Ухапване от кърлеж

03 август 2018
Домашен лекaр
0
7668
 

В световен мащаб се разработват методи за биологичен контрол на популацията

Д-р Емилия Бенова

Как да отстраните кърлеж?

1. Използвайте малки пинцети, които трябва да са плоски и извити. Трябва да носите ръкавици, за да се предпазите от разпространяване на инфекцията към ръцете.

2. Използвайки пинцетите, хванете здраво кърлежа, колкото се може по-близо до кожата. Издърпайте внимателно докато излезе. Въртенето няма да подпомогне за изваждането, а дори напротив - увеличава риска да се скъса главичката и да се увеличи риска от инфекция.

3. След като отстраните кърлежа не го мачкайте, защото се увеличава риска от предаване на инфекцията. Поставете го в плътно затворен съд или го залепете с тиксо върху хартия.

4. Ако главичката на кърлежа е останала, потърсете лекар, който ще я отстрани. Ако е изваден целия кърлеж, мястото изглежда като малка дупчица.

5. Внимателно почистете мястото на ухапването, като първо измиете със сапун, а след това поставите дезинфектант или локален антибиотик. Наблюдавайте мястото за поява на реакция поне няколко дни.

6. Не забравяйте след манипулацията да си измиете и дезинфекцирате добре ръцете.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако имате някое от следните оплаквания или състояния, незабавно потърсете лекар:

При поява на слабост, отнесеност, объркване, гадене и повръщане, сърцебиене, висока температура, главоболие, летаргия, парализа, поява на обрив.

Ако не може да отстраните кърлежа или след отстраняване, остане главичката на кърлежа.

Ако общото състояние се влошава.

Ако сте бременна.

Ако имате заболяване или състояние, което уврежда имунната система - HIV, рак, ако провеждате химиотерапия.

За да предпазите от ухапване от кърлеж, може да следвате следните указания:

Избягвайте тревисти местности и най-вече такива, за които е известно, че има кърлежи.

Носете светли дрехи, за да забележите по-лесно ако ви полази кърлеж.

Дръжте крачолите напъхани в обувките или чорапите.

Използвайте репеленти, особено такива, които са предназначени за кърлежи. Внимавайте с приложението им и следвайте инструкциите за употреба. Бъдете внимателни при бременни жени и деца. Някои репеленти не могат да се прилагат директно върху кожата.

Внимателно огледайте себе си, близките и домашния любимец, ако сте били на място, за което е известно, че има кърлежи.

Погрижете се за домашните любимци - за тях също има подходящи репеленти.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр
4950
0

Безплатни медицински прегледи се провеждат в 157 населени места От 18 август 2018 г. до 5 септември 2018 г. земеделската компания „Агрион“ организира безплатни медицински прегледи в цялата страна.

16695
0

Д-р Галина Цветкова, педиатър и семеен лекар в 13 ДКЦ в гр. София, с над 20-годишен професионален опит - Д-р Цветкова, какви вируси атакуват това лято?

17001
0

Д-р Емилия Бенова Кърлежите са едни от най-честите преносители на различни и сериозни заболявания при хората. Увреждането, което може да предизвика един кърлеж,

10296
0

Учени от Лондонския университетски колеж и Лондонския имперски колеж заключиха, че съдържащият се в куркумата пигмент куркумин може ефикасно да се използва за лечение на глаукома в ранен стадий,

14040
0

Какви са симптомите за поява на катаракта? Д-р Емилия Бенова Основен симптом при всички видове катаракта е намаляването на зрителната острота. При старческата катаракта се наблюдават няколко стадия.

Още от Фермер
459
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1017
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

981
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа