Въпрос:

Бихте ли споделили как е възможно да се направи узо от домашна ракия?
Пита ни Евгени Ганчев от Благоевград.

Отговор:

Знаете, че узото е традиционна гръцка анасонова спиртна напитка.

Поставя се в медни казани и се овкусява в процеса на дестилация с билки и плодове, като преобладаващият анасон ѝ придава този характерен вкус. Принадлежи към категорията дестилирани неподсладени алкохолни напитки.

Според гръцкия закон узо се прави от спирт, поне 20% от който е гроздов дестилат, но в различните гръцки райони има десетки различни рецепти.
При добавяне на вода побелява, защото намалява разтворимостта на съдържащите се в узото маслени извлеци.

За сведение подобни анасонови напитки са мастика в България, пастис във Франция, самбука в Италия.
По рецепта на наши майстори на домашна ракия можете да използвате хранителен (житен спирт) 96.6° алкохол, който се разрежда с дeстилирана вода, или изворна която не прави утайки, до 47°- този градус е важно да се спази.

Другите съставки при наши условия са анeтол и глицерин за омекотител. Няма да стане точно узо, но ще се получи прекрасна мастика.