Без стерилизация

Продукти (на 3-литров буркан): 1 кг краставици, 500-600 г домати, 4-6 скилидки чесън, 1 малък корен от хрян, 1 голям или 2 средни листа от хрян, 2-3 китки копър (със зелени семена), 8-10 листа от касис, 8-10 листа от череша, 2 дафинови листа, 5 зърна черен пипер, 2 суп. л. сол, 1 суп. л. захар, 1 ч.л. лимонена киселина.

Получаване: За приготвянето на асортито вземете не много големи, твърди корнишони и не големи домати от консерва.

Измийте внимателно краставиците и доматите и ги оставете да изсъхнат. Ако краставиците са закупени в магазин или са откъснати миналия ден, подръжте ги 2-3 часа във водата.

Отрежете на краставиците връхчетата, а доматите надупчете с клечка за зъби от страната на стеблото.

На дъното на стерилизиран буркан поставете предварително приготвените и нарязани листа и корен от хрян (половината от полученото количество), половината от чесъна, по 5 листа от касиса и черешата, 1 цветонос семе от копър, 1 дафинов лист.

След това се редят краставиците и доматите на редове, като задължително най-отгоре трябва да завършите с краставици. Върху тях разпределете останалите подправки. Залейте с вряла вода, поставете пластмасов капак и оставете за 10 минути.

Излейте водата в емайлирана тенджера, добавете сол, захар, черния пипер, дафинов лист и лимонената киселина. Поставете на котлона и оставете да кипне. С врялата саламура залейте съдържанието в бурканите.

Затворете с капачки и обърнете бурканите. Покрийте ги и оставете да се охладят.

Съхранявайте готовия продукт в мазето преди началото на неговия "звезден час".