Изглежда, че биологичните продукти наистина са решение за всичко - или поне така ни карат да вярваме рекламните кампании на производителите. Не само свободни от замърсители и здравословни, но и екологични и неутрални по отношение на въглеродните емисии: това е, което биологичните храни претендират да бъдат, пише FreshPlaza.

Въпреки това, особено за интензивни култури като доматите, биологичното земеделие е просто твърде скъпо, казва за австрийската ORF Томас Мершл, производител на домати. Вместо това виенският градинар избира безпочвено отглеждане на домати върху кокосов субстрат и със затворена система за воден цикъл. „Това ни позволява да преценим точно количеството вода, от което се нуждае едно растение. Излишната вода съответно се събира и се използва отново при следващия цикъл на поливане. Това ни позволява да направим отглеждането възможно най-устойчиво. От гледна точка на продажбите имаме предимството, че големият град е буквално на прага ни, което означава, че транспортните маршрути са много кратки."

„Делът на биологичните продукти на пазара на едро все още е под 10 %, тъй като те са по-малко търсени от ресторантьорите и хотелиерите", казва Стефан Барасиц, управляващ директор на пазара на едро във Виена.

Ерих Халер, собственик и управляващ директор на местния Obsthaus Haller, е съгласен с него. „Лично аз ще кажа, че биологичните продукти винаги са по-добрият избор. От професионална гледна точка има много повече алтернативи при конвенционалните плодове и зеленчуци, поради което мога да намеря качествено по-добър продукт. Трябва да се каже справедливо, че изборът на биологични продукти е по-ограничен."

Между биологичните и конвенционалните продукти има малко разлики при отглеждането на ябълки, казва производителят и търговецът на плодове Евалд Шварц. Най-съществената разлика е в разрешените продукти за растителна защита. „Колкото по-целенасочен е подходът, толкова по-малко продукти са ви необходими и толкова по-малко трябва да се борите. Така че целта е да се работи възможно най-малко и възможно най-ефективно. Като цяло процедурата в биологичното земеделие е почти сходна, само че разрешените продукти като цяло са по-слаби, което означава, че са необходими повече усилия и дърветата трябва да се третират по-често."