В Нидерландия има само един вид местна медоносна пчела: тъмната пчела, която се среща на Тексел, наред с други места. Броят на този вид пчели рязко намалява. За да се осигури здрава бъдеща популация, Центърът за генетични ресурси на Нидерландия (CGN) проучва начини за осигуряване на генетичен материал.

Европейската тъмна пчела (Apus mellifera mellifera) е подвид на европейската медоносна пчела (A. mellifera), която произхожда от Северозападна Европа. Експертите и любителите на пчелите са загрижени за тъмната пчела, тъй като има все по-малко чисти популации. Една от причините е, че те се кръстосват с други подвидове.

Понастоящем единствената защитена зона за A. m. mellifera в Нидерландия с чисти популации е остров Тексел.

Освен това пчеларите внасят медоносни пчели и от чужбина, тъй като те са по-лесни за отглеждане и дават по-високо производство на мед. Внесените пчели в крайна сметка могат да изместят местните пчели. Ако популацията на тъмните пчели стане по-малка, това може да се отрази на опрашването на растенията, като по този начин се засегне биологичното разнообразие. Голям брой растения в природата зависят от опрашването от тъмните пчели.

Инвентаризация: кои популации са най-чисти?

През 2023 г. CGN поръча преглед на литературата и проведе интервюта с различни заинтересовани страни. В него са участвали както експерти от областта, така и учени в областта на A. m. mellifera. В него се стигна до заключението, че трябва да се инициира проучване за анализ на генетичното разнообразие и степента на хибридизация на тъмната пчела в Нидерландия. След като се изясни какво характеризира "чистата" тъмна пчела, CGN може да използва това проучване, за да определи най-чистите и генетично разнообразни пчелни семейства. След това може да се събере и съхрани сперма от търтеите (мъжките пчели) на тези семейства.

Анемике Ратинк, ръководител на клъстер CGN за животински генетични ресурси, обяснява: "CGN ще използва резултатите от анализите, за да работи с пчеларите за извличане на сперма, която е представителна за настоящото разнообразие. Съхраняваният генетичен материал може да се използва за възстановяване на популациите. В крайна сметка се надяваме, че разширените познания за нидерландската тъмна пчела ще доведат до по-здрава и устойчива популация."