По света се правят постоянни опити и странични продукти от преработката на храни да се превръщат във фураж за млечни говеда

 

Всяка индустрия е насърчавана да намали въглеродния си отпечатък и да направи повече с по-малко. Глобалната млечна индустрия е активна в тази сфера от доста време по няколко начина. Един от тях е чрез използване на големи количества хранителни отпадъци и странични продукти от преработката на храни във фуражи.

Проучванията показват, че диетите със сравнително високи пропорции на странични продукти могат да поддържат или дори да подобрят дажбите на преживните животни. Според съвместно проучване на изследователи от Канзас и други университети в САЩ, дажбите за млечни говеда в Северна Америка към момента съдържат 20% до 30% странични продукти след преработка на храни. Анализите показват, че диетите с относително високи пропорции на странични продукти могат да поддържат или дори да подобрят производителността на преживните животни. Според изследователите млечните крави, хранени със странични продукти вместо със зърнени храни и бобови растения,

имат сходен прием на сухо вещество и млечност
в сравнение с кравите, хранени с конвенционална диета.

Според „Дариголд”, маркетингово звено на Северозападната млечна асоциация в САЩ, млечните крави консумират около 138,8 млн. кг хранителни отпадъци дневно. Асоциацията посочва проучване, направено в Университета в Уисконсин-Мадисън още през 2015 г., което идентифицира до 41 различни източници на отпадъци и странични продукти, включително отпадъци от хлебни изделия, отпадъци от консерви от царевица, зеленчуци и много други, с които се хранят млечни говеда в Средния Запад на САЩ. Използването на точните емисии от странични продукти зависи от наличните в района.

Всъщност някои странични продукти, като сушени зърна от дестилатори, сега се смятат за общ компонент за фураж на млечни крави. Калифорнийските фондации за млечни изследвания заявяват, че диетите на млечните крави могат да съдържат до 40% странични хранителни продукти, например като черупки от бадеми.

262 000 млечни крави ядат 2,5 млн. кг

странични продукти всеки ден

„Млекопроизводителите във Вашингтон са използвали странични продукти, които в противен случай биха попаднали в депата за отпадъци дълго време. Този вид хранене се прилага в повечето млечни ферми“, обяснява Кими Девени, директор по комуникациите в организацията Млечните фермери на Вашингтон. Спорд него точните използвани емисии на странични продукти зависят от наличните в района. Девени посочва мандра, която използва пивоварни зърна и отпадъци от хлебни изделия, например. Другият пример е с ферма, която използва картофи, отхвърлени от пазара, както и други зеленчуци, неподходящи за продажба в хранителни магазини. Тук е мястото да се каже, че хранителните отпадъци, използвани като фураж в област Вашингтон, включват отпадъци от преработката на ябълки и семена от памук. Отскоро се използват и корите от маниока, които също са отпадък. Трансформирането на кората от маниока в храна за животни има потенциал да замести частично царевицата в дажбите, като същевременно намали замърсяването на околната среда и минимизира загубите след прибиране на реколтата. Този страничен продукт от отпадъци от земеделски култури може да бъде ценна алтернатива за перфектните фуражи.

В Индия допълват конвеционалните скъпи фуражи

Използването на хранителни отпадъци в Индия е организирано по неформален и дребномащабен начин, твърди д-р Кумарасами Муругесан от Катедрата по екологични науки в Университета в Перияр. Според него повечето хранителни отпадъци, генерирани в селските райони, вече се консумират от млечни говеда и друг добитък. Млекопроизводството остава много важна икономическа дейност в цялата страна и са нужни фуражи. Говедата също се хранят с отпадъци от преработката на храни като оризови трици, маслена каша от ядки и нишесте от саго и някои фуражни компании дори използват тези съставки. Поради високите цени и ограниченото предлагане на конвенционални сурови фуражи в Индия, в момента сред фермерите има голям интерес към алтернативни, включително по-голямо използване на хранителни отпадъци и странични продукти.

В Индия вече има стартираща компания, която разширява продажбите си на фураж за говеда за месо и за млечни говеда. Компанията дехидратира хранителните отпадъци в контролирана среда. А учените от Университета за ветеринарни и животински науки също са разработили начини за рециклиране на хранителни отпадъци във фураж за животни.
За да се постигне напредък с използването на хранителни отпадъци като храна за животни, според специалистите са необходими подробни проучвания и анализ за наличието, сезонните вариации, естеството, видовете, количеството и качеството на хранителните отпадъци, както и разходите за събиране, разделяне и транспорт.

Канада свързва фермерите с хранителни магазини

В Канада програма, наречена Loop, свързва животновъдите с хранителни магазини, за да използват хранителните им отпадъци, тъй като фуражите стават все по-скъпи всяка година. Сега Loop включва 207 магазина и 1650 ферми (не е известно колко са млечните ферми), а основателят на Loop Джейм Уайт казва, че програмата може да обхване фермите чак до Източния бряг до края на тази година. Програмата им обхваща широк диапазон на контрол - от обучението на земеделските производители, проследяване на всякакви проблеми до проверка от Канадската инспекция за храните (CFIA), за да се уверят животновъдите, че всичко е в съответствие с разпоредбите за качество на фуражите. Образованието на служителите на магазини за хранителни стоки също е важно, за да се гарантира, че отпадъците от различни отдели на магазините се поставят само в определени кошчета. „Имаме много ниски случаи на замърсяване“, казва Уайт. „На някои други места по света това е проблем, но ние бяхме много успешни при разработването на обучение и управлението на текущите операции, за да смекчим проблема. Спазването на законовите разпоредби бяха най важното предизвикателство, както и смекчаването на правните рискове не само за производителя, но и за доставчика на стоките бяха най -големите предизвикателства. Производителите трябва да се уверят, че се спазват указанията на CFIA. Добре изпълнената програма гарантира, че това е възможно", казва основателят на Loop Джейм Уайт.

Предизвикателството за намаляване на хранителните отпадъци активизира и много учени от Университета в Манитоба, Университета в Летбридж (в Алберта) в Канада да изучават как добитъкът (особено за производството на говеждото месо) може да използва хранителните отпадъци. Федералното правителство също стартира програма „Предизвикателството за намаляване на хранителните отпадъци”, която ще даде над 10 милиона щатски долара награди за иновативни решения за намаляване на хранителните отпадъци - част от ангажимента на Канада към целта на ООН за намаляване на хранителните отпадъци с 50% до 2030 г.

Изостава ли Европа?

Европейската млечна асоциация (EDA) спешно се надява на актуализация на разпоредбите, свързани с използването на хранителни отпадъци като фураж. Директорът на EDA по храните, околната среда и здравето Симонин-Розенхаймер отбелязва, че бариерите пред използването на хранителни отпадъци във фуражите за млечни говеда в момента са високи поради сериозните опасения за безопасността на храните и фуражите. Тя обаче допълва, че в днешно време много хранителни отпадъци, които могат да се използват за фуражи на млечни крави (както и странични продукти от преработката на млечни продукти, които биха могли да се използват за хранене на други животни), които в миналото са били изхвърляни, вече могат да бъдат използвани отново. „Настоящото законодателство често възпрепятства практическия подход“, казва Симонин-Розенхаймер допълва, че „бихме предложили всички участващи органи да работят по „подход с обща верига “, с цел да се осигури безопасността на храните и фуражите, като се вземат предвид изискванията за развитие на кръгова икономика. "

Според Симонин-Розенхаймер съществуващата законодателна рамка в Европа ще трябва да бъде актуализирана, за да отговори на нарасналата амбиция на институциите, промишлеността, гражданите и други заинтересовани страни, за да се гарантира по -нататъшното предотвратяване и намаляване на хранителните отпадъци. „В този контекст“, обяснява тя, „ако и когато законодателите преразгледат настоящата законодателна рамка (понастоящем се преразглежда само законодателството за фуражните добавки), като се гарантира съгласуваност със Зелената сделка и целите на Плана за действие за кръгова икономика биха били от изключително значение.”

Фермерите трябва да си напишат домашното

За да използват ефективно хранителните отпадъци, млекопроизводителите и другите животновъди се нуждаят от безопасни съставки и изключително стабилно снабдяване. Експертите препоръчват хранителните отпадъци да се смесват старателно с останалите фуражи за млечни говеда, за да се осигури равномерен прием.

Материали с висока влажност като растителни отпадъци може да изглеждат изгодна сделка, но могат да бъдат скъпи на базата на сухо вещество, така че фермерите трябва да си свършат сами домашната работа. Земеделските стопани също трябва да управляват ситуации, при които кравите им могат да свикнат да имат сладки хранителни отпадъци във фуражите си и поради проблеми с доставките или други „изненади”, те вече не могат да ги имат.

Различни нива на различни хранителни отпадъци могат да се дават като храна на различни типове крави в стадото, като дойни крави и юници. Затова фермерите трябва да потърсят съвет от своите диетолози, за да гарантират балансирани дажби и да изградят добри отношения с компаниите, които могат да доставят хранителни съставки от хранителни отпадъци.

Варианти

* Цвеклова целулоза

* Пивоварни сушени зърна

* Отпадъци от соеви мелници

* Отпадъци от хлебни изделия

* Изсушен боб или грах

* Бонбони от сладкарската промишленост

* Растителни остатъци от земеделска дейност



 Отпадъците от хлебни изделия в развитите държави също са много
Отпадъците от хлебни изделия в развитите държави също са много
Експертите препоръчват хранителните отпадъци да се смесват старателно с останалите фуражи за млечни говеда, за да се осигури равномерен прием.
Експертите препоръчват хранителните отпадъци да се смесват старателно с останалите фуражи за млечни говеда, за да се осигури равномерен прием.