През лятото можете да правите пикник с барбекю всеки уикенд. Остава да се запасите с рецепти за вкусни маринати за месо. Всеки уважаващ себе си майстор на барбекю има повече от една рецепта. Предлагаме да обсъдим различни видове маринати и тънкостите на тяхното приготвяне.

Колко време да се маринова месото

Любителите на кебапа са на различно мнение колко дълго да държат месото в марината. За да може месото да се накисне добре, да стане меко и крехко, са необходими средно 12 часа в хладилника.

За някои рецепти дори три часа са достатъчни. В този случай прясно изцеден сок от киви, нар или ананас, както и настъргана лимонова кора ще придадат мекота на месото. То става по-крехко с помощта на черен пипер и смлян кимион. Но оцетът трябва да се използва внимателно. Твърде много оцет ще заглуши вкуса на месото и ще го направи много сухо и жилаво.

Не забравяйте да добавите любимите си подправки към маринатата: черен и червен пипер, кориандър, сушени и пресни билки, чили, босилек или дафинов лист. Просто не смесвайте подправки от различни рецепти - резултатът може да не оправдае очакванията. И за да не направите грешка, можете да закупите готова универсална подправка за барбекю.

Най-добрите съдове за мариноване на шишчета са емайлирани или стъклени. По-добре е да не използвате алуминиевите, защото месото може да абсорбира метални оксиди и да промени вкуса си.

Основна рецепта с лук

Най-простата марината за барбекю се прави с лук. Тази рецепта е идеална за свинско, агнешко и говеждо месо. Но за крехкото пилешко месо не е подходяща.

Продукти: 1 кг месо, 700 г лу, 1 ч. лъж. черен пипер, сол на вкус

Приготвяне: Нарежете месото на порции с големина 4-5 см. Обелете лука, настържете на ситно ренде, прекарайте през месомелачка или пюрирайте в блендер. Важно е резултатът да е течна каша от лук. Към нея добавете черен пипер. По-добре е да осолите месото, преди да го поставите на скарата, за да не отделя сокове. Кориандър, розмарин и босилек успешно ще допълнят тази рецепта за марината за месо за барбекю. Оставете месото да се маринова в получената смес за 5-6 часа. Непосредствено преди да приготвите кебапа, трябва напълно „да се отървете“ от лучената марина. Не забравяйте да посолите месото на вкус - и можете да пържите.

Класически вариант с оцет

Най-често за готвене на скара се избира свинско месо. То е най-лесно за приготвяне и се предлага в почти всеки магазин. Рецептата за тази класическа марината с оцет е идеална за свински шишчета.

Продукти: 1,5 кг свински врат, 3 глави лук, 2 суп. лъж. оцет, 1 ч. чаша вода, 1/2 ч. лъж. захар, 5 дафинови листа, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Лукът се обелва и нарязва на ситно. По желание може да се нареже на колелца. Смесете оцета с чаша вода. Добавете захарта, солта и черния пипер и разбъркайте. Нарежете месото на малки парченца и го сложете в голяма тенджера. Добавете нарязания лук и налейте оцетния разтвор. Прибавете дафиновия лист и оставете в хладилник за поне 2 часа, но най-добре цяла нощ.

С минерална вода

Най-добре е да използвате газирана минерална вода. Можете да добавите сока от един лимон към минералната вода в марината. Тогава времето за мариноване ще бъде намалено до 1 час.

Продукти: 2 кг месо, 2 л минерална газирана вода, 2 глави лук, 50 мл олио, 1 ч. лъж. черен пипер, мащерка и сол на вкус.

Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на полумесеци или на пръстени. Нарежете месото на малки порции и го сложете в тенджера, поръсено с лука. Налейте минералната вода и растителното масло. Добавете черен пипер и мащерка. Разбъркайте. Приберете в хладилника за 4 часа.
30 минути преди да печете месото се посолява и разбърква.

С доматен сок

Доматеният сос и шишчетата са класика в жанра. Тази марината върви особено добре със свинско и телешко месо. Казваме ви как да направите марината за месо от домати. Между другото, вместо оцет, можете да вземете 100 мл сухо бяло вино, ще бъде още по-вкусно.

Продукти: 1,5 кг месо, 2 глави лук, 1/2 кг домати, 100 мл ябълков оцет, 1 ч. лъж. черен пипер, кориандър, индийско орехче и сол на вкус.

Приготвяне: Пригответе сок от пресни домати. Трябва да получите около 300 мл течност. Смесете доматения сок с ябълковия оцет и разбъркайте. Смесете черен пипер, кориандър и индийско орехче. Нарежете месото на ситно и натрийте с получената смес от подправки. Обелете лука и го нарежете на кръгчета.
Сложете месото в дълбока тава, наредете отгоре кръгчета лук и го залейте със смес от доматен сок и оцет. За да може кебапът да достигне желаното състояние, той трябва да престои цяла нощ в хладилника.

С кисело мляко

Някои ценители са скептични относно рецептата за марината за месо на базата на киселото мляко. Въпреки това, благодарение на него, месото е особено крехко, сочно и вкусно. Тази марината може да се използва за готвене на свинско, говеждо и пилешко месо.

Продукти: 1,5 кг месо, 500 мл кисело мляко/кефир 2,5%, 500 г лук, черен пипер на зърна, 1/2 суп. лъж. подправка за скара, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете лука на ситно и леко го притиснете. Към него добавете черен пипер, сол и подправката за скара. Прибавете охладеното кисело мляко. Изсипете сместа върху парчетата месо. За да проникне маринатата по-добре навсякъде, разклатете добре съда с месата. Поставете в хладилник за поне 3 часа.

Универсална рецепта със сок от нар

Гурме-специалистите твърдят, че марината от нар е една от най-добрите. Тя не само успешно подчертава фините вкусови нотки, но прави и най-твърдото месо крехко. Ментата и кориандърът могат да бъдат заменени, ако желаете.

Маринатата от нар е универсална и идеално ще допълни всяко месо.

Продукти: 1,5 кг месо, глава лук, по връзка мента и кориандър, 1 ч. лъж. черен пипер, сол на вкус, 2 ч. чаши сок от нар, 50 мл водка.

Приготвяне: Нарежете месото на порции. Обелете лука и го нарежете на малки кубчета. Ментата и кориандъра се нарязват на ситно и се смесват с лука. Добавете черен пипер, сол към пресните съставки, разбъркайте. Старателно втрийте сместа в парчетата месо. Поставете месото, заедно с билките и лука в тенджера, налейте сока от нар и водката. Оставете в хладилника за една нощ.

С медена горчица

Според много познавачи най-бързата марината за месо е медената горчица. Неговата особеност се състои в това, че месото изобщо не изисква мариноване. То може да се намаже със сместа непосредствено преди готвене.

Най-хубавото е, че тази марината е подходяща и за агнешко месо. Подходяща е и за телешко и свинско месо.

Продукти: 1,5 кг месо, 1 суп. лъж. горчица, 1 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. смлян кимион, 1 ч. лъж. черен пипер, 1 портокал.

Приготвяне: Смесват се горчицата, меда, смляния кимион и черния пипер. Добавете кората на портокала. Разбийте всички съставки с блендер до хомогенна маса и я вземете със себе си на пикника.

Нарежете месото на порции. Преди печене парчетата месо се намазват обилно с предварително приготвения сос, нанизват се на шишчета и се слагат на скара.

Със соев сос

Тази рецепта за марината е много подходяща за свински и агнешки шишчета. По желание към соевия сос може да добавите 1 суп. лъж. мед или същото количество захар.

Продукти: 2 кг месо, 200 мл соев сос, 4 скилидки чесън, 1/2 лимон, 50 г горчица, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Изстискайте сока от половин лимон, прекарайте чесъна през преса и разбъркайте. Добавете горчицата, соевия сос, солта и черния пипер и отново разбъркайте. Сложете нарязаното на парчета месо в голяма тенджера. Залейте със сместа от горчица и соев сос и оставете за поне 3 часа.

С бира

Маринатата с бира е подходяща за всяко червено месо - свинско, телешко, агнешко. За пикантен вкус към бирената смес добавете кориандър или мащерка.

Продукти: 1,5 кг месо, 500 мл тъмна бира, 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 50 мл растително масло, 3 дафинови листа, млян червен пипер, млян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на кръгчета. Обелете чесъна и го прекарайте през преса. В дълбока купа сложете чесъна и лука и залейте с тъмна бира и растително масло. Добавете двата вида пипер и солта. Разбъркайте. Месото се нарязва на ситно и се слага в бирената смес, добавя се дафиновият лист. Оставете да се маринова за 4-5 часа в хладилник.

С червено вино

От сухо червено вино се получава вкусна марината за месо. Най-добре се комбинира с телешко месо.

Продукти: 2 кг телешко месо, 200 мл сухо червено вино, 1 ч. лъж. черен пипер, 1 ч. лъж. пикантна доматена салца, сол на вкус, щипка подправка за скара.

Приготвяне: Смесете черния пипер, подправката за скара и пикантната салца в тенджера. Налейте червеното вино и при непрекъснато бъркане сместа се загрява на слаб огън, без да се оставя да заври. Нарежете месото на порции и залейте с марината. Оставете да се маринова поне 3 часа. След като изтече времето, посолете месото - и можете да печете.

За пилешко 

Като бонус към нашата селекция добавихме марината за птиче месо. Важно е да изберете правилната част от пилето. Гърдите ще бъдат твърде сухи, така че изберете бут без кост и кожа.

Как се приготвя марината за птиче месо? Основата от кисело мляко ще го направи много нежно и сочно.

Продукти: 1 кг пилешки бут без кости и кожа, 300 мл айрян, 1/2 ч. лъж. бял пипер, 1/4 ч. лъж. кориандър, 1/4 ч. лъж. кимион, сол на вкус.

Приготвяне: Счукайте белия пипер, кориандъра и кимиона в хаванче. Запечете ги в сух тиган за 1 минута. Прехвърлете сместа от подправки в дълбок съд и залейте с 300 мл айрян. Нарежете пилешките бутчета на малки парчета и ги прибавете към айряна. Разбъркайте. Оставете в хладилник за 2 часа. Посолете пилето на вкус и разбъркайте преди готвене.

В този вариант барбекюто може да се смята за диетично ястие.