• До около 10 май е най-подходящото време за разсаждане на ранните домати, а до 15 - за средноранните. Ако времето е сухо, редовно поливайте, плевете и окопавайте растенията.
  • През същия период на постоянно място се засаждат и ранните краставици. В ямки се поставят по едно или две растенията заедно с почвата около корените.
  • В северните райони на страната започва засяването на семената за средноранно производство на краставици.
  • В по-хладните места може да започне засяването на градинския фасул.
  • До средата на май се засява бамята. Прави се на разстояние 40-50 см между редовете и 30 см в редовете. Семената се поставят на дълбочина 2-3 см.
  • През месеца може да се засяват и среднокъсните и късните сортове моркови.

Разсадът от домати

  • Растенията трябва да са добре развити - с дебели стъбла, а не тънки и изнежени.
  • Разсадът да е с нормално развити корени.
  • Цветът на растенията да е тъмнозелен, а не светъл.

Като цяло растенията трябва да са с обичайната големина. Ако са по-големи, трудно се приспособяват в градината - боледуват и изостават в сравнение с останалите. Ако са по-малки, по-трудно продължават развитието си или загиват.

Преди засаждането

  • Разсадът се полива в деня преди засаждането. Така ще се улесни изваждането му и няма да се повредят коренчетата му.
  • Най-добре е растенията да се извадят заедно с почвата около кореновата система.

Грижи за лука

Тъй като луковите култури са с по-плитко разположени коренчета, трябва да се поливат допълнително, ако периодът е по-сух. Препоръчително е след всяка поливка да разрохквате почвата с малка мотичка, за да запазите влагата по-дълго време, а и да отстраните поникналите плевели, които са конкурент на културните растения.

Доматите изискват балансирана храна 

Подхранването на всички културни растения е препоръчително да се извършва комбинирано, т.е. и с минерални, и с органични торове. При балансирано торене се осигуряват основните макроелементи – азот, фосфор и калий, но също и микроелементите, които в никакъв случай не бива да се подценяват.

Част от макроелементите се дават през есента с основната обработка на почвата, а азотните се внасят на няколко пъти - при засаждането и през вегетацията. По принцип микроелементите е най-лесно да се подадат чрез листно внасяне, което се извършва по време на развитието на културата, в най-подходящата фаза.

Чрез листно торене, при което храната много лесно се усвоява от растенията, се коригират и дефицити.
Например през лятото, когато доматите плододават усилено, растенията се нуждаят от калий. Елементът се дава с листно подхранване, което осигурява и други необходими хранителни вещества.

Дефицит на елементи

0 При недостиг на азот растенията остават малки и със светлозелен цвят. Стъблата и страничните разклонения са слаби. Плодовете са малки, бледозелени, а по-късно стават яркочервени.

0 При липса на фосфор се забелязват виолетови петна от долната страна на листата. По-късно целите растения лилавеят. Плодовете не узряват добре и също имат виолетов оттенък.

Доматите имат нужда от фосфор в началните периоди от развитието си – цъфтеж и начало на образуване на завръзите, а от калий – по време на плододаването.

.

Нуждаят се и от много вода 

Една от най-важните грижи за доматите е напояването им. То трябва да се съобразява с почвата, нуждата на културата от вода, както и от времето и валежите през отделните периоди на вегетацията им. Например при по-леки почви се полива по-често.
Правилото е, че до започване на беритбата се полива по-рядко, а след това – по-често. По време на образуването на плодовете растенията имат по-голяма нужда от вода.

Все пак с напояването не бива да се прекалява. Прекомерното овлажняване на почвата влияе неблагоприятно върху развитието на растенията.

ДОБРА ПОЧВЕНА СРЕДА

В началните етапи от развитието на доматите е препоръчително да се направят няколко окопавания на почвата. Извършва се след поливка и леко просъхване на повърхностния слой. То е на дълбочина 8-10 см, като се внимава да не се засегне кореновата система.
С обработката се подобрява топлинния и въздушно-газовия режим на почвата.