е възможно срутване на конструкцията.
  • Ако лоджията не е изолирана, балконската врата допринася за значителна загуба на топлина в пространството.

Отворен

Такъв балкон е декоративен елемент на фасадата. Ето защо неговото покритие, декорация и избор на материали заслужават специално внимание. За открити балкони често се използват метални парапети. Ширината между прътите на решетката трябва да бъде не повече от 10 сантиметра.

Затворен

Благодарение на остъкляването затворената лоджия е защитена от вятър, дъжд и други валежи, а също така има добра звукоизолация. Такъв балкон ще бъде чудесно място за отглеждане на растения, които се нуждаят от много слънчева светлина. Благодарение на частичното, панорамно или витражно остъкляване, се оказва, че разширението се превръща в оригинален и естетически атрактивен елемент от фасадата на къщата.

Материалите

За изграждането на балконски конструкции се използват материали с висока якост.

Дърво

В декоративно отношение дървеният балкон е много добър. Благодарение на естественото дърво на лоджията се създава уютна и топла атмосфера. В допълнение, дървото перфектно се комбинира с различни покрития.

За да се гарантира здравината и издръжливостта на дървеното разширение на балкона, повърхността на парапетите и всички елементи трябва да е внимателно шлайфана, омаслена и покрита с водоотблъскващ, устойчив на замръзване лак и хидрофобна боя. За покриване на пода е по-добре да използвате дъски с дебелина най-малко 4 сантиметра.

За да бъде конструкцията по-стабилна, гредите се закрепват към стените с метални болтове или ъгли. Балконът на конзолата е оборудван с вертикални подпори-колони.

Тухли

Когато създавате проект за тухлена лоджия, трябва да изчислите натоварването върху плочата и ако е необходимо, да укрепите бетонната основа със скоби.
Тухлената зидария, дори без допълнителна облицовка, има красив външен вид и е отлична основа за създаване на всеки интериор.

Бетон

Такъв балкон се нуждае от специален подход. Тъй като бетонната основа е тежка и оказва голямо натоварване на стените на къщата, балконът е оборудван с допълнителни опори.

Конструкцията върху бетонна основа трябва да има дълбочина и издатина не повече от един метър и да се различава в ъгъл на наклон от около 2%. Горното ниво на плочата се поставя на пет или осем сантиметра под нивото на пода. Бетонната основа е снабдена с водоотблъскващо покритие и е затворена с циментова замазка. Оградата е здраво закрепена към пода и носещата стена на къщата. Височината на парапета трябва да бъде най-малко 1 метър.

Метал

Благодарение на своята оригиналност, такъв балкон се превръща в истинска декорация на фасадата. Може да има права, радиусна, заоблена, дъгообразна или смесена конфигурация. Металните огради се изработват предимно с помощта на естествени, геометрични форми или ажурни тъкани, които изглеждат изключителни, стилни и респектиращи.
Специални антикорозионни средства ще помогнат да се направи конструкцията устойчива на валежи и висока влажност.

Разположението 

Проектът на къщата може да предвижда различно разположение на балкона. Например, конструкцията може да бъде оборудвана над тераса или веранда, на втория етаж под покрив или от края на сградата.
Често срещано разположение на балкона е над входа на къщата в централната част на фасадата. Това решение е идеално за малка вила. Лоджията, скрита под предния навес, ще бъде чудесно място за почивка, което може да бъде обзаведено с малка маса, столове или диван.

Ъгловата лоджия се опира на две стени на къщата и на допълнителна колона. Фасадите на къщите често се допълват с необичайно оформени издатини, които се основават на первази на приземния етаж или на вътрешните ъгли на сградата.

Навесът 

Има едноскатни конструкции, които имат достатъчен наклон за оттичане на вода и по-стабилни навеси от фронтон, които са подходящи за ъглови лоджии.
За изграждането на козирки се използват шисти, ондулин, метални плочки или поликарбонат.

Продуктите от поликарбонат се считат за най-добрия вариант. Конструкциите са лесни за монтаж, имат високо ниво на звукопоглъщане и дълъг експлоатационен живот. Широките сенници се допълват от специални стелажи.

Елегантна визия има и аркообразна козирка, която също е доста функционална и практична за използване.

Солидният и скъп куполен навес е по-малко популярно решение, тъй като има определени технически трудности. Но въпреки това собствениците на вили предпочитат да украсяват лоджията по този метод, което прави сградата представителна.

Поставянето на балкон под покрива допринася за разширяването на функционалността на лоджията. Размерът на покрива трябва да има лек наклон и да е малко по-голям от балконската плоча.

Отворената полукръгла балконска конструкция ще привлече окото с великолепния си дизайн. Парапет и козирка с художествено изковаване ще добавят още повече елегантност към дизайна и ще превърнат балкона в светла зона за почивка.

Еркерът практически не се различава от остъклена лоджия, но вътре представлява продължение на интериора на стаята. Первазът на еркерния прозорец може да има много лица, разделени от прозорци.

Декорът

Като декор е подходящо да поставите контейнери с големи растения на балкона, да окачите саксии и да украсите оградата отвън с висяща или катереща зеленина.