С безбройните си лечебни свойства, орехът е най-добрият лечител сред ядките. Той подсилва организма след боледуване, умора и стрес, подобрява мъжката плодовитост, укрепва костите, нормализира кръвното налягане, ускорява метаболизма и активира изгарянето на калории. Ядката предпазва от атеросклероза, сърдечен удар и деменция; преборва анемията, образуването на камъни в бъбреците и заболявания на щитовидната жлеза. Намалява лошия и повишава добрия холестерол в кръвта, както и намалява рискът от рак на гърдата.

Ореховата шума и черупките също са много ценни. Шумата има противовъзпалително и болкоуспокоително действие. Използва се срещу гнойни рани и възпаление на венците и лимфните възли, срещу гастроентерити и диарии. Екстрактът е много полезен за косата - помага при косопад и пърхот.

От черупките се прави чудесен и приятен на вкус чай, който помага за пречистването на кръвта, подобрява състоянието наачерния дроб, стимулира чревната перисталтика, помага при инконтинеция (неспособност за задържане на урината), както и при инфекции причинени от гъбички.

Още за полезните качества на лешника и бадема, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 29 март.