Всички проблеми, свързани със здравето на зайците, започват с промяна в поведенческите реакции. Животното става летаргично, не яде и не пие нищо, седи на едно място през повечето време. Какво да правите в такива случаи? Има няколко причини, които обясняват това състояние:

  • проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт;
  • заболявания, причинени от инфекции;
  • други проблеми, причинени от недостатъци в грижите на стопанина.

Стомашно-чревни проблеми

и тяхното отстраняване

Храносмилателната система на зайците е много чувствителна. Много често собствениците се сблъскват със спиране на храносмилането при животните. Здравият заек е ненаситен и отива до хранилката до 10 пъти на ден, но ако това не се случва, трябва незабавно да откриете проблемите.

Какво може да доведе до спиране на стомаха: преминаване към други хранителни продукти - замяна на част от фуража със зеленчуци през пролетта; въвеждане на нови продукти; натрупване на вълна в стомашно-чревния тракт. Зайците често се облизват, така че част от вълната попада в стомаха им. Заедно с несмлени частици храна и слюнка, вълната образува голяма бучка, която нарушава чревната перисталтика. Факт е, че тревопасното животно поглъща много храна. Тя е с ниско съдържание на калории, така че трябва да яде много, за да се насити. Стомахът на заека никога не е празен.

Внимание! Животното може да абсорбира храна до пълно запушване. Наличието на вълна в стомашно-чревния тракт се определя с изследване на екскременти. Животното започва да се изхожда много по-рядко. Изпражненията стават по-малки по размер и не са отделно, а свързани едно с друго. Появява се къркорене в стомаха, скърцане със зъби, заекът се свива в далечния ъгъл. Когато храносмилането спре, поради повишеното образуване на газове, коремните мускули са стегнати - коремът е твърд при палпация. Този проблем се елиминира с използване на комплексни мерки, насочени към разрушаване на несмляната храна – тя може да предизвика изпадане в кома.

Водата трябва да постъпва в тялото на заека в достатъчно количество - 100 мл на 1 кг телесно тегло на ден. Ако заекът не откаже да пие, е необходимо внимателно да следите дали в поилката има чиста вода. Когато се откаже от пиенето, ще трябва да действате по различен начин. Трябва да вземете спринцовка, да извадите иглата от нея. На всеки 30 минути, след внимателно фиксиране на животното, трябва да излеете 3-5 мл вода от спринцовката. Такива манипулации се извършват, докато животното започне да пие самостоятелно. За да ускорите процеса на омекотяване на комата, можете да използвате рехидрати и електролитни препарати, предназначени за хора (затова ви трябва ветеринарен лекар).

Един от тях е regidron - това лекарство възстановява електролитния баланс, премахва признаците на дехидратация. Опаковката на лекарството се разрежда в 1 литър вода със стайна температура. На всеки половин час 3-5 мл течност се инжектират от спринцовката в бузата на животното. Зайците трябва да пият такъв разтвор в продължение на 2-3 дни. Можете също да използвате лекарството еnterosgel. То се дава в продължение на 5-7 дни по 1 ч.л. 2 пъти на ден.

Важно! Готовият разтвор на regidron може да се използва в рамките на 24 часа. След това остатъците се изсипват и се прави нов разтвор. На малките зайчета до 3-месечна възраст се дава по 1 ч.л. от лекарството на ден, разделени на 2 приема. Лекарството се разрежда във вода и се излива с помощта на спринцовка. Медикаментът принадлежи към ентеросорбентите - помага за премахване на токсините и предотвратява навлизането им в кръвта. Има положителен ефект върху чревната перисталтика. Ефективен е и при диария. Ако заекът не пие в продължение на 8 часа, 10 мл физиологичен разтвор се прилага интрамускулно на всеки 3 часа. Веднага след като заекът може да пие сам, инжекциите се спират.

Затова напомняме – лечението се прави под контрола на ветеринарен лекар!

Принудително хранене

Можете да храните заека само когато се изхожда поне малко. В случай на пълно запушване е невъзможно насилствено да се принуди заек да яде. Ако е възможно да се храни, тогава храната трябва да е само в течна форма. За да направите това, можете да използвате зърно, смляно на прах, или билкови гранули, разредени в зеленчуково пюре или вода.

Храната се дава със спринцовка по 2-3 мл наведнъж на всеки 3-4 часа. Можете да поставите малко сено в хранилката. Животното само ще реши дали да яде или не. Основното е да не давате люцерна - прясна или суха. Защото тази трева е лошосмилаема и насърчава развитието на патогенни бактерии.

Прилагане на клизма

Можете да помогнете на тялото на заека да се изчисти с помощта на клизма. За извършване на манипулацията в спринцовката се изтеглят 10 мл топла течност (+35°С). Анусът се смазва с вазелин. Заекът се поставят на колене с корем нагоре. Фиксирайте го и внимателно вкарайте върха на спринцовката в ануса и изпуснете водата много бавно. Оставете животното в предишната му позиция за поне 30 секунди, в идеалния случай 1-2 минути. Така водата ще проникне в по-дълбоките части на стомашно-чревния тракт.

Масаж

Той ще помогне при подуване и натрупване на газове в червата. Тази манипулация се извършва 1-2 пъти на ден.

Последователност на масажа: Заемете удобна позиция и сложете заека в скута си с корема нагоре. Нежно погладете корема нагоре и надолу - тази манипулация има за цел да го отпусне. Веднага след като заекът се успокои, можете да преминете към по-активни манипулации. Използвайте подложките на пръстите си, за да извършвате леки натискащи движения, комбинирайки ги с поглаждане. Тренирайте първо дясната част на корема, след това лявата. Завършете процедурата с поглаждане нагоре и надолу.

Процедурата трябва да отнеме не повече от 2 минути. По-добре е да поставите телефона наблизо и да стартирате будилника, като настроите таймера за 2 минути.

Инфекциозни заболявания

Най-често зайците са засегнати от следните инфекции, а всеки стопанин трябва да е наясно до някаква степен с развитието на болестите.

  • Колибактериозата се причинява от Escherichia coli. Зайците отказват да ядат, потиснати са. При това заболяване веднага започва диарията, поради което теглото намалява рязко и бързо. Диагнозата се поставя въз основа на изследване на изпражненията. В първите 12 часа след откриване на симптомите и поставяне на диагнозата не се предлага храна. Под контрола на ветеринарен лекар в продължение на 5 дни се предписва воден разтвор на фуразолидон - 30-50 мл/ден, разделен на няколко приема.
  • Пастьорелозата е причинител на грам-отрицателни бактерии, които засягат не само стомашно-чревния тракт, но и лигавиците на очите и носа. Болестта е заразна, така че животното трябва да бъде изолирано незабавно. Проявява се с хрема, кихане, кашляне, лакримация (секретиране и отделяне на сълзи). Зайците са отпуснати, губят ориентация в пространството, често падат, отказват храна. Диагнозата се поставя въз основа на лабораторни изследвания на кръвни и слузни секрети. Лечението е с биомицин. Дозировката се определя от теглото - 20-25 единици на 1 кг живо тегло. Заедно с антибиотика трябва да се предписват съпътстващи лекарства, чийто списък се определя от ветеринарния лекар. Курсът на лечение е 14-28 дни.
  • Салмонелозата е бацил, салмонелата заразява дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Най-често заболяването засяга млади животни на възраст под 3 месеца. Проявява се с диария, отказ от хранене, летаргия. Болните животни се изолират. Лечението се извършва с помощта на фуразолидон. Дозировката е 30 мг на 1 кг телесно тегло. Приема се под формата на воден разтвор или заедно с храната 2 пъти на ден. Курсът на лечение е 7 дни. Ако има няколко животни и само едно е болно, останалите се лекуват със същото лекарство, но с половин доза.
  • Кокцидиоза - причинителят е кокцидия (най-простите вредни микроорганизми). Засяга червата и черния дроб. Няколко форми на кокцидиоза могат да прогресират при зайци, които се причиняват от 10 различни вида кокцидии. Само 1 вид кокцидии причинява увреждане на черния дроб, другите засягат червата.

Чревните форми на заболяването се проявяват чрез подуване на корема, диария, летаргия, отказ от храна, конвулсии.

Чернодробната форма се проявява не така ярко, характеризираща се с появата на жълт нюанс върху клепачите. Лечението се провежда с вaycox. Спецификата на приема на лекарството се определя от ветеринарния лекар.

  • Аспергилоза - причинителят е плесенна гъба от рода Aspergillus. Това заболяване засяга дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Зайците губят много тегло, дишат тежко, кихат, имат и хрипове - умират от изтощение.

Внимание! Няма специфично лечение, затова, когато се открие такъв проблем, зайците се колят и труповете се изгарят.

Важно! Ако се открият инфекциозни заболявания при едно животно, трябва да посетите терапевт и да извършите превантивни мерки за себе си и цялото семейство. Повечето от болестите, които се срещат при зайци, са опасни и за хората.

Редовно почиствайте хранилките и клетките
Редовно почиствайте хранилките и клетките