За ракия от стафиди се иска накисване

11 април 2018
В лозята
0
11385
1 2 3
 

На читатили отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов

Немалко пъти отговаряхме на читателите за домашната направа на ракия от стафиди и с това темата придобива все по-голям интерес.

Допълваме, че стафидите съдържат 15,5% вода и 79,2% въглехидрати, от които 60% са ферментируеми захари.

Съотношението между глюкоза и фруктоза в тях е 40:60%, а 19,2% са целулоза и други въглехидрати, които обаче не ферментират.

Стига да не са плесенясали или да имат някой друг сериозен дефект, стафидите могат да се използват за производство на ракия.

Ако са престояли дълго време на открито и проветриво място, те може да са изпарили част от водата и да станат много твърди - тогава биха могли да съдържат и до 70% захари.

Процедурата започва с вода

Най-напред плодовете се накисват в хладка вода в съотношение 2,5 литра вода към 1 кг плод.

Целта е да възстановят загубената при сушенето влага. Продължителността на накисването зависи от степента на изсушаване на плода, но обикновено той възстановява първоначалния си вид за около 4 до 6 часа.

След накисването следва раздробяване и смачкване за да се създадат по-добри условия за ферментацията на съдържащите се захари.

После се добавя сухата мая - по 20 грама за 100 литра каша, защото иначе спонтанна ферментация ще започне трудно. А и е възможно при сушенето да са загинали всички дрождени клетки, намиращи се по повърхността на плодовете.

Ферментацията протича при 20-25 градуса

Това става в продължение на 10 до 20 дни, докато показанията на захаромера ви достигнат "нула".

Ферментиралата плодова каша, получена от стафиди е с по-малка гъстота в сравнение с обикновената каша от грозде.

Преди дестилацията

Предварително разреждане с вода може и да не се прави. Но при възможност е необходимо да се бърка кашата, докато заври, за да не се утаяват месестите части на дъното и да загорят.

След като заври, те вече се разбъркват добре чрез варенето.

Най-добре е да се работи с преса

В коша й се поставя тензух и той се напълва с каша, след което се пресова до пълно изцеждане на сока.

В казана се излива само течност, така няма опасност от загаряне.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
3636
0

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

11727
0

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

21537
0

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

18099
0

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

25794
0

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Още от Фермер
4239
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3627
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

7056
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

3501
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

5526
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа