Има всички признаци да не е успешна за повечето фермери 0 Пари се отпуснаха, но не когато трябваха, категорични са ръководители на браншови организации

Жени Владинова

Овцевъдите са изправени пред поредното изпитание – да успеят да реализират що-годе успешна случна кампания за стадата си в тази трудна година. Защото от това зависи каква ще е 2023 г. – добра или лоша. Фермерите са професионалисти в работата си, но само това качество не е достатъчно. Разбира се, успешното заплождане е важно, но не по-малко важно е качеството на хранене на овцете майки. Ще успеят ли да осигурят необходимите фуражи тогава, когато ще им трябват най-много – като се започне от захранването, но и по-късно - през есента и началото на зимата? Въпроси, на които обобщаващ отговор могат да дадат ръководителите на овцевъдни организации.

Димитър Добрев, председател на Сдружението за развъждане и отглеждане на млечни овце:

За съжаление прогнозите в нашия район са за засушаване през август, септември и октомври. Това никак не е добре, защото няма да има паша и ще се наложи да подхранваме овцете или с концентриран, или с груб фураж, а това е извънреден разход, който няма покритие. Ако досега си давал, за да получиш повече мляко, сега трябва да осигуриш оцеляването на самото животно. Тоест няма да продаваш продукти, а ще харчиш от финансовия си резерв, ако го имаш. Ако ли не – отново те чака кредит, обяснява Димитър Добрев.

Ако животното не е подготвено за случната кампания, трябва задължително да му се осигури много добро хранене. Само така ще може овцете да се заплодят успешно. По този начин агнетата ще се родят декември-януари и ще може да се угоят до нужните килограми за Великден – тогава фермерът овцевъд реализира приходи. Защото

най-голямото търсене и най-високата

цена за агнетата е Великденската

След това тя пада – ето сега например тя е 6 лв./кг. А това е много ниска цена, която е пагубна за фермера. Това се случва в момента с продажбата на късните агнета, което е жива загуба за производителя.

Освен това вече е късно за осигуряване на захранване на овцете, които ще се заплождат. Това трябва да се направи още в началото на юли. Освен това се прави допълнително подхранване и на високо млечните овце, и ако се случва сега, означава, че фермерът вече работи на загуба.

Получава се дяволски кръг – закъсняваш със заплождането, а оттам и с агнетото. Няма време за подхранване на агнетата за Великден и е налице провал. Защото продажбата на по-късен етап е под себестойност, не носи приход. И всичко се срива надолу, няма полезен ход.

За съжаление при този скъп фураж много малко овцевъди ще могат да подхранят животните. Да, парите по мярката за Ковид, макар и закъсняла, пак помагат – по 60 лв. на овца. Още повече че съвпада с времето за купуване на сено и люцерна първи откос. А след първи юли вече трябва да се купува концентриран фураж, чиято цена е 60-62 ст./кг. Той се купува за следващата година, но се дава сега за подхранване на животните за случната кампания. Димитър дава пример и с цената на фуража – 2021 г. с 1 л мляко фермерите са купували 4 кг концентриран фураж, а тази – с 1 л мляко се купуват 3 кг концентриран фураж. Ако си произвел 30 т мляко - 30 т фураж ги няма.

Подхранването е важно, когато се

прави едновременно на всички животни

Това позволява да се реализира синхронно заплождане, след това едновременно оагване и растеж на приплодите. Така трябва да протече нормалната случна кампания. За съжаление тази година крие рискове да не се добият нито агнета навреме, нито мляко. Защото, ако агнетата се родят март, април и май, фермерът няма време да дои мляко за продажба. И остава без приходи.

Така че в момента тече една разпокъсана случна кампания и има всички признаци да не е успешна за повечето овцевъди, категоричен е Димитър Добрев.

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА):

При заплождането на овцете стопаните трябва добре да планират кампанията, като се съобразят с празниците по Великден догодина – става дума за датите на католическия и православния Великден. Това е и ориентир за пускане на кочовете. При фермерите с изкуствено заплождане планирането е по-лесно. Защото практиката показва, че има колеги, които агнят рано, съответно после за самия празник агнетата вече са пораснали. А когато станат много големи и тежки, търговците започват да се пазарят и цената пада. Затова е добре всеки фермер да прецени какво очаква от реализацията, напомня Симеон Караколев.

По отношение на осигуряването на фуражите би трябвало овцевъдът да си е направил сметка, защото

във всяка ферма основен принцип

е планирането – на разходи и приходи

Сега има добра възможност за колеги в затруднение – вече се предлагат фуражи с разсрочено плащане, особено ако са дългосрочни клиенти. В условията, при които се работи с жива стока, винаги има риск да се изпадне в трудно платежна способност, казва Караколев. И напомня, че сумите, които се очаква да се изплатят през септември, са около 80-90 лв. на овца – ще бъде по две линии подпомагането. След това в края на октомври – в началото на ноември ще тръгнат и националните доплащания, а през декември ще има обвързана подкрепа. На практика всеки месец до края на годината предстои подпомагане за овцевъдите. Защото целта на това активно подпомагане е

стопаните да не закриват фермите,

да не се отказват,

да не продават животните си, да добият кураж. Наистина секторът отчита един не малък процент стопани, които продадоха животните си. Но практиката показва, че съществен процент от тези животни са отишли при овцевъди, което е донякъде добра новина, защото по този начин не се допусна клане. Някои продължават да ги отглеждат, други ги изнасят извън страната – зависи от контактите на отделните фермери, но важното е, че се избегна ликвидация.

Това, което се наблюдава в практиката на овцевъдите, е, че рано спират да доят, защото не могат да си позволят подхранването. Това води до дефицит на мляко за преработвателите, което означава, че

догодина ще има отново повишаване

на цените на овчето мляко

Това едва ли ще доведе до внос от други държави – може би в незначителни обеми румънско. Възможно е да има внос и на италианско – цената му е приблизителна до българската, но е по-малко вероятно.

Апелът към членовете на кооперативите, които са част от НОКА, е да продължат активно да работят. Цената на млякото за групата производители е с 20 ст. по-висока от нормалната за страната. Така че НОКА ще продължи да привлича още овцевъди в групите на организацията на производители, за да може да развива този успешен модел, защото в крайна сметка той носи особени ползи за малките производители, казва Симеон Караколев,

Бойко Синапов, председател

на Обединени български животновъди:

Ситуацията е такава, че тези, които са решили да ликвидират животните си, ще го направят. А тези, които ще продължат, колкото и да им е трудно, ще продължат. И те вече са в случна кампания, като се има предвид, че агненето е около Нова година. Имах дори случай, където препоръчах на колега да заплоди животните, пък, ако не се отказва от продажбата, може да я осъществи и със заплодени овце-майки. И той се съгласи, разказва Бойко Синапов. Според него това доказва, че големият проблем при всички животновъди – независимо в кой сектор са, е, че

фермерите са натрупали огромен стрес и

трудно вземат правилното решение.

Но горчивата истина е, че вече не се намират хора, които ще се захванат с животновъдство, и то с мерак. А още по тъжно е, че в повечето случаи на затваряне, животните отиват в кланицата. Дори предстоящите плащания не са в състояние да откажат фермерите от това решение. Защото никой от политиците не разбра, че проблемът не е толкова в липсата на финансиране, а в трудния начин на финансиране, уточнява Синапов. И припомня неоспоримия факт от посещението си в Брюксел, а той е, че

българските фермери усвояват много

малко от парите за подпомагане в ЕС

Доказва го и евростатистиката – ние сме една от последните държави в списъка за подпомагане на животновъдството. И причината за това не са фермерите, а администрацията. Отношението към нас е крайно негативно, много често пренебрежително и изпълнено с неприкрита неприязън. Това е големият проблем, и той не е от вчера. А истината е, че администрацията на всички нива трябва да работи в наша полза, защото затова са длъжностите им – да съветват, да помагат, да препоръчват, категоричен е Синапов.

Според него тази година са се сблъскали с достатъчно прояви на пренебрежение от страна на ресорното министерство, което впечатлява дори европейските комисари. „Факт е, че успяхме да получим плащания, които друга институция, не българска, ни отпусна като финансова подкрепа. Затова оттук нататък за всички въпроси ще търсим директен контакт с представители на Европейската комисия. Защото парите, които си извоювахме сами, можеше да ни бъдат изплатени преди месеци. И едва ли тогава бихме говорили за масови разпродажби на ферми и ликвидация на животни”, категоричен е Бойко Синапов.

Ще продължим да привличаме още овцевъди в организацията на производители, защото този модел носи особени ползи за малките производители, акцентира Симеон Караколев.
Ще продължим да привличаме още овцевъди в организацията на производители, защото този модел носи особени ползи за малките производители, акцентира Симеон Караколев.
Ако извънредните плащания от ЕС ни бяха изплатени преди месеци, както стана при европейските фермери, едва ли сега бихме говорили за масови разпродажби на ферми и ликвидация на животни, категоричен е Бойко Синапов.
Ако извънредните плащания от ЕС ни бяха изплатени преди месеци, както стана при европейските фермери, едва ли сега бихме говорили за масови разпродажби на ферми и ликвидация на животни, категоричен е Бойко Синапов.