Поскъпването на храните в света е най-високото от 70-те години на миналия век. Правителствата са загрижени за рязкото им покачване и търсят начини да обезвредят влиянието им върху пазара, пише Bloomberg.

Според Организацията на Обединените нации по храните и земеделието (ФАО), световните цени на продоволствието през август са се повишили с 33% спрямо миналата година, постигайки 60 годишен рекорд. Основната причина беше увеличаването на цената на растителното масло, зърнените култури и месото.

Поскъпването беше подпомогнато и от екстремните метеорологични условия, причинени от глобалното затопляне, като много страни преживяха безпрецедентни засушавания.

Активното възстановяване на икономиките след пандемията увеличи разходите за доставка и торове и наруши веригите на доставки. Освен това много страни се сблъскаха с недостиг на работна ръка след отмяната на карантината. Поради изчерпването на златните и валутните резерви редица държави започнаха да внасят по-малко продукти.

Правителствата от Европа до Турция до Индия раздават храна като хуманитарна помощ и принуждават търговците на дребно да понижат цените и да променят търговските правила, за да смекчат въздействието на кризата върху потребителите.

Развиващите се страни, където храната е основна в разходите на домакинствата, изпитват най-тежко увеличението на цените. Властите обаче няма да могат да се справят сами със ситуацията, твърдят експерти. "Правителствата могат да се намесят за известно време и да се ангажират да поддържат по-ниски потребителски цени. Но те не могат да го правят безкрайно ", казва Кълън Хендрикс, старши сътрудник в Института за международна икономика "Петерсън" във Вашингтон.

Дефицитът в Азия, Близкия изток, Африка и Куба предизвикаха най-големите протести през последните десетилетия. Аластър Смит, старши научен сътрудник по глобална устойчивост в Университета на Уоруик във Великобритания, казва, че за хората от Близкия Изток е по-трудно да купуват храна сега, отколкото по време на протестите през 2011 г., които доведоха до преврат в Тунис, Либия и Египет. Храната днес е по-скъпа, отколкото е била през по -голямата част от съвременната история, отбелязва той.

Глобалното покачване на цените на храните се отрази и на Русия. През юни 2021 г. анализаторите изчислиха, че цените на храните са се увеличили със 7,9 % през годината. В средата на август Федералната антимонополна служба обеща да разработи мерки за регулиране на надценките върху продуктите.