Има начин да се пребори маната в лозята

13 април 2018
В лозята
0
21789
Няма снимка
Има начин да се пребори маната, но само ако се действа навреме, с упоритост, с подходящия продукт и се пръска през определените интервали
1 2 3
 

И да не се допуснат екскориоза и черно гниене по младите леторасти

Тази година се очертава извънредна и по-проблемна и за лозарите. Трудностите при отглеждането на лозята и асмите няма да липсват, защото влажните условия са една от предпоставките за повече заразявания.

Ще успеят да се преборят с тях обаче тези стопани, които ползват квалифицираните съвети на специалистите.

Например учените от БАСФ изведоха решенията за растителната защита на съвсем ново равнище, като ги направиха иновативни, работещи и рентабилни на основата на надграждането на досегашните си продукти.

Компанията разполага с добре познато на професионалните лозари портфолио за справяне с болести, плевели и неприятели, към което от тази година се присъедини още един нов, иновативен и ефективен препарат - Делан Про.

И много любители търсят нейните препарати, защото са се убедили в ефекта от тях.

Въпросът е, че твърдят, че не ги намират в по-малки опаковки във всички селскостопански аптеки из страната, които посещават.

Факт е, че Делан Про се справя с най-опасните болести които носят най-много икономическо вреди на лозарството.

Например най-големият бич в лозята е обикновената мана - болест, която се развива през цялата вегетация. Тръгва от листата, но по-късно при директно попадение върху чепките вече е в състояние да компроментира бързо голяма част от реколтата.

Другата болест, която е също много опасна, но малко се подценява, това е екскориоза - особено вредна за младите леторасти

Черното гниене също ги прави уязвими, когато са с дължина 10-20 см, напада и чепките.

Делан Про ще ги спаси, защото е системен фунгицид за борба и срещу трите.

А в същото време е комбинация от две активни съставки - едната се придвижва в младите леторасти и гарантира отлична защита. Движението е и по възходящата, и по низходящата проводяща система на растенията. Така действа върху повърхността, но и в листната тъкан, като се поема от восъчния слой и образува силна преградна бариера. Втората съставка инхибира ключови ензими, с което предотвратява развитието на гъбните патогени и гарантирано ограничава активността на патогенните причинители.

Лечебното действие се проявява при употреба до 48 часа след заразата

Делан Про се използва успешно срещу трите болести в редица европейски страни с лозарски традиции - Франция, Германия, Гърция и др.

От тази година има регистрация и в България при доза за лозя е 300 мл/дка.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
2358
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

10251
0

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

7434
0

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

18306
0

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

29421
0

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

Още от Фермер
612
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

7038
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1602
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

4023
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

2385
0

На 21 септември (петък), последният работен ден преди трите почивни дни около Деня на независимостта, от 16 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа