Променливото време е причината за тревожността, световъртежа и безсънието при много хора

08 август 2018
Домашен лекaр
0
16686
Няма снимка
Д-р Галина Цветкова, педиатър и семеен лекар в гр. София
 

Д-р Галина Цветкова, педиатър и семеен лекар в 13 ДКЦ в гр. София, с над 20-годишен професионален опит

- Д-р Цветкова, какви вируси атакуват това лято?

- Водещи към този период са обичайните за сезона прояви от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, спастични болки в стомаха и диария. Клиничните прояви са грипоподобни и затова обикновено наричаме тези инфекции „летен грип”. Пикът му е в края на юли и началото на август. Главният виновник са ентеровирусите. Симптомите се развиват много бързо, буквално за няколко часа. Най-уязвими са децата, защото при тях много бързо може да се стигне до обезводняване и рязко да се влоши общото им състояние. Също така и възрастните хронично болни хора, които например имат сърдечна недостатъчност, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет. При тях тези вируси могат да доведат до нарушаване на водно-електролитното равновесие в организма и оттам да се влошат и техните основни заболявания.

Херпангините също са много актуални за сезона. Протичат с температура, болки в гърлото, характерен обрив с мехурчета по гърлото, обрив по тялото, силно изразен конюнктивит. Много често при децата има афти в устната кухина, както и обриви по дланите и ходилата. Тези вирусни инфекции като цяло не са много тежки, обикновено протичат бързо и леко, но понякога могат да дадат и усложнения. Тъй като те попадат в кръвта през сливиците или през епитела на стомашно-чревната лигавица, е възможно да стигнат до мозъка и да предизвикат т. нар. „асептичен менингит”. За радост, той е с добра прогноза. Може да се стигне и до възпаление на ушите – отит. Херпангините понякога водят и до гнойни ангини и макар и много рядко, има риск от усложнения от страна на сърцето – т. нар. „миоперикардити”, както и да бъде засегнат панкреасът. И по автоимунен път да се стигне до захарен диабет тип 1.

- Уместни ли са антибиотиците при тези инфекции?

- Не, антибиотикът не е средство на избор при такива инфекции. Те са вирусни и антибиотичното лечение не действа. Много ефективен метод на първа помощ е хомеопатията. При всяка вирусна инфекция препоръчвам Инфлуцид, например. Актуален е за всеки един сезон. При настинка с вирусна хрема съветвам той да се комбинира с Шуслеровите соли №3, №4 и №8 на Немския хомеопатичен съюз. Тази комбинация от соли бързо ще овладее воднистата хрема. При летния грип отново препоръчвам Инфлуцид в съчетание с хомеопатичния монопрепарат Гелсемиум D6. Той е подходящ при постепенно повишаване на температурата, втрисане и треперене, главоболие в тила. При по-изразени чревни неразположения и най-вече диария отново препоръчвам Инфлуцид, но вече в комбинация с монопрепарата Окубака D6, а против обезводняване - комбинация от Шуслерови соли №3 и №8. При алергична хрема подходящ е Ринитал. А при лятната ангина изпитана комбинация е Инфлуцид с Тонзилотрен. Освен че лекува симптомите, тя предпазва и от развитието на усложнения, каквато е гнойната ангина.

- До миналата седмица времето беше доста променливо и нетипично за лятото? Как се отрази това на здравето ни?

- През този сезон не липсват и такива оплаквания като тревожност, световъртеж, шум в ушите и безсъние. Те най-вероятно се дължат именно на променливото време. Организмът винаги реагира със стрес, който пък помага да се изградят защитни механизми и съответно да се приспособим към тези променливи условия.

Появи се и едно модерно понятие във връзка с промените в климата, които наблюдаваме напоследък – т. нар. „метеоневроза”. Тя се изразява със силно понижаване на работоспособността, вялост, отпуснатост, нарушение на концентрацията, вниманието, раздразнителност, лошо настроение, скука, умора, апатия, световъртеж и други негативни емоции. За да се справи с нея, човек трябва да се зареди с голяма доза оптимизъм и просто да се нагоди към времето, защото не може да го промени.

- Наблюдават ли се дефицити на витамин D заради по-малкото слънчеви дни това лято?

- Да, определено има дефицити и то при млади хора, при активно спортуващи, при хора с доста активен социален живот. Липсата му също води до такива симптоми като вялост, отпуснатост, неработоспособност. Но винаги първо трябва да се изследват кръвните нива и след това да се компенсира недостигът било на витамин D, било на витамин B12 с допълнително внасяне в организма.

- Какво ви е мнението за климатиците през лятото?

- Категорично съм „за” използването им, тъй като те създават един топлинен комфорт и човек се чувства добре. Но според мен има две условия, които са много важни и трябва да се спазват – редовно да се почистват филтрите на климатиците и температурната разлика, която създават, да не е повече от 10 градуса между вътрешното и външното пространство, за да може организмът да се адаптира.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр
4950
0

Безплатни медицински прегледи се провеждат в 157 населени места От 18 август 2018 г. до 5 септември 2018 г. земеделската компания „Агрион“ организира безплатни медицински прегледи в цялата страна.

7668
0

В световен мащаб се разработват методи за биологичен контрол на популацията Д-р Емилия Бенова Как да отстраните кърлеж? 1. Използвайте малки пинцети, които трябва да са плоски и извити.

17001
0

Д-р Емилия Бенова Кърлежите са едни от най-честите преносители на различни и сериозни заболявания при хората. Увреждането, което може да предизвика един кърлеж,

10296
0

Учени от Лондонския университетски колеж и Лондонския имперски колеж заключиха, че съдържащият се в куркумата пигмент куркумин може ефикасно да се използва за лечение на глаукома в ранен стадий,

14040
0

Какви са симптомите за поява на катаракта? Д-р Емилия Бенова Основен симптом при всички видове катаракта е намаляването на зрителната острота. При старческата катаракта се наблюдават няколко стадия.

Още от Фермер
432
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1008
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

981
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа