Тъй като ще говорим за производството на мед във Финландия, задължително трябвах да припомним, оценката, която получи страната в  "Световния доклад за щастието 2018", публикуван от ООН.

Финландия спечели първото място. През последните години Финландия също се класира на първо място в международните рейтинги на "най-стабилната страна в света", "най-екологичната страна в света", "най-добрата страна в света" и други оценки положителни оценки.

Асоциацията на пчеларите във Финландия съобщава следните данни за пчеларството на тази скандинавска страна: През 2017 г. във Финландия има 3,2 хил. пчелари, от които 2 744 са в различни асоциации. Броят на пчелните семейства се оценява на 54 хил. Преобладаващото мнозинство от пчеларите са аматьори. 50 професионални пчелари (с повече от 150 семейства пчеларство всяка), занимаващи се с търговска дейност, имат общо 15,800 пчеларски семейства. Производството на мед варира значително през годините и е средно 1,8 хил. тона. През 2014 г. са произведени 2.6 хил. тона мед, а през 2015 г. - 1.5 хил. тона. Основната медоносност: малина, детелина, върба, ябълка. Приносът на пчелите за икономиката на страната се оценява на 22,2 милиона евро годишно.

Географското положение и климатът на Финландия определят особеностите на пчеларството. В южната част на страната, благодарение на дългия ден, пчелите работят до 18 часа на ден, а на север - дори по-дълго. Повече от 90% от пчелините са неподвижни. Само 2% от финландските пчелари практикуват подвижно пчеларство, за да получат монофлорен мед и да наемат пчели за опрашване на културите.

Заболяванията по пчелите: Акара Varroa "пристига" във Финландия през 1986 г., но все още не съществува на островите Аланд, където има около 0,5 хиляди пчелни семейства и в редица региони извън Арктическия кръг. В борбата срещу кърлежите, пчеларите използват само мравчена и оксалова киселина и тимол.

Финландия, подобно на съседна Норвегия, е нетен вносител на мед, внасяйки около 50% от меда от търсенето на пазара. Затова и делът на внесения мед непрекъснато се увеличава. Износът на мед е по-малко от 10 тона годишно.