За ракия от стафиди се иска накисване

11 април 2018
В лозята
0
13842
1 2 3
 

На читатили отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов

Немалко пъти отговаряхме на читателите за домашната направа на ракия от стафиди и с това темата придобива все по-голям интерес.

Допълваме, че стафидите съдържат 15,5% вода и 79,2% въглехидрати, от които 60% са ферментируеми захари.

Съотношението между глюкоза и фруктоза в тях е 40:60%, а 19,2% са целулоза и други въглехидрати, които обаче не ферментират.

Стига да не са плесенясали или да имат някой друг сериозен дефект, стафидите могат да се използват за производство на ракия.

Ако са престояли дълго време на открито и проветриво място, те може да са изпарили част от водата и да станат много твърди - тогава биха могли да съдържат и до 70% захари.

Процедурата започва с вода

Най-напред плодовете се накисват в хладка вода в съотношение 2,5 литра вода към 1 кг плод.

Целта е да възстановят загубената при сушенето влага. Продължителността на накисването зависи от степента на изсушаване на плода, но обикновено той възстановява първоначалния си вид за около 4 до 6 часа.

След накисването следва раздробяване и смачкване за да се създадат по-добри условия за ферментацията на съдържащите се захари.

После се добавя сухата мая - по 20 грама за 100 литра каша, защото иначе спонтанна ферментация ще започне трудно. А и е възможно при сушенето да са загинали всички дрождени клетки, намиращи се по повърхността на плодовете.

Ферментацията протича при 20-25 градуса

Това става в продължение на 10 до 20 дни, докато показанията на захаромера ви достигнат "нула".

Ферментиралата плодова каша, получена от стафиди е с по-малка гъстота в сравнение с обикновената каша от грозде.

Преди дестилацията

Предварително разреждане с вода може и да не се прави. Но при възможност е необходимо да се бърка кашата, докато заври, за да не се утаяват месестите части на дъното и да загорят.

След като заври, те вече се разбъркват добре чрез варенето.

Най-добре е да се работи с преса

В коша й се поставя тензух и той се напълва с каша, след което се пресова до пълно изцеждане на сока.

В казана се излива само течност, така няма опасност от загаряне.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
1854
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

10224
0

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

7434
0

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

18297
0

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

29385
0

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

Още от Фермер
450
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

6408
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1521
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

3771
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

2286
0

На 21 септември (петък), последният работен ден преди трите почивни дни около Деня на независимостта, от 16 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа