Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

Това задължително да се прави както преди зареждане на казана, така и след дестилацията, и то веднага след демонтиране на казана.

Когато дестилацията е проведена по изискванията, изплакването два-три пъти с вода е достатъчно.

Това да става като долният край на серпентината, от който излиза ракията, се запушва плътно с коркова или друг вид тапа. Серпентината се пълни с вода. Изчакват се 2-3 минути и водата се излива.

Тази операция се прави няколко пъти.

Проблем има, когато се препълни казанът

Тогава част от образувалата се пяна, заедно с частици от кашата, преминат през лулата и попаднат в серпентината.

В такъв случай веднага след демонтажа тя трябва да се напълни с чиста гореща вода. Изчакват се 3-5 минути и се излива.

Проверява се дали в източената вода има частици, операцията може да се повтори няколко пъти до момента, в който източената вода е съвсем чиста.

Това се прави своевременно

В противен случай частиците залепват и изсъхват по вътрешната стена на серпентината.

Тогава тя трябва да се напълни и с горещ разтвор на препарат за измиване на кухненски съдове, но неутрален - без аромат.

Изчакват се 10 минути и разтворът се излива. Изплаква се поне 3 пъти, която се проверява за наличие на частици и мирис. Операцията се повтаря до момента в който, изтичащата вода е бистра, чиста и без мирис.