Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

Също така зависи от това как определяте "пчелите" - дали става въпрос за Apis mellifera и свързаните с нея видове, или за други видове местни пчели по целия свят.

Прогнозите са, че в света има между 80 и 100 милиона кошери. Всеки кошер има между 10 000 и 60 000 пчели. Така че общият брой на пчелите е около 1 до 6 трилиона пчели (ако гледам правилно нулите), шегува се пчеларят любител.

Колко колонии от диви пчели има. Някои експерти определят броя им на 900 милиона колонии, но вероятно е по-нисък. Но ако има, да речем, 400 милиона диви колонии, ние все още говорим за още около 40 трилиона пчели и може да бъде 100 трилиона или повече. Така че ще продължим да се радваме на много бръмчащи пчели! Но въпросът е докога?

Изчислението може да се извърши чрез базата данни на пчеларите от Европа, Северна Америка, Азия и т.н. Но това ще бъде оценка, която ще има висока вариабилност. Много страни може да нямат достатъчно информация, за да могат да дадат своя принос в статистиката.

Ако по отношение на дивите пчели, е още по-трудно.