За ракия от стафиди се иска накисване

11 април 2018
В лозята
0
8496
1 2 3
 

На читатили отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов

Немалко пъти отговаряхме на читателите за домашната направа на ракия от стафиди и с това темата придобива все по-голям интерес.

Допълваме, че стафидите съдържат 15,5% вода и 79,2% въглехидрати, от които 60% са ферментируеми захари.

Съотношението между глюкоза и фруктоза в тях е 40:60%, а 19,2% са целулоза и други въглехидрати, които обаче не ферментират.

Стига да не са плесенясали или да имат някой друг сериозен дефект, стафидите могат да се използват за производство на ракия.

Ако са престояли дълго време на открито и проветриво място, те може да са изпарили част от водата и да станат много твърди - тогава биха могли да съдържат и до 70% захари.

Процедурата започва с вода

Най-напред плодовете се накисват в хладка вода в съотношение 2,5 литра вода към 1 кг плод.

Целта е да възстановят загубената при сушенето влага. Продължителността на накисването зависи от степента на изсушаване на плода, но обикновено той възстановява първоначалния си вид за около 4 до 6 часа.

След накисването следва раздробяване и смачкване за да се създадат по-добри условия за ферментацията на съдържащите се захари.

После се добавя сухата мая - по 20 грама за 100 литра каша, защото иначе спонтанна ферментация ще започне трудно. А и е възможно при сушенето да са загинали всички дрождени клетки, намиращи се по повърхността на плодовете.

Ферментацията протича при 20-25 градуса

Това става в продължение на 10 до 20 дни, докато показанията на захаромера ви достигнат "нула".

Ферментиралата плодова каша, получена от стафиди е с по-малка гъстота в сравнение с обикновената каша от грозде.

Преди дестилацията

Предварително разреждане с вода може и да не се прави. Но при възможност е необходимо да се бърка кашата, докато заври, за да не се утаяват месестите части на дъното и да загорят.

След като заври, те вече се разбъркват добре чрез варенето.

Най-добре е да се работи с преса

В коша й се поставя тензух и той се напълва с каша, след което се пресова до пълно изцеждане на сока.

В казана се излива само течност, така няма опасност от загаряне.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
2214
0

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

5877
0

Читателят Георги Георгиев от Чирпан ни зададе въпроса има ли средства за опазване на лозята от "червен огън", както повечето лозари наричат заболяването Червен Бренер.

9135
0

Маната се обуздава, ако се атакува навреме Дукена Жолева агрометеоролог През май при лозата започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести - мана и оидиум.

30852
0

* Навреме трябва да се унищожат ранните плевели, за да не застрашават растежа Чрез пролетни обработки на почвата в лозята се унищожават ранните пролетни плевели и се подобрява аерацията на почвата.

13383
0

Те помагат срещу мана, когато се редуват различните групи активни вещества в тях Орвего, Акробат Р, Акробат Плюс и Полирам - това са рз препарати, за които питат любители лозари.

Още от Фермер
522
0

Те са на територията на Югозападното държавно горско предприятие Над 8400 декара борови гори на територията на държавните горски стопанства в Дупница,

369
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. на близо 700 земеделски стопани.

189
0

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

603
0

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

324
0

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът на район Младост на Столичната община Десислава Иванчева. Това съобщава пресцентърът на държавното обвинението в отговор на думи на министърът на

Търсенето на течни горива няма да свърши в дългосрочен план и има бъдеще за тях. Това заяви Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация, при закриването на международната конференция да бъдещето на горивата до 2050 г. Тя се проведе в София и в участваха над 100 представители на на нефтения бранш,

"Чернови може да има всякакви. Важното е да има документи, които да не са анализи. Документът, за който говорим беше с аналитична част и тя не влезе в документа, който беше съгласуван". Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира черновата за консултативния съвет, за която председателят на парламентарната група на

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа