Агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След високите януарски температури настъпилото застудяване през първата половина от второто десетдневие възстанови покоя при зимните житни култури.

Преустанови и преждевременното набъбване на пъпките при някои ранноцъфтящи овощни видове в полските райони на страната.

През първата половина от следващия седемдневен период се очаква омекване на времето и промяна в агрометеорологичните условия.

В полските райони на страната се прогнозират положителни, наднормени, температури, но те ще останат в граници, които ще поддържат в покой есенните посеви и трайните насаждения.

Изключения са възможни на отделни места в крайните югозападни райони, където стойностите на средноденонощните температури ще достигат биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

През последните дни от периода се очаква понижение на температурите, но без критични минимални стойности за зимуващите култури.

На места в Северна България валежите от сняг ще образуват нова снежна покривка, ще подобрят условията за зимуване на есенните посеви.

Падналите дъжд и сняг през изтеклия период и очакваните през следващия ще увеличават есенно-зимните влагозапаси и в двуметровия почвен слой. В голяма част от полските райони почвените влагозапаси при пшеницата в 100 см. слой са с нива над 90% от ППВ (пределна полска влагоемност).

През по-голямата част от периода очакваното неустойчиво време, с чести валежи, ще ограничава възможностите за провеждане на резитби и зимни растителнозащитни пръскания в овощните насаждения.

При оранжерийни условия в края на второто - началото на третото десетдневие на януари ще има подходящ срок за сеитбата на семена за производство на зеленчуков разсад, предназначен за ранно полско производство на домати.