В живота на пчелното семейство през календарната година, особено по време на активния период от развитието му, съществуват етапи, през които пчелите не могат да си доставят нужните им количества нектар и цветен прашец. Това е времето, през което белтъчините са най-много необходими за отглеждането на пилото и активизиране на яйценосната дейност на пчелните майки ( февруари-март и август).

В тези критични моменти пчеларите трябва да подпомогнат активно пчелните семейства посредством подхранване. Чрез него те ще им доставят недостигащите им, крайно необходими, белтъчини и въглехидрати. В страните с развито пчеларство, а и у нас, се употребяват различни хранителни продукти като заместители на нектара и цветния прашец. Всички те действат стимулиращо на пчелите, тъй като съдържат много протеини, в състава на които има жизнено важни аминокиселини, крайно необходими за правилното развитие на ларвите и нормалното яйцеснасяне на майката. Освен протеини и въглехидрати, в някои храни се съдържат още мазнини и минерални вещества. 

Какво показва опитът на професионалните пчелари: подхранване на пчелите след последната главна пчелна паша през август - септември) , в края на зимата и началото на пролетта.

Така се постигат следните два благоприятни фактора върху живота на пчелните индивиди:

1) стимулира се секреторната активност на пчелите кърмачки за отделяне на пчелно млечице;

2) стимулира се яйценосната дейност на пчелните майки.

Вследствие на това се увеличават площите с отглежданото пило и бързо нараства броя на пчелите.