Отговаряме на Катя Илиева

Едва през последните няколко години червеното зеле стана по-популярно у нас – първо по пазарите, а след това и в любителските градини. По принцип няма съществена разлика между бялото главесто зеле и червеното зеле. Второто се отличава по наситената виолетова окраска на листата, която се дължи на антоцианов пигмент, ето защо на много места се нарича виолетово зеле.

И при червеното зеле, както и при бялото главесто, има различни видове – някои сортове са по-овални, а други са с обратно - с яйцевидна форма. Може да се различават и по това дали са по-гладки или със слабо вълнист край.
Както са установили любителите, които вече го отглеждат в градините си, този вид зеле не се различава по начина на отглеждане от обикновеното зеле. Грижите и агротехниката са едни и същи.

Червеното зеле може да издържи температури до минус 5 градуса и се прибира, когато зелката придобие характерното за вида виолетово оцветяване.

За да знаете:.

* Червеното зеле е много подходящо за приготвяне на сурови салати.

* Листата му стават за завиване на сарми, както и за готвене на други местни или постни ястия.

* Ако прибавите 1-2 червени зелки към бялото зеле в кацата, зелевият сок става розово оцветен.

* Може да съхранявате продължително време този вид зеле, но в сухо и проветриво помещение.