Продължава опасността от зараза с гъбни болести

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури около и над климатичните норми за втората половина на май.

Очакваните валежи през периода ще поддържат добри почвените влагозапаси в 50см. слой. Падналите валежи в края на първото и началото на второто десетдневие на май подобриха влагозапасите в горните почвени слоеве и условията за развитие на есенните посеви и засетите пролетни култури. В голяма част от полските райони валежите бяха значителни - над 30 л/кв.м, а на места - над 40 л/кв.м (Враца, Монтана, Лом, Пловдив, Стара Загора, Хасково). В част от Северозападна България и Тракийската низина почвените влагозапаси при пшеницата в 50см. слой се повишиха до нива над 75% от ППВ (пределна полска влагоемност).

В следващия период при слънчогледа и царевицата ще протича листообразуване. При зимните житни култури ще започне оплождане, формиране и наливане на зърното. В края на второто десетдневие част от посевите с ечемик и пшеница в южните райони ще встъпят в млечна зрелост, по-рано от обичайните за страната срокове. Зимната рапица е в репродуктивен стадий от развитието си.

Прогнозираните температури и честите валежи ще създават условия за заразяване и развитие на някои гъбни болести: струпясване по семковите овощни видове, сачмянка и ранно кафяво гниене по костилковите, сиво гниене по ягодите, мана по лозата и др. През периода остава повишена вероятността от градушки, което изисква засегнатите от градушка овошки при първа възможност да се третират с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и ограничаване на вторичните зарази с патогени.

До края на второто десетдневие при ранните сортове череши ще се наблюдава узряване. През третото десетдневие на май при средноранните и по-късни сортове череши започва да вреди черешовата муха. Първото третиране срещу този неприятел трябва да се извърши, когато плодовете на черешата започнат слабо да порозовяват с някои от следните инсектициди: Калипсо 480 СК - 0,02%, Вазтак Нов 100 ЕК - 0,015%, Суми алфа 5 ЕК - 0,012%, Децис 100 ЕК - 0,015%, Шерпа 100 ЕК - 0,03%, Фюри 10 ЕК-0,0125% и др. При късните сортове череши третирането се повтаря след 8-10 дни.