С приключването на млечния сезон през 2025 г., фермерите трябва да започнат да решават кои крави да бъдат умъртвени и кога. Има редица съображения, които фермерите трябва да вземат предвид, преди да изготвят стратегия за колене на кравите. Стопаните трябва да прогнозират най-доброто време за продажбата на животни, за да увеличат печалбите си въз основа на ключови статистически данни.

За фермите с много добитък предаването за клане може да е по-подходящо през октомври, с цел да се облекчи натискът върху бюджета за фураж. Стопанствата с малко добитък, от своя страна, могат да доят своите крави до декември. Въпреки това, тъй като производството на мляко намалява, фермерите трябва да вземат предвид фактори като производствените разходи и растежа на тревата, за да гарантират, че е действително рентабилно да продължат да доят всяка крава.

Повече крави в обора

Фермерите, които желаят да запазят добитъка и да го увеличат с надеждата за добри продажни цени през следващата пролет, трябва да са наясно както с принципите за добро управление на стадото в закрит обор, така и със спецификите при изхранването с фураж.

При задържане на крави през зимата натискът върху боксовете ще се увеличи, тъй като ще се намали пространството за хранене. Също така ще трябва да се реши сложният въпрос със съхранението на течния тор. Фермер, който отглежда само 10 крави за период от четири месеца ще има 64 м3 течен тор, с които да се справи, а това може да постави животните под сериозен натиск върху условията за отглеждане.

Достатъчно налични фуражи  Фермерите трябва да бъдат безмилостни при бракуването, за да поддържат стадото на високо ниво.

Фермерите трябва да бъдат безмилостни при бракуването, за да поддържат стадото на високо ниво.

Фермерите трябва също да преценят дали имат достатъчно фураж в двора. Например, за период от четири месеца, на 10 крави са необходими приблизително 64 тона силаж или 71 бали. Необходимо е да се вземе предвид, че е невъзможно да се предвиди колко дълга може да бъде зимата. Досега земеделските производители би трябвало да са попълнили добре бюджетите си за фураж или поне да имат представа колко силаж е необходим спрямо наличностите в двора.

Следната таблица показва колко тона силаж са необходими на животно на месец

Ако използвате бали, умножете тоновете по 1,1, за да получите необходимата сума. Не забравяйте, че е важно да имате и две до три допълнителни бали на крава в резерв, което се равнява на излишък от 400-600 кг сух фураж на крава. Ако има вероятност фермата ви да изпита недостиг на фураж, е важно да оцените рентабилността на отглеждането на крави в сравнение със закупуването на допълнителен качествен фураж.

Заместващите животни през пролетта

Бракуваните крави обикновено се избират по време на разплод, следователно ще бъдат празни, когато са сухостойни. Въпреки това е важно да помислите колко заместители ще имате на паша през пролетта в сравнение с бракуваните крави, за да избегнете проблеми с нитратното замърсяване.

Ако смятате, че сте в крак с всичко това, тогава доенето през зимата не би трябвало да ви струва прекалено, стига всичко да е добре управлявано. Уверете се, че бракуваните крави не възпрепятстват наличността на трева за млечното стадо, както и че не оказват натиск върху растежа на пролетната трева, когато стадото е в пикова продуктивност.

Онлайн инструмент в помощ на фермерите

Фермерите трябва да бъдат безмилостни при бракуването, за да поддържат стадото на високо ниво, като пратят в кланица всички крави с хронична куцота, висок брой соматични клетки и хроничен мастит, наред с други фактори. Онлайн също има инструменти в помощ на животновъдите. Такова средство е Cow's Own Worth (COW) на Ирландската федерация по говедовъдство (ICBF), което може да помогне на фермерите да изберат кои крави да бракуват доброволно.

В Ирландия продажбите на бракувани млечни крави играят сравнително малка роля в бюджета на млечната ферма, като само 7,6% от брутната продукция през 2024 г. е свързана с този източник на приходи, а средната цена на бракуваната крава е 1106 евро. В момента обаче бракуваните крави се продават средно на цена от 7,00 евро/кг, което е голямо увеличение спрямо същия период на миналата година, когато същата крава е струвала 4,69 евро/кг. Това подчертава колко е трудно да се каже какви ще бъдат цените на говеждото месо след четири или пет месеца и времето за продажба на бракуваните крави остава изцяло преценка на фермера.