За принципите и бизнес философията на германската компания Лебозол, разговаряме с ХУСЕЙН АХРИЕВ, управител на Лебозол България. Фирмата участва като партньор в големия международен семинар, организиран от Лидер Консултинг в Трявна.

- Какви са посланията на Лебозол, отправени към фермерите, участници в семинара, проведен в точното време от точните хора?

- Това голямо събитие съвпадна с края на активния наш сезон в земеделието, когато беше и най-съществената част от работата по подхранването на растенията на различните полски култури. Затова на семинара се съсредоточихме върху есенните кампании, където акцентът ще бъде поставен върху първото пръскане и подхранване на семената. За него имаме отлични продукти и за житните култури, и за рапицата. Трябва да се знае: за житните е нужен манган, за рапицата - бор. Може да се установи недостиг и на други важни вещества - имаме много сполучливи комбинации: манган-цинк, манган-мед и т.н. Но трябва да се знае основното правило: есента няма необходимост от пълноценно хранене и дозите трябва са по-малки. Това пести пари на производителите. А пълноценното хранене е напролет когато тръгва бурната вегетация на растенията. По-малките дози са достатъчни за доброто, безпроблемно презимуване на житните и на рапицата. Но нещата трябва да стават точно навреме. Тук на семинара се постарахме да покажем в началото на юни с какво може да се помогне на пролетниците, слънчогледа и царевицата, които понасят несгодите на твърде подранилото лято.

Това бяха част от акцентите на нашата презентация, чиято цел бе да покажем нуждата от пълноценно хранене на растенията, което е наш основен принцип. Т.е. като се започне от началните, премине се през средните и се достигне до крайните фази на развитие можем да осигурим с най-полезни торове полските култури. Идеята е да се постигне възможно най-високия добив, като се реализират заложените от селекционерите в семената на сортовете и хибридите най-добри качества. Това е много важно днес, защото и световната конюнктура се променя, и цените на земеделската продукция падат. Трябва да има високи добиви.

Цялото интервю, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 14 юни.